Forth

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguatge de programacióForth
Tipusllenguatge de programació, llenguatge interpretat i llenguatge de programació compilat Modifica el valor a Wikidata
Data de creació1970 Modifica el valor a Wikidata
DissenyCharles H. Moore Modifica el valor a Wikidata
DesenvolupadorCharles H. Moore Modifica el valor a Wikidata
Paradigma de programacióprogramació procedimental, stakema programat, reflexió i programació concatenativa Modifica el valor a Wikidata
Influenciat perLisp, APL i grans sistemes de Burroughs Modifica el valor a Wikidata

Forth o FORTH és un llenguatge de programació i un ambient de programació per a ordinadors ideat per Charles H. Moore i Elisabeth Rather entre els anys 1965 i 1970 en el National Radio Astronomy Observatory de Kitt Peak, a Arizona.

Forth és un llenguatge de programació interessant per la història de la informàtica i per tant per entendre les bases de la programació. Encara que no és gens corrent al món professional, ja que en te prou amb un ordinador dels anys 80 i no està gens orientat al mercat mediàtic.

Forth es va fer per aplicacions d'astronomia i no és difícil. És lògicament molt consistent i resulta ser més complex entendre un Forth actual que fer un Forth modest des del principi. Forth és per tant més aviat un tipus o estil de llenguatge que un llenguatge. Hi ha diversos Forth. Si un programador vol fer el seu propi llenguatge sense comptar amb les eines dedicades per aquesta funció sovint comença fent la seva pròpia mena de Forth, ja que Forth neix de manera natural com una extensió del llenguatge ensamblador.

Tal com succeeix amb altres llenguatges ben dissenyats com rebol, ruby, brainfuck o ocaml la qualitat de Forth és reconeguda pels entesos i no solament pel mercat.

Característiques destacades:

  • En ser RPN adopta una solució als errors de l'excés de parèntesi en el desenvolupament històric de l'àlgebra que han heretat la majoria dels llenguatges de programació. El paper fonamental de les piles a Forth és un dels seus trets més característics.
  • No estar ni tan sols mínimament lligat a un tipus de sistema d'arxius no solament té raons històriques (no existien als microordinadors quan es va fer forth) sinó que seguint el principi de la navalla d'Occam els seus dissenyadors no han acceptat les linees més corrents de desenvolupament. Forth evoluciona des del punt de vista d'un científic amb canvis mínims i molt prudents i un sistema d'arxius pot fer més nosa que altra cosa si el que vols fer és un registre de temperatures a un aparell fet a mida per exemple.
  • No estar lligat tampoc en absolut a cap sistema operatiu per la mateixa raó.
  • Amb la implementació d'un sistema de repart de flux de procés Round Robin cooperatiu Forth per si sol es pot considerar llenguatge i alhora sistema operatiu.
  • Suport per control de llistes de diccionaris.
  • No fa servir gramàtica formal.
  • Fa servir l'espai com a delimitador.
  • Optimització Peep Hole.
  • No força la consistència de tipus i per tant fa més responsable al programador.
  • El compilador estén les funcions de l'interpret.

Forth es resumeix com allò que reflecteix el pas gradual d'un intèrpret a un compilador i per aquesta raó és important.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Forth