Fluid corporal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un fluid corporal és un líquid que un ésser viu produeix naturalment.[1] El component principal n'és l'aigua. L'aigua total del cos es divideix entre el compartiment de líquid intracel·lular i el compartiment de líquid extracel·lular[2] en una relació de dos a un.

A més de llur paper normal en el metabolisme i el funcionament del cos, els fluids corporals poden transmetre infeccions: principalment sang, orina, esperma, fluid respiratori, però també les petites gotes de menys de 100 micròmetres dels aerosols que es dispersen quan hom esternua o tosseix.[3] En qualsevol situació de risc de transmissió per bescanvi de fluids, una bona higiene, sobretot de les mans, és la millora prevenció.[4] La pandèmia de la Covid-19 va popularitzar les mascaretes per a limitar la dispersió dels aerosols.[5]

Segons la teoria obsoleta d'Hipòcrates, metge de la Grècia antiga, l'estat de salut era el resultat d'una barreja equilibrada dels quatre humors cardinals, elements essencials del cos: sang, flegma, bilis negre i bilis groc.

Fluids dins d'un circuit tancat[modifica]

El concepte de circuit tancat és relatiu, com que en qualsevol sistema del cos hi ha un bescanvi en diferents òrgans i un equilibri entre secreció i absorció. També la distinció entre fluid circulant i no circulant és relativa. Totes les cavitats «tancats», com ara la cambra anterior de l'ull, coneixen igualment un bescanvi, en un procés lent de secreció i absorció.[6]

Fluids «circulants»[modifica]

Fluids «no circulants»[modifica]

Fluids de circuit obert[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fluid corporal

Referències[modifica]

  1. «fluid corporal». A: Vocabulari multilingüe de la sida. Barcelona: TERMCAT, 2011 (Diccionaris en Línia) [Consulta: 5 abril 2022]. 
  2. «fluid extracel·lular: definició, exemples, funció i fets». Delphipages, 13-08-2020. [Consulta: 5 abril 2022].
  3. «aerosol». Diccionari de la COVID-19. TERMCAT, 2021. [Consulta: 5 abril 2022].
  4. Higien de les mans: per què, com i quan?. Organització Mundial de la Salut, p. 1-7. 
  5. «Quin tipus de mascaretes hi ha i quines protegeixen més del coronavirus?». 324cat. CCMA, 11-04-2020. [Consulta: 5 abril 2022].
  6. Schmidt, Robert F.; Thews, Gerhard; Lang, Florian. «36. Wasser- und Elektrolythaushalt». A: Physiologie des Menschen mit 96 Tabellen (en alemany). 28., korrigierte und aktualisierte Aufl, 2000, p. 778s. ISBN 978-3-540-66733-9.