Fotolog.com

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de lloc webFotolog.com
Fotolog-logo.png
URL http://www.fotolog.com/
Tipus lloc web
Rànquing Alexa 18.772 (30 novembre 2017)
Modifica dades a Wikidata

Fotolog.com, iniciat com Fotolog.net, va ser el lloc web de publicació de fotografies més gran del món[1][2] dedicat a blogs fotogràfics, coneguts genèricament com a fotologs. Recentment, Fotolog.com ha sorgit amb el seu nou eslògan: Share your world with the world (en català: Comparteix el teu món amb el món).

Història[modifica]

Creat al maig de 2002 com Fotolog.net, actualment té més de 18 milions d'usuaris. Els seus creadors són Scott Heiferman, Adam Seifer i una tercera persona coneguda només com a Spike.[3] Al desembre de 2005 el lloc va canviar el seu nom a Fotolog.com.

És la xarxa social de publicació de fotografies més gran del món dedicada a Blog fotogràfics. Els seus usuaris poden carregar fotografies i un petit text, dins el concepte inicial de ser un diari fotogràfic.

El 7 de gener de 2016, Fotolog.com va tancar sense avisar, deixant milions d'usuaris orfes de les seves fotografies.[4]

Usuaris[modifica]

A Fotolog.com, no es pot assegurar el predomini d'un sol estil o tipus d'usuari, ja que aquests són molt diversos i distints entre si; a més, un mateix usuari pot pujar fotos de diferents classes. No obstant això, els tipus de fotos predominants són les fotos personals dels propis usuaris, paisatges, moda, esportius, musicals...

Fotolog ofereix dues tipus de compte: gratuït i de pagament. La versió gratuïta conté publicitat i té límits com que un usuari només pot carregar una fotografia cada dia o tenir vint comentaris. Els usuaris de pagament, coneguts com a "Gold" o "Gold Camera patrons" poden carregar fins a 6 fotos cada dia, tenir 200 comentaris per cada foto o tenir un capçal fotogràfic, entre altres avantatges.

Ambdós tipus de compte poden personalitzar la seua pàgina i afegir a altres usuaris a la seua llista de "Amics/Favorits" (coneguda popularment com a f/f).

Gran creixement del lloc[modifica]

Durant els mesos del segon trimestre de 2008, Fotolog va experimentar un sorprenent augment de trànsit. Dit augment va produir grans errors en els servidors, ja que no estaven preparats per una tal magnitud de visites. Aquests errors porten un temps considerable, el que produeix el descontentament de gran part dels usuaris, sobretot dels qui posseeixen un compte Gold Camera (càmera daurada). Actualment Fotolog es troba incorporant nous servidors, i els tècnics es troben realitzant treballs tals com traspàs i actualització de dades, per assolir acabar amb els errors en la pàgina. El 30 de juliol de 2007, Fotolog va arribar als 10 milions de comptes creats. En el transcurs d'11 mesos, el lloc va créixer de tal manera, que aquest nombre va ser gairebé duplicat, superant els 18 milions de comptes creats en l'actualitat. És clar que el lloc va créixer molt en poc temps, i que seguirà sent així, concordant això amb els errors que darrerament es produeixen. Amb la incorporació de nous idiomes, i les constants actualitzacions que es realitzen per millorar la pàgina i agilitar el seu ús, Fotolog aconsegueix nous mercats en major quantitat de països, i és un dels llocs web més visitats del món.

Idiomes[modifica]

En un principi la interfície de Fotolog estava en set llengües: alemany, anglès, castellà, francès, holandès, portuguès i suec.

L'1 de juny de 2008, diferents usuaris catalans del popular web de fotografies van iniciar una campanya online per a reclamar la traducció de la interfície de Fotolog al català: flog.cat.[5]

Per aconseguir-ho, els organitzadors d'aquesta iniciativa demanen als usuaris d'aquesta xarxa social que s'adscriguin a un manifest per assolir l'objectiu d'aquesta actualització en llengua catalana, i ho fan a través d'un nou portal ideat per aplegar la comunitat de "fotologers" catalans, amb arguments com que el Principat de Catalunya ocupa la primera posició en nombre de fotologs existents, seguida pel País Valencià, que 4.500 usuaris han triat Andorra com el seu país.

Finalment, en febrer de 2009, Fotolog.com va incorporar el català/valencià a la seua interfície,[6] juntament amb altres quatre llengües: txec, basc, italià i polonès, ampliant el nombre d'idiomes disponibles a 12.

Referències[modifica]

  1. The Blog Herald Photo blogging service exceeds 1 million blogs, 9/2/2005 (anglès)
  2. SocialDirectory.org (anglès)
  3. Salon.com (anglès)
  4. «Fotolog tanca sense dir adéu i deixa milions d'usuaris orfes de les seves fotografies» (en català). CCMA, 09-01-2016. [Consulta: Gener 2016].
  5. Juntament amb la comunitat d'usuaris de Fotolog en català, Flog.cat, també es va crear la Plataforma Fotolog en Català
  6. "Fotolog estrena versió en català", a racocatala.cat

Enllaços externs[modifica]