Fullmetal Alchemist

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fullmetal Alchemist
Portada del primer volum del manga amb l'Alphonse i l'Edward Elric
Portada del primer volum del manga amb l'Alphonse i l'Edward Elric
鋼の錬金術師
(Hagane no Renkinjutsushi)
Gènere Aventura, ciència-ficció
Manga
Autor Hiromu Arakawa
Editorial Japó Enix (2001-2003)
Japó Square Enix (2003-2010)
Demografia Shonen
Magazine Monthly Shōnen Gangan
Publicació Agost de 2001Juny de 2010
Volums 27
Anime
Director Seiji Mizushima
Guionista Shō Aikawa
Estudi Bones
Canal Japó JNN (MBS)
Japó Animax
Durada 4 d'octubre de 20032 d'octubre de 2004
Episodis 51
Anime: Fullmetal Alchemist: Brotherhood
Director Yasuhiro Irie
Guionista Hiroshi Ōnogi
Estudi Bones
Canal Japó JNN (MBS)
Durada 5 d'abril de 20094 de juliol de 2010
Episodis 64
Novel·les curtes
Pel·lícules

Fullmetal Alchemist (鋼の錬金術師 , Hagane no Renkinjutsushi?, literalment "L'alquimista d'acer") és un manga japonès escrit i il·lustrat per Hiromu Arakawa. El manga es va publicar a la revista Monthly Shōnen Gangan de Square Enix entre l'agost de 2001 i el juny de 2010. Més endavant, Square Enix va tornar a publicar el manga en 27 volums tankōbon. Els volums es van publicar en anglès per Viz Media a l'Amèrica del Nord, Madam Entertainment a Australàsia i Chuang Yi a Corea del Sud, mentre que a Espanya ha estat llicenciada per Panini. El món de Fullmetal Alchemist està ambientat en la Revolució Industrial europea. L'escenari és un univers fictici on l'alquímia és una de les tècniques científiques més avançades, i la història segueix els germans Elric, l'Edward i l'Alphonse, que cerquen la pedra filosofal per retornar als seus cossos després d'un intent fallit de reviure la seva mare a través de l'alquímia.

El manga va ser adaptat en dos animes, dues pel·lícules animades, diverses novel·les curtes, OVAs, videojocs, llibres suplementaris, un joc de cartes col·leccionable i una varietat de figures d'acció i altres productes de marxandatge basats en els personatges de la sèrie. Bones va crear els animes i les dues pel·lícules. Funimation Entertainment, per la seva banda, va doblar les pel·lícules i els animes per a Amèrica del Nord; i llavors el seu doblatge es va distribuir a altres regions per altres empreses. Viz Media va encarregar-se de les novel·les curtes mentre que Funimation i Destineer van fer el mateix amb els videojocs.

Al Japó, el manga de Fullmetal Alchemist ha tingut unes vendes excepcionals de 50 milions de volums a partir del 2010. El llançament del primer volum del manga en anglès va ser la novel·la gràfica més venuda durant el 2005. En dues enquestes de TV Asahi, l'anime va ser votat en primera posició com l'anime més popular de tots els temps al Japó. Als American Anime Adwards del febrer de 2007, l'anime va optar a vuit premis, va ser nominat per sis i en va guanyar cinc. Els crítics de diferents conglomerats del sector audiovisual han mostrat comentaris positius de les sèries i encara es manté com el manga preferit per als lectors de l'Oest i del Japó.

Argument[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Llista de personatges de Fullmetal Alchemist

L'Edward i l'Alphonse Elric són dos germans alquimistes que cerquen la llegendària pedra filosofal, un objecte poderós que els permetrà recuperar els seus cossos. Nascuts al poble de Resembool del país d'Amestris (アメストリス , Amesutorisu?), els dos germans van viure allà amb la seva mare Trisha Elric. El seu pare, Von Hohenheim, va marxar de casa per raons desconegudes i anys més tard, la Trisha va morir degut a una malaltia terminal, deixant els germans Elric sols. Després de la mort de la seva mare, l'Edward va decidir que la faria reviure fent ús de l'alquímia, una ciència avançada on els objectes es poden crear a partir de materials purs. Els germans van documentar-se sobre la transmutació humana, una art prohibida on s'intenta crear o modificar un humà. No obstant això, l'intent els germans va fracassar i va comportar la pèrdua de la cama esquerra de l'Edward i el cos complet de l'Alphonse. En un esforç desesperat per salvar el seu germà, l'Edward va sacrificar el seu braç dret per fixar l'ànima de l'Alphonse en una armadura. Uns dies més tard, un alquimista anomenat Roy Mustang visita els germans Elric, i els proposa que l'Edward sigui un membre de l'exèrcit estatal d'Amestris a canvi d'obtenir més material de recerca per aconseguir trobar la manera de recuperar els seus cossos originals. Després d'això, la cama esquerra i el braç dret de l'Edward van ser substituïts per un automail, un tipus de pròtesi avançada construïda per la seva amiga de la infància Winry Rockbell i l'àvia de la Winry, la Pinako.

Llavors, l'Edward es converteix en Alquimista Estatal (国家錬金術師 , Kokka Renkinjutsushi?), un alquimista contractat per l'Exèrcit Estatal d'Amestris, que infamement van aniquilar la majoria d'individus de la raça d'Ishval en la passada dècada. El fet de convertir-se en Alquimista Estatal permet a l'Edward utilitzar els amplis recursos disponibles d'altres Alquimistes Estatals. Els germans partiren a la recerca de la pedra filosofal com un mitjà per tornar als seus cossos originals. Al llarg del seu camí, coneixen aliats i enemics, incloent aquells que també busquen la pedra filosofal per altres motius; l'Scar, un dels pocs ishvalans que han sobreviscut, que busca venjar-se dels Alquimistes Estatals per la destrucció de la seva raça; i els homúnculs, un grup de criatures semblants als humans que contenen al seu interior trossos de la pedra filosofal, i que això els permet sobreviure de quasi qualsevol mal.

Mentre la història progressa, l'Edward i l'Alphonse descobreixen que la gran expansió d'Amestris fou degut als homúnculs, que van crear i controlen secretament l'Exèrcit Estatal. Els homúnculs i la majoria d'oficials de l'exèrcit d'alt rang estan dirigits de forma secreta pel creador dels homúnculs, un home que és conegut amb el nom de "Pare". El Pare va aconseguir la immortalitat gràcies a la pedra filosofal, que va crear enganyant en Hohenheim segles abans de l'inici de la història. El Pare vol utilitzar Amestris com un cercle de transmutació gegant per transmutar el país sencer per raons que els germans Elric desconeixen. Quan l'Edward i l'Alphonse descobreixen els plans del Pare, decideixen juntament amb altres membres de l'Exèrcit Estatal enfrontar-s'hi per derrotar-lo. L'Armada de Briggs, provinent del nord del país, envaeix la Ciutat Central, la capital d'Amestris, i inicia un conflicte amb les forces de Central.

Quan s'inicia la guerra, els homúnculs restants són derrotats un a un i les tropes de Ciutat Central van posant-se al corrent sobre la veritat de la situació. El Pare intenta transmutar Amestris per aconseguir poders divins, però en Hohenheim aconsegueix aturar-lo. Llavors el Pare, molt debilitat, és derrotat per l'Edward amb el seu braç original, que ha aconseguit gràcies al fet que l'Alphonse es sacrifica per retornar-li. Més tard, l'Edward sacrifica la seva habilitat per fer servir l'alquímia per tornar l'Alphonse al seu cos original. Els germans Elric tornen a Resembool, però dos anys més tard, es separen per recompensar les persones que les van ajudar al llarg del seu trajecte.

Al final de l'últim episodi es veuen diferents fotografies que descriuen allò que passa després del final, l'última ensenya l'Edward i la Winry feliçment casats i amb un fill i una filla (que s'assemblen a l'Edward i la Winry, respectivament), amb diversos personatges inclosos l'Alphonse i la May a prop seu.

Diferències amb la primera adaptació d'anime[modifica | modifica el codi]

La primera meitat de la trama de l'anime segueix la del manga, però llavors divergeixen severament cap a la meitat de la història.[1] La Dante, una antiga nòvia d'en Hohenheim i mentor del seu propi professor, actua com el gran antagonista de la sèrie. Segles abans, els dos van perfeccionar mètodes per fer la pedra filosofal, aconseguint un tipus d'immortalitat transferint la seva ànima i intel·lecte en altres cossos. En Hohenheim finalment és derrotat per la culpa de sacrificar vides per fer la pedra i deixa la Dante. Malgrat que la Dante encara és capaç de saltar de cos en cos amb l'última pedra que va crear amb en Hohenheim, no té el coneixement suficient per com fer-ne una. Fa servir els homúnculs per incentivar l'Edward i l'Alphonse, juntament amb altres alquimistes també desesperats, per crear una pedra filosofal per a ella.[2]

Quan l'Scar crea la pedra filosofal, posa la pedra al cos de metall de l'Alphonse, raptant-lo.[3] Quan l'Edward va a rescatar-lo, és matat per l'homúncul Envy. L'Alphonse fa servir la pedra filosofal per reviure el seu germà, però desapareix en el procés. La Dante intenta escapar, però és matada quan l'homúncul Gluttony, la ment del qual ella havia esborrat prèviament, no reconeix la seva creadora. Després de ser reviscut, l'Edward arrisca la seva vida per recuperar el seu germà a canvi. Com a resultat, l'Edward acaba en un món paral·lel, mentre que l'Alphonse recupera el seu cos original. Decidit a reunir-se amb l'Alphonse, l'Edward s'implica en la recerca en enginyeria espacial, amb la intenció d'utilitzar aquesta tecnologia per intentar tornar al seu món.[4] La història acaba en l'adaptació de la pel·lícula Conqueror of Shamballa, on la cerca de l'Edward atrau l'atenció de la Societat Thule, que vol entrar al seu món, creient que és Shamballa, amb l'objectiu d'obtenir noves armes per ajudar-los en la Segona Guerra Mundial. La Dietlinde Eckhart, un membre de la Societat Thule, aconsegueix entrar a l'altre món i intenta destruir Amestris. No obstant això, és derrotada pels germans Elric, que decideixen quedar-se a Alemanya.

Producció[modifica | modifica el codi]

Després de llegir sobre la pedra filosofal, Arakawa va sentir-se atreta per la idea de fer servir alquímia al manga. Li va agradar tant que va començar a llegir llibres relacionats amb l'alquímia, que va trobar molt complicats perquè alguns llibres en contradeien d'altres. Arakawa estava més atreta pels aspectes filosòfics que pels pràctics.[1] pel concepte d'Intercanvi Equivalent (等価交換 , Tōka Kōkan?), es va inspirar en el treball dels seus pares, que tenien una granja a Hokkaido i sempre havien d'esforçar-se al màxim per aconseguir diners per menjar.[5]

Arakawa volia integrar els problemes socials a la història. Va recol·lectar informació mirant programes de notícies i parlant amb persones com les persones asilades, veterans de guerra i antics yakuza. Alguns elements de l'argument es desenvolupen en aquests aspectes, com la Pinako Rockbell cuidant els germans Elric després de la mort de la seva mare, i els germans ajudant persones d'arreu del país, per aconseguir entendre el significat de família. Quan estava creant el món fictici de Fullmetal Alchemist, Arakawa es va inspirar després de llegir sobre l'Europa de la revolució industrial; va quedar impactada de com eren de diferents les persones de diferents països comparant-los amb la seva cultura, arquitectura i vestits. Estava especialment interessada en l'Anglaterra d'aquest temps i "va afegir-hi el seu sabor original per convertir-ho en un món de fantasia."[1]

Quan el manga es va començar a publicar en volums, Arakawa tenia al cap alguns dels punts més importants de l'argument i el final. Volia que els germans Elric recuperessin els seus cossos encara que fos parcialment.[6] Mentre la història continuava, no obstant això, va notar com molts dels personatges estaven madurant i va decidir canviar algunes escenes.[5] En la creació dels dissenys dels personatges, comenta que les seves màximes inspiracions són els autors de manga Suihō Tagawa i Hiroyuki Eto, i descriu el seu treball artístic com una barreja d'ells dos. El personatge més fàcil de dibuixar per ella fou Alex Louis Armstrong, així com petits animals. Degut al fet que li agraden els gossos, Arakawa va afegir-ne uns quants a la història.[7] Arakawa va posar èmfasi en la comèdia al llarg del manga, perquè pensa que és un entreteniment, i va intentar minimitzar centrar-se en escenes tristes.[5]

Quan el nombre de capítols del manga fou al voltant dels 40, Arakawa va comentar que la sèrie estava cap al final de la història, i que intentaria agilitzar la història abans d'arribar al final. Per evitar fer capítols menys interessants que la resta, alguns detalls innecessaris es van retirar i es va desenvolupar un clímax. La retirada d'informació menor fou necessària perquè el nombre de pàgines amb les quals Arakawa havia de treballar per al Monthly Shōnen Gangan no era suficient per cobrir tot el contingut de la història que volia afegir. De per sí, algunes aparicions de personatges eren limitades en alguns capítols.[8] Inicialment, Arakawa creia que les sèries tindrien 21 volums, però la llargada va augmentar a 27. Després de finalitzar la serialització al cap de nou anys, Arakawa estava satisfeta amb el seu treball, ja que creia que havia explicat tot el que volia amb el manga.[6]

Durant el desenvolupament del primer anime, Arakawa va permetre que la direcció de l'anime treballés de forma independent a ella, i va sol·licitar tenir un final diferent al del manga. Ella va respondre que no li agradaria repetir el mateix final en ambdós mitjans, a part de fer el manga més ampli per treballar més en el desenvolupament dels personatges. Quan va mirar el final de l'anime, va quedar impactada sobre com eren de diferent els homúnculs respecte al manga i va gaudir amb l'especulació sobre els orígens dels antagonistes.[1] A més, com que Arakawa va ajudar el personal de Bones en la realització de la sèrie, va estar molt ocupada i va tenir poc temps per fer les il·lustracions de la portada dels volums del manga.[8]

Temes[modifica | modifica el codi]

La sèrie explora els problemes socials que l'autora Hiromu Arakawa havia estudiat. La història de fons de l'Scar i el seu odi en contra de l'Exèrcit Estatal es basa en els ainus, que van perdre la seva terra per altres persones.[1] Això inclou les conseqüències de la guerrilla i la quantitat de soldats violents que pot tenir un exèrcit.[9] Algunes de les persones que van apropiar-se de la terra dels ainus eren originàriament ainus, cosa que és referenciada amb la ironia de l'Scar fent servir l'alquímia per matar alquimistes malgrat que era prohibit a la seva pròpia regió.[1] El fet que els germans Elric siguin orfes i hagin estat adoptats per la Pinako Rockbell reflecteix com Arakawa creu que la societat hauria de tractar els orfes. La gran dedicació dels personatges també implica com de dur han de treballar les persones per aconseguir el seu menjar.[10] La sèrie també explora el concepte d'intercanvi equivalent: amb l'objectiu d'aconseguir alguna cosa nova, la persona ha de pagar-ho amb alguna cosa del mateix valor. Això és aplicat pels alquimistes quan creen nous materials i també és una creença que els germans Elric segueixen.[6][11]

Versions[modifica | modifica el codi]

Manga[modifica | modifica el codi]

Escrit i dibuixat per Hiromu Arakawa, el manga de Fullmetal Alchemist es va serialitzar a la revista mensual de Square Enix anomenada Monthly Shōnen Gangan, des de l'agost de 2001 fins al juny de 2010, quan es va arribar a l'últim capítol, el 108.[12] També es va publicar una seqüela de l'anime en l'edició d'octubre del Monthly Shōnen Gangan.[13] En la mateixa revista, corresponent a l'edició del juliol de 2011, es va publicar una versió prototip del manga.[14] Square Enix va compilar els capítols en 27 volums tankōbon. El primer volum es va publicar el 22 de gener de 2002 i l'últim, el 22 de novembre de 2010.[15][16] Uns quants capítols s'han tornat a publicar al Japó en dos "números extra" de revistes i també Fullmetal Alchemist, The First Attack, que conté els primers nou capítols del manga i altres històries extra.[17] El 22 de juliol de 2011, Square Enix va tornar a republicar el manga en el format kanzenban.[18]

Viz Media va publicar els volums tankōbon en anglès per a Amèrica del Nord entre el 3 de maig de 2005 i el 20 de desembre de 2011.[19][20] El 7 de juny de 2011, Viz va començar a publicar el manga en format òmnibius (tres volums en un).[21] Altres versions en anglès van ser realitzades per Madman Entertainment per a Australàsia i Chuang Yi per a Singapur.[22][23] A Espanya, ha estat publicat en castellà per l'editorial Norma. També s'ha publicat el manga en altres llengües com el polonès, el francès, el portuguès, l'italià i el coreà.[24][25] [26][27][28]

Animes[modifica | modifica el codi]

Fullmetal Alchemist[modifica | modifica el codi]

L'estudi d'animació Bones va adaptar el manga en 51 episodis d'anime. Va ser dirigit per Seiji Mizushima, escrit per Shō Aikawa i coproduït per Bones, Mainichi Broadcasting System i Aniplex. Els dissenys dels personatges els va fer Yoshiyuki Itō. L'anime es va estranar a Mainichi Broadcasting System, TBS i Animax al Japó el 4 d'octubre de 2003, substituint Mobile Suit Gundam SEED, i va estar en antena fins al 2 d'octubre de 2004,[29][30][31] obtinguent un 6,8% de quota de pantalla d'audiència.[32] El final de la història de l'anime i la conclusió feta per Bones és diferent de la del manga perquè el manga encara s'estava produint.[1] Durant la creació de l'anime, Arakawa assistia a les reunions per donar la visió del món de Fullmetal Alchemist als empleats, però no va participar activament en cap treball per a la sèrie de TV.[5] L'anime es va publicar en una sèrie de 13 DVDs des del 17 de desembre de 2003 fins al 26 de gener de 2005 al Japó per Aniplex.[31][33] Durant el gener de 2009, Bones va publicar una "caixa de DVDs" de l'anime, que incloïa el primer anime de 51 episodis, la pel·lícula, el CD de la banda sonora i la guia de l'anime.[34]

Funimation Entertainment va produir la versió doblada en anglès de l'anime, que va estrenar-se en el bloc Adult Swim del canal estatunidenc per cable Cartoon Network el 6 de novembre de 2004.[35] Un any i mig després, es va estrenar al Canadà pel canal YTV, començant el 3 de març de 2006.[36] Al Regne Unit, l'anime va ser emès per Rapture TV i AnimeCentral.[37][38] Animax Asia també va emetre la sèrie en les seves emissores de Filipines, l'Índia i el sud d'Àsia.[39][40][41]

L'anime es va publicar en volums de DVD entre el 8 de febrer de 2005 i el 12 de setembre de 2006, comercialitzat per Funimation Entertainment.[42][43] Funimation després va tornar a comercialitzar l'anime en dos volums de DVD el 2009 i de nou el 2010.[44] Al Regne Unit, MVM Films va distribuir els primers vuit volums de l'anime; no obstant això, Funimation va donar llavors els drets a Revelation Films.[45][46] A Australàsia, Madman Entertainment va publicar l'anime en dos volums de DVD.[47]

També es van publicar cinc OVAs. La majoria d'aquestes OVAs són històries secundàries i no amplien l'argument. Al març de 2006 es va publicar al Japó un DVD que recollia aquestes OVAs amb el nom de Fullmetal Alchemist: Premium Collection.[33] Funimation va adquirir i doblar Premium Collection durant el final de 2008 en anglès,[48] i el DVD va ser publicat el 4 d'agost de 2009.[49]

Fullmetal Alchemist: Brotherhood[modifica | modifica el codi]

En el 20è volum del manga, la creadora Arakawa va anunciar que s'estava produint un segon anime de Fullmetal Alchemist. Bones va produir el nou anime amb Yasuhiro Irie com a director i Hiroshi Ōnogi com a escriptor. El títol de l'anime també fou Fullmetal Alchemist en la versió japonesa, malgrat que fou Hagane no Renkinjutsushi: Fullmetal Alchemist (鋼の錬金術師 FULLMETAL ALCHEMIST , Hagane no Renkinjutsushi: Furumetaru Arukemisuto?, abreviat com 鋼の錬金術師FA) per diferenciar-lo de l'anime de 2003.[50][51] L'anime es va estrenar el 5 d'abril de 2009 a les 17:00 JST, dins del bloc d'anime dels diumenges del canal MBS-TBS, substituint Mobile Suit Gundam 00, i les actrius de veu Romi Park i Rie Kugimiya van reprendre els seus rols com a Edward i Alphonse Elric, respectivament.[52] Al contrari del primer anime, que tenia una història pròpia, el segon anime segueix la història del manga.[53] El 20 de març de 2009, es va anunciar que el títol anglès de la sèrie seria Fullmetal Alchemist: Brotherhood, i que s'estrenaria en anglès a Animax Asia, amb àudio japonès i subtítols en anglès, el 10 d'abril de 2009 a les 20:30h, cinc dies després de l'estrena de l'anime original al Japó.[54] Aniplex va començar a publicar l'anime en Blu-ray i DVD el 26 d'agost de 2009, amb el primer contenint dos episodis i una OVA.[55] Dos OVAs més es van incloure en el cinquè i novè volums juntament amb quatre episodis. Aquestes OVAs eren històries secundàries centrades en alguns dels personatges de la sèrie. Altres volums tenen quatre episodis i cap OVA. Es van publicar un total de 16 volums, finalitzant la publicació el 24 de novembre de 2010.[56]

El 3 d'abril de 2009 Funimation va anunciar que emetria episodis subtitulats en anglès quatre dies després de la seva emissió al Japó. Madman Entertainment també va anunciar que els emetria "dies després" de l'emissió al Japó.[57] Funimation després va suspendre l'emissió de nous episodis de l'anime durant unes quantes setmanes degut a un incident degut a un episodi de One Piece que van emetre abans que al Japó.[58] No obstant això, els episodis tornen a estar a la web de Funimation igual que al canal del Youtube oficial de Funimation.[59] El setembre de 2009, Funimation va anunciar el conjunt d'actors per al doblatge en anglès de l'anime.[60] El 13 de febrer de 2010, l'anime doblat en anglès es va estrenar a Cartoon Network i va acabar el 25 de setembre de 2011.[61][62] Funimation també va començar a publicar els episodis en volums Blu-ray i DVD, cadascun amb tretze episodis, a partir del 25 de maig de 2010,[63][64] i va acabar el 2 d'agost de 2011 amb un total de cinc volums.[65][66] Al Regne Unit, Manga Entertainment va publicar l'anime en un total de 5 volums de Blu-ray durant el 2010 i el 2011,[67][68] i més tard els va recol·lectar en una caixa recopilatòria de dues parts.[69] Madman Entertainment també va distribuir l'anime a Austràlia.[70][71]

Pel·lícules[modifica | modifica el codi]

Bones va produir una seqüela del primer anime, anomenada Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shamballa, que es va estrenar als cinemes japonesos el 23 de juliol de 2005.[72] La pel·lícula segueix els intents de l'Edward Elric de retornar al seu món després d'haver viscut dos anys al nostre món, que existeix en un univers paral·lel al seu, mentre l'Alphonse està igualment determinat a reunir-se amb el seu germà per tots els mitjans possibles. Funimation Entertainment va publicar el DVD en anglès el 12 de setembre de 20006.[73]

Després del final del segon anime, es va fer un anunci sobre una nova pel·lícula de Fullmetal Alchemist.[74] Un teaser es va penjar a la pàgina web oficial de Fullmetal Alchemist: Brotherhood el novembre de 2010, confirmant que la pel·lícula Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos es projectaria al Japó el juliol de 2011. Va ser dirigida per Kazuya Murata, i el guió el va fer Yūichi Shinpo.[75] Ambientat a la història del segon anime, segueix els germans Elric anant a un altre país per capturar un criminal.[76] Funimation té la llicència de la pel·lícula, i la va emetre en determinats cinemes als Estats Units el gener de 2012, i va publicar la pel·lícula en DVD i Blu-ray el 24 d'abril de 2012.[77][78]

Novel·les curtes[modifica | modifica el codi]

Square Enix va publicar una sèrie de sis novel·les curtes de Fullmetal Alchemist, escrites per Makoto Inoue.[79] Viz Media té la llicència per a la seva publicació en anglès a Amèrica del Nord, traduïdes per Alexander O. Smith.[80] Malgrat que Arakawa no va escriure les novel·les, en va fer les il·lustracions, incloent-hi les portades i els frontispicis.[81] Les novel·les són derivades del manga i segueixen els germans Elric en la seva missió per aconseguir la pedra filosofal. La primera novel·la, Fullmetal Alchemist: The Land of Sand, va ser duta en animació als episodis onze i dotze de l'anime.[82] La quarta novel·la conté una història extra sobre els militars anomenada "Les vacances d'en Roy".[83] També s'han escrit novel·litzacions de tres dels jocs per a PlayStation 2: Fullmetal Alchemist and the Broken Angel, Curse of the Crimson Elixir, and The Girl Who Succeeds God. La primera va ser autoritzada per Makoto Inoue i la resta, per Jun Eishima.[79]

Radionovel·les[modifica | modifica el codi]

Hi ha hagut dues sèries de radionovel·les de Fullmetal Alchemist. El primer volum de la primera sèrie, Fullmetal Alchemist Vol. 1: The Land of Sand (砂礫の大地 , Sareki no Daichi?), es va publicar abans que l'anime i explica una història similar a la de la primera novel·la. Els germans Tringham reprenen els seus rols a l'anime.[84] Les històries de Fullmetal Alchemist Vol. 2: False Light, Truth's Shadow (偽りの光 真実の影 , Itsuwari no Hikari, Shinjitsu no Kage?) i Fullmetal Alchemist Vol. 3: Criminals' Scar (咎人たちの傷跡 , Togabitotachi no Kizuato?) estan basades en diferents capítols del manga amb l'addició d'altres personatges de l'exèrcit estatal.[79]

La segona sèrie de les radionovel·les, disponible només amb les compres de Shōnen Gangan, consisteixen en històries curtes. Hi ha dues històries en aquesta sèrie, cadascuna amb dues parts. La primera, Fullmetal Alchemist: Ogutāre of the Fog (霧のオグターレ , Kiri no Ogutāre?), va ser inclosa a l'edició d'abril i maig de 2004 de Shōnen Gangan, mentre que la segona història, Fullmetal Alchemist: Crown of Heaven (天上の宝冠 , Tenjō no Hōkan?), es va publicar a les edicions de novembre i desembre.[79]

CDs[modifica | modifica el codi]

Michiru Oshima va compondre la música per al primer anime.[85] El CD TV Animation Fullmetal Alchemist Original Soundtrack 1 es va publicar el 24 de març de 2004 al Japó i contenia 33 pistes, incloent alguns dels sons de fons usats durant punts clau a les sèries principals i el primer opening i ending.[86]Plantilla:Not in source Malgrat que mai es va publicar oficialment, Vic Mignogna (la veu de l'Edward Elric a l'anime en anglès) va gravar en anglès una versió de la pista russa "Brothers" (en rus: Братья, Bratja; Japanese: Burācha). El 15 de desembre de 2004 es va publicar TV Animation Fullmetal Alchemist Original Soundtrack 2, que contenia 30 pistes.[87] El 18 de maig de 2005 es va publicar TV Animation Fullmetal Alchemist Original Soundtrack 3, i contenia 27 pistes.[88]

Fullmetal Alchemist: Complete Best i Fullmetal Alchemist Hagaren Song File (Best Compilation) són compilacions de les bandes sonores i van ser publicades al Japó el 14 d'octubre de 2004 i el 21 de desembre de 2005, respectivament. Una pista de DVD extra, exclusiu de la versió publicada als Estats Units, conté un vídeo musical per l'"Indelible Sin" de Nana Kitade.[33][89] El 20 de juliol de 2005 es va publicar Fullmetal Alchemist The Movie Conqueror Of Shamballa OST, i contenia 46 pistes, totes fetes servir a Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shamballa.[33] Durant el desembre de 2004, es va fer un concert a Tòquio i després a Osaka anomenat "Tales of Another Festival", que va incloure actuacions d'alguns dels artistes musicals de l'anime i de les narracions pels actors i les actrius de veu. El 27 d'abril de 2005 es va publicar el DVD del concert amb el nom Fullmetal Alchemist Festival - Tales of Another.[33]

El compositor de Fullmetal Alchemist: Brotherhood fou Akira Senju. El primer CD de la banda sonora d'aquest anime es va publicar el 14 d'octubre de 2009.[90] El segon CD de la banda sonora de l'anime es va publicar el 24 de març de 2010.[91] El tercer i últim CD es va publicar el 7 de juliol de 2010.[92] Finalment, es va publicar una compilació de les cançons d'opening i ending anomenada Fullmetal Alchemist Final Best, que es va publicar el 28 de juliol de 2010.[93]

El 29 de juny de 2011 es va publicar la banda sonora original de Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos (FULLMETAL ALCHEMIST Nageki no Oka no Seinaru Hoshi), composta per Taro Iwashiro.[94]

Videojocs[modifica | modifica el codi]

També s'han posat a la venda videojocs basats en Fullmetal Alchemist. Les històries dels jocs sovint divergeixen de les de l'anime i el manga i hi incorporen nous personatges. Square Enix ha publicat tres jocs de rol (RPG)—Fullmetal Alchemist and the Broken Angel, Curse of the Crimson Elixir, i Kami o Tsugu Shōjo. Bandai ha publicat dos RPG, Fullmetal Alchemist: Stray Rondo (鋼の錬金術師 迷走の輪舞曲 , Hagane no Renkinjutsushi Meisō no Rondo?) i Fullmetal Alchemist: Sonata of Memory (鋼の錬金術師 想い出の奏鳴曲 , Hagane no Renkinjutsushi Omoide no Sonata?), per a la Game Boy Advance, i una, Dual Sympathy, per a la Nintendo DS. Bandai també ha publicat un altre RPG, Fullmetal Alchemist: To the Promised Day (鋼の錬金術師 Fullmetal Alchemist 約束の日へ , Hagane no Renkinjutsushi Fullmetal Alchemist Yakusoku no Hi e?), per a PlayStation Portable disponible des del 20 de maig de 2010 al Japó.[95] Bandai també ha posat a la venda un joc de lluita, Dream Carnival, per a PlayStation 2. Destineer va vendre un joc basat en un joc de cartes col·leccionable a Amèrica del Nord per a la Nintendo DS.[96][97] Dels set jocs creats al Japó, Broken Angel, Curse of the Crimson Elixir, i Dual Sympathy s'han venut també internacionalment, a diferència dels altres. Per a la Wii, es va posar a la venda al Japó el 13 d'agost de 2009 el videojoc Akatsuki no Ōji (暁の王子?, lit. Fullmetal Alchemist: Prince of the Dawn).[98] Una seqüela directa del joc, Tasogare no Shōjo (黄昏の少女?, lit. "Fullmetal Alchemist: Daughter of the Dusk"), es va publicar el 10 de desembre de 2009, per a la mateixa consola.[99]

Funimation va llicenciar la sèrie per a crerar una nova sèrie de Fullmetal Alchemist relacionada amb els videojocs a ser llançats per Destineer Publishing Corporation als Estats Units.[100] Destineer va llançar el seu primer videojoc Fullmetal Alchemist per a la Nintendo DS, una traducció del Dual Sympathy de Bandai, el 15 de desembre de 2006, and has commented that this will be the first of many titles that they plan to release.[101] On February 19, 2007, Destineer announced the second game in its Fullmetal Alchemist series, the Fullmetal Alchemist Trading Card Game. This title was released October 15, 2007.[102] A third game for the PlayStation Portable titled Fullmetal Alchemist: Senka wo Takuseshi Mono (背中を託せし者?) was released in Japan on October 15, 2009.[103] The game was announced for a European release with Namco Bandai being the publisher on March 4, 2010.[104] The massively multiplayer online role-playing game MapleStory also received special ingame items based on the series as tie-in.[105]

For the RPG games, Arakawa oversaw the story and designed its characters, while Bones, the studio which would be responsible for the anime series, produced several animation sequences. The developers looked at other titles for inspiration, particularly Square Enix's action role-playing game Kingdom Hearts, in addition to other games based on manga series, such as Dragon Ball, Naruto or One Piece games. The biggest challenge they had to overcome was to try to make the title a "full-fledged" game rather than a simple "character-based" game.[106] Tomoya Asano, the assistant producer for the games, noted that development spanned more than a year, unlike most character-based games.[107]

Artbooks i guidebooks[modifica | modifica el codi]

S'han produït diferents artbooks dels manga i anime de Fullmetal Alchemist; Square Enix va publicar tres artbooks del manga anomenats The Art of Fullmetal Alchemist (イラスト集 FULLMETAL ALCHEMIST , Irasuto Shū Fullmetal Alchemist?), dels quals dos també van ser publicats per Viz Media.[108][109] El primer conté il·lustracions fetes entre el maig del 2001 i l'abril de 2003, comprenent els primers sis volums del manga, mentre que el segon conté il·lustracions des del setembre de 2003 fins a l'octubre de 2005, comprenent els sis volums restants.[17] L'últim artbook inclou il·lustracions dels volums restants.[110] Quant a l'anime, es van publicar tres artbooks al Japó sota el nom de The Art of Fullmetal Alchemist: The Anime (TVアニメーション鋼の錬金術師 ART BOOK , TV Animēshon Hagane no Renkinjutsushi Artbook?), i només el primer va ser publicat per Viz Media.[111] El novembre de 2010 es va publicar un artbook del segon anime anomenat Fullmetal Alchemist Official Drawing Collection.[112]

El manga també té tres guidebooks, cadascun conté línies del temps, guies de l'aventura dels germans Elric i capítols gaiden que mai van ser publicats en els volums del manga.[17] Només el primer guidebook va ser publicat per Viz Media, sota el nom de Fullmetal Alchemist Profiles.[113] També es va publicar un guidebook de l'anime al Japó i als Estats Units anomenat Fullmetal Alchemist Anime Profiles (TV Animation Hagane no Renkinjutsushi Kyarakore?).[114] També s'han publicat 5 fanbooks sota el nom de TV Anime Fullmetal Alchemist Official Fanbooks (TVアニメ 鋼の錬金術師 オフィシャルファンブック , TV Anime Hagane no Renkinjutsushi Ofisharu Fan Bukku?), cadascun dels quals conté informació de l'anime i entrevistes amb el personal de la sèrie.[17] A més a més, des del 12 d'agost de 2009 fins a l'agost de 2010 es van publicar quatre guidebooks centrats en el segon anime.[115][116] El 29 de juliol de 2011 es va publicar al Japó un nou guidebook anomenat "Fullmetal Alchemist Chronicle" (鋼の錬金術師 CHRONICLE?), que conté més informació sobre què passa al final del manga.[117]

Other merchandise[modifica | modifica el codi]

Action figures, busts, and statues from the Fullmetal Alchemist anime and manga have been created by leading toy companies; primarily Medicom and Southern Island. Medicom has created high end deluxe vinyl figures of the characters from the anime. These figures are exclusively distributed in the United States and UK by Southern Island.[118] Southern Island has also released their own action figures in 2007 of the main characters. These figures and a 12" statue were scheduled to release in 2007. Southern Island has since gone bankrupt, putting the figures on permanent hiatus.[119] A trading card game was first published in 2005 in the United States by Joyride Entertainment.[120] Since then, six expansions have been released. The physical game was retired on July 11, 2007.[121] Destineer released a Nintendo DS adaptation of the game on October 15, 2007.[102]

Reception[modifica | modifica el codi]

Acollida del còmic[modifica | modifica el codi]

La sèrie ha esdevingut una de les franquícies més rendibles de Square Enix juntament amb Final Fantasy i Dragon Quest.[122] Amb el llançament del volum 27, el manga ha venut més de 50 milions de còpies al Japó.[123] A 10 de gener de 2010 cada volum del manga ha venut més d'un milió de còpies cadascun al Japó.[124] Square Enix va informar que la sèrie havia venut 57 milions d'unitats a nivell mundial a data de 9 de juny de 2011 amb 10 milions de còpies venudes fora del Japó.[125] Juntament amb Yakitate!! Japan, the series won the 49th Shogakukan Manga Award for shōnen in 2004.[126] The manga also received the Seiun Award for best science fiction comic, in 2011.[127] During 2008, volumes 19 and 20 sold over a million copies, ranking as the 10th and 11th best seller comics, respectively from Japan.[128] In the first half of 2009, it ranked as the 7th best-seller from Japan, having sold over 3 million copies.[129] Volume 21 ranked 4th, with more than 1 million copies sold and volume 22 ranked 6th with a similar number of sold copies.[130] Producer Kouji Taguchi from Square Enix said that Volume 1's initial sales were of 150,000 copies and changed to 1.5 million copies after the first anime aired. Prior to the second anime's premiere, each volume sold about 1.9 million copies, and then it changed to 2.1 million copies.[131] The series is also one of Viz Media's best sellers, appearing in "BookScan's Top 20 Graphic Novels" and the "USA Today Booklist".[132][133][134] It has also been featured in the Diamond Comic Distributors' polls of graphic novel and The New York Times Best Seller Manga list.[135][136] The English release of the manga's first volume was the top-selling graphic novel during the year 2005.[137] In a survey from Oricon in 2009, Fullmetal Alchemist ranked ninth as the manga that fans wanted to be turned into a live-action film.[138]

The series is also popular within amateur writers who produce dōjinshi that borrow characters from the series. In the Japanese market Super Comic City, there have been over 1.100 dōjinshi based on Fullmetal Alchemist with some of them focused on romantical interactions between Edward Elric and Roy Mustang.[139] Anime News Network noted the series had the same impact in Comiket 2004 as several female fans were seen there writing dōjinshi.[140]

Fullmetal Alchemist has generally been well received by critics. Though the initial volumes were felt to be formulaic, critics noted that the series grows in complexity as it progresses. Arakawa was praised for being able to keep all of her character designs unique and distinguishable, despite many of them wearing the same basic uniforms.[141] The characterization of the protagonist Edward balances between being a "typical clever kid" and a "stubborn kid", successfully allowing him to float between the series' more comical moments and its underlying drama without seeming false.[142] Reviewers celebrated the development of the characters in the manga, with their beliefs actively changing during the story forcing them to grow in maturity.[143] Mania Entertainment's Jarred Pine found that the manga can be enjoyed by anybody who has watched the first anime despite the similarities in the first chapters. Like other reviewers, he praised the dark mood from the manga and how it balances the humor and action scenes.[144] The development from characters who have little appearances in the first anime was also praised by Pine.[145] In a review from volume 14, Sakura Eries from the same site liked the revelations in spite of the fact that there are still several story arcs that need to be resolved. She also praised the development from the homunculi such as the return of Greed as well as their fights.[146]

Anime reception[modifica | modifica el codi]

The first anime premiered in Japan with a 6.82 percent television viewership rating.[32] In 2005, Japanese television network TV Asahi conducted a "Top 100" online web poll and nation-wide survey; Fullmetal Alchemist placed first in the online poll and 20th in the survey.[147][148] In 2006, TV Asahi conducted another online poll for the top one hundred anime, and Fullmetal Alchemist placed first again.[149] It was also a winner in the American Anime Awards in several categories. These include "Long Series", "Best Cast", "Best DVD Package Design", "Best Anime Theme Song" ("Rewrite," by Asian Kung-Fu Generation), and "Best Actor" (Vic Mignogna, Edward Elric's English voice actor). It was also nominated in the category of "Best Anime Feature" for Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shamballa.[150] The series also won most of the Twenty-Sixth Annual Animage Readers' Polls. The series was the winner in the "Favorite Anime Series", "Favorite Episode" (episode seven), "Favorite Male Character" (Edward Elric), "Favorite Female Character" (Riza Hawkeye), "Favorite Theme Song" ("Melissa", by Porno Graffitti), and "Favorite Voice Actor" (Romi Park, Edward's Japanese voice actor).[151] In the "Tokyo Anime Fair", the series also won in the categories "Animation Of The Year" (Fullmetal Alchemist: The Conqueror of Shambala), "Best original story" (Hiromu Arakawa) and "Best music" (Michiru Oshima).[85] In About.com 2006 American Awards, Fullmetal Alchemist was the winner in the categories "Best New Anime Series" and "Best Animation".[152][153]Plantilla:Rs? The second film, Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos, also won three awards at the Baltimore Convention Center.[154]

The first anime was named the 95th best animated series by IGN. They commented that although it is mostly upbeat with amazing action scenes, it also touches on the human condition. They described it as "more than a mere anime," and "a powerful weekly drama."[155] The staff also featured it in their "10 Cartoon Adaptations We'd Like to See" with comments focused in the characterization the series features.[156] The designs of the characters have been praised remarking they are different from each other. Flashbacks have been criticized to be annoying as they are repeated several times.[157][158] Other reviewers compared the series with an Odyssey as part tragic, part coming of age story. The plot and the music have been celebrated to be very entertaining.[157] Criticism towards the anime focused on the large number of sentimental scenes in the series abused to evoke kneejerk emotional responses from the viewers. The ending was also the basis of one negative review noting that Edward's beliefs did not change at all as he tried once again to bring somebody back to life.[159] Reviewers have praised the soundtrack for its variety of musical styles and artists, and the pleasant but not too distracting background music.[122] DVDvisionjapan considered the first opening theme and the first ending theme as the best tracks of the series, remarking that they made a good combination of anime and song.[160]

The initial episodes of Fullmetal Alchemist: Brotherhood received criticism from members of the Anime News Network staff, who felt that repeating events from the first anime led to a lack of suspense.[161] Mania Entertainment's Chris Beveridge noted that the entertainment in these episodes lay in the differences in the characters' actions from the first series, and how some episodes had original content which focused on the emotional theme from the series.[162] In another review, Beveridge praised the new fight scenes as well as more drama which made these episodes "solid".[163] Chris Zimmerman from Comic Book Bin agreed with Beveridge as the series "turns around and establishes its own identity" due to the inclusion of new characters and revelations not shown in the first series, increasing its depth. The animation was also noted to be superior than that of the first anime, with comments focused on the characters' expressions as well as the way the fight scenes were executed.[164] Much praise was given to the climactic episodes for the way action scenes and morals were conveyed, with many finding them superior to the conclusion of the first Fullmetal Alchemist anime. The way the series closed was found satisfactory by critics to the point of being called "A virtually perfect ending to an outstanding series."[165][166] In April 2010, it was listed as the 6th best anime between April 2009 and March 2010 by Animage.[167]

Light novels reception[modifica | modifica el codi]

The first Fullmetal Alchemist novel, The Land of the Sand, was well received by Jarred Pine of Mania as a self-contained novelization that remained true to the characterizations from the manga series. He notes that while the lack of backstory makes it geared more towards fans of the franchise than new readers, it was an impressive debut piece for the Viz Fiction line.[168] Ain't It Cool News also found the novel to be true to its roots, and that while it brought nothing new to the series, it was compelling enough for followers of the series to enjoy a retelling. As a whole, the reviewer felt it was a "work for young-ish readers that's pretty clear about some darker sides of politics, economics and human nature."[169] Charles Solomon of the Los Angeles Times noted that the novel has a different focus than anime series, with The Land of Sand "created a stronger, sympathetic bond" between the younger brothers than is seen in its two episode anime counterpart.[170]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «Equivalent Change». Newtype USA. A.D. Vision, Gener 2006.
 2. ; Director: Seiji Mizushima «A Rotted Heart». . Fullmetal Alchemist (Cartoon Network), episodi:45, 04-02-2006. « »
 3. ; Director: Seiji Mizushima «Theory of Avarice». . Fullmetal Alchemist (Cartoon Network), episodi:35, 12-11-2005. « »
 4. ; Director: Seiji Mizushima «Laws and Promises». . Fullmetal Alchemist (Cartoon Network), episodi:51, 18-03-2006. « »
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «インタビュー» (en japonès). Yahoo!. [Consulta: 6 abril 2008].
 6. 6,0 6,1 6,2 «Animeland» (en francès). Falta indicar la publicació. Asuka Editions, 189, Gener 2013.
 7. Arakawa, Hiromu. Fullmetal Alchemist Profiles. Viz Media, 2006, p. 100–105. ISBN 1-4215-0768-4. 
 8. 8,0 8,1 Arakawa, Hiromu. 鋼の錬金術師 パーフェクトガイドブック 2. Square Enix, 2005, p. 168–172. ISBN 978-4-7575-1426-3. 
 9. Smith, David. «Ten Things I Learned From Fullmetal Alchemist». IGN, 18-03-2008. [Consulta: 17 maig 2010].
 10. Arakawa, Hiromu. Fullmetal Alchemist, Volum 12. Viz Media, 2007, p. 185. ISBN 978-1-4215-0839-9. 
 11. Thompson, Jason. «Jason Thompson's House of 1000 Manga». Anime News Network, 06-06-2013. [Consulta: 6 setembre 2013].
 12. «FMA's Irie Confirms Animating Manga's End in 2 Months». Anime News Network, 06-05-2010. [Consulta: 7 maig 2010].
 13. «Fullmetal Alchemist Special side story manga in September». Anime News Network, 07-08-2010. [Consulta: 25 agost 2010].
 14. «Fullmetal Alchemist 'Prototype' Manga to Run in June». Anime News Network, 11-04-2011. [Consulta: 10 setembre 2011].
 15. «鋼の錬金術師 1巻» (en japonès). Square Enix, 20-10-2009.
 16. «鋼の錬金術師(27)(完)» (en japonès). Square Enix, 05-09-2013.
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 «鋼の錬金術師 BOOKS» (en japonès). Square Enix. [Consulta: 19 abril 2008].
 18. «鋼の錬金術師 完全版 1巻» (en japonès). Square Enix. [Consulta: 9 setembre 2011].
 19. «Fullmetal Alchemist, Volume 1». Viz Media. [Consulta: 5 setembre 2013].
 20. «Fullmetal Alchemist, Volume 27». Viz Media. [Consulta: 5 setembre 2013].
 21. «Fullmetal Alchemist (3-in-1 Edition)». Viz Media. [Consulta: 5 setembre 2013].
 22. «Fullmetal Alchemist (Manga)». Madman Entertainment. [Consulta: 5 setembre 2013].
 23. «Fullmetal Alchemist (Manga)». Madman Entertainment. [Consulta: 5 setembre 2013].
 24. «Tytuły/Fullmetal Alchemist» (en polonès). Japonica Polonica Fantastica. [Consulta: 16 juliol 2008].
 25. «Fullmetal Alchemist T1» (en francès). Kurokawa. [Consulta: 16 juliol 2008].
 26. «Fullmetal Alchemist Editora JBC» (en portuguès). Editora JBC. [Consulta: 16 juliol 2008].
 27. «Fullmetal Alchemist» (en italià). Panini Comics. [Consulta: 31 març 2009].
 28. «강철의 연금술사 26권» (en coreà). Haksan. [Consulta: 5 setembre 2013].
 29. «Fullmetal Alchemist». Sony. [Consulta: 6 abril 2009].
 30. «鋼の錬金術師». Bones. [Consulta: 7 abril 2009].
 31. 31,0 31,1 «History of Hagaren» (en japonès). Aniplex. [Consulta: 15 abril 2008].
 32. 32,0 32,1 «2007 profile» (PDF) p. 6. Square Enix, Octubre 2007. [Consulta: 28 abril 2008].
 33. 33,0 33,1 33,2 33,3 33,4 «鋼の錬金術師 DVD and CD» (en japonès). Sony. [Consulta: 10 octubre 2008].
 34. «鋼の錬金術師 Box set archives» (en japonès). Aniplex. [Consulta: 7 desembre 2008].
 35. «Fullmetal Alchemist on Adult Swim Saturday». Anime News Network, 05-11-2004. [Consulta: 10 març 2007].
 36. «Fullmetal Alchemist on YTV». Anime News Network, 10-02-2006. [Consulta: 10 març 2007].
 37. «Anime on Rapture». Rapture TV. [Consulta: 6 setembre 2013].
 38. «Fullmetal Alchemist showtime». AnimeCentral. [Consulta: 6 setembre 2013].
 39. «Animax Philippines June 2006». Animax Asia, 13-04-2006. [Consulta: 6 setembre 2013].
 40. «Fullmetal Alchemist». Animax (India), 13-04-2006. [Consulta: 6 setembre 2013].
 41. «Animax South Asia August 2006». Animax Asia, 26-07-2006. [Consulta: 6 setembre 2013].
 42. «Fullmetal Alchemist, Volume 1: The Curse (Episodes 1-4) (2004)». Amazon.com. [Consulta: 10 octubre 2008].
 43. «Fullmetal Alchemist, Volume 13: Brotherhood (Episodes 49-51) (2004)». Amazon.com. [Consulta: 10 octubre 2008].
 44. «Fullmetal Alchemist DVD and Blu-ray products». Funimation Entertainment. [Consulta: 5 setembre 2013].
 45. «Full Metal Alchemist: Volume 8». Amazon.co.uk. [Consulta: 5 setembre 2013].
 46. «New Funimation Distributor revealed». UK Anime Net, 14-11-2006. [Consulta: 10 abril 2008].
 47. «Fullmetal Alchemist Collection 2 (V7-13) (Fatpack)». Madman Entertainment. [Consulta: 5 setembre 2013].
 48. «Report: Funimation Gets Fullmetal Alchemist Premium». Anime News Network, 14-01-2009. [Consulta: 15 gener 2009].
 49. «Fullmetal Alchemist: Premium OVA Collection». Amazon.com. [Consulta: 30 juny 2009].
 50. Animage Editorial Staff «鋼の錬金術師 新シリーズ» (en japonès). Animage. Tokuma Shoten [Tokyo, Japan], 364, octubre 2008, Octubre 2008, pàg. 67 [Consulta: 10 novembre 2008].
 51. «New Fullmetal Alchemist TV Anime Series Confirmed». Anime News Network, 20-08-2008. [Consulta: 20 agost 2008].
 52. «New Fullmetal Alchemist TV Commercial Streamed». Anime News Network, 10-02-2009. [Consulta: 27 febrer 2009].
 53. «Manga UK Adds New Fullmetal Alchemist, Sengoku Basara». Anime News Network, 09-02-2010. [Consulta: 10 febrer 2010].
 54. «Animax Asia to Run 2009 Fullmetal Alchemist in Same Week as Japan». Anime News Network, 20-03-2009. [Consulta: 21 març 2009].
 55. «DVD/BD Information» (en japonès). Aniplex. [Consulta: 15 abril 2009].
 56. «DVD/BD Information 2» (en japonès). Aniplex. [Consulta: 25 gener 2010].
 57. «Funimation to Offer 2009 Fullmetal Alchemist on April 9 (Update 3)». Anime News Network. [Consulta: 4 abril 2009].
 58. «Fullmetal Alchemist Not Streaming from Funimation.com (Update 2)». Anime News Network. [Consulta: 19 juny 2009].
 59. «Funimation Portal Streams New Fullmetal Alchemist Again». Anime News Network, 25-06-2009. [Consulta: 1 juliol 2009].
 60. «Funimation Adds X TV/OAV, 5 Initial D Anime Stages». Anime News Network, 25-09-2009. [Consulta: 6 octubre 2009].
 61. Ohanesian, Liz. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood to Air on Adult Swim Beginning February 13». LA Weekly, 05-02-2010. [Consulta: 5 febrer 2010].
 62. «Revised 8/23/2011». Adult Swim. [Consulta: 28 agost 2011].
 63. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Part 1 Blu-ray». Amazon.com. [Consulta: 21 desembre 2010].
 64. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Part 1». Amazon.com. [Consulta: 21 desembre 2010].
 65. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Part 5». Amazon.com. [Consulta: 10 setembre 2011].
 66. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Part 5 Blu-ray». Amazon.com. [Consulta: 10 setembre 2011].
 67. Hanley, Andy. «Anime Review: Fullmetal Alchemist: Brotherhood - Part 1». UK Anime Network, 08-09-2010. [Consulta: 6 setembre 2013].
 68. Hanley, Andy. «Anime Review: Fullmetal Alchemist: Brotherhood - Part 5». UK Anime Network, 09-05-2011. [Consulta: 6 setembre 2013].
 69. «FMA: Brotherhood Blu-Ray box set release alteration confirmed». UK Anime Network, 29-04-2013. [Consulta: 6 setembre 2013].
 70. «Fullmetal Alchemist Brotherhood Series Collection 01 (Eps 1-39) (Blu-Ray) (Limited Edition)». Madman Entertainment. [Consulta: 6 setembre 2013].
 71. «Fullmetal Alchemist Brotherhood Series Collection 02 (Eps 40-64 + Ova) (Limited Edition)». Madman Entertainment. [Consulta: 6 setembre 2013].
 72. «Japanese Box Office». Anime News Network, 27-07-2005. [Consulta: 2 abril 2009].
 73. «Fullmetal Alchemist The Movie - The Conqueror of Shamballa (2006)». Amazon.com. [Consulta: 2 juliol 2009].
 74. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Movie Green-Lit». Anime News Network, 04-07-2010. [Consulta: 15 novembre 2010].
 75. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Movie Teaser Streamed». Anime News Network, 14-11-2010. [Consulta: 15 novembre 2010].
 76. Hodgkins, Crystalyn. «Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos US Premiere and Q&A». Anime News Network, 31-07-2011. [Consulta: 1 agost 2011].
 77. «FUNimation to Release FULLMETAL ALCHEMIST: THE SACRED STAR OF MILOS». Funimation Entertainment. [Consulta: 21 maig 2011].
 78. «Fullmetal Alchemist Brotherhood: The Sacred Star of Milos Movie (Blu-ray/DVD Combo) (2012)». Amazon.com. [Consulta: 21 maig 2012].
 79. 79,0 79,1 79,2 79,3 «原作/荒川 弘 著者/井上 真» (en japonès). Square Enix. [Consulta: 11 abril 2008].
 80. «Fullmetal Alchemist (Novel series)». Viz Media. [Consulta: 11 abril 2008].
 81. «Fullmetal Alchemist, Under the Faraway Sky (Novel)». SimonSays.com. [Consulta: 18 abril 2008].
 82. «小説「鋼の錬金術(1) 砂礫の大地」 原作/荒川弘 著者/井上真» (en japonès). Square Enix. [Consulta: 11 abril 2008].
 83. «Fullmetal Alchemist (Novel): Under the Far Away Sky». Viz Media. [Consulta: 11 abril 2008].
 84. «コミックCDコレクション「鋼の錬金術師 偽りの光、真実の影」» (en japonès). Square Enix. [Consulta: 11 abril 2008].
 85. 85,0 85,1 «Tokyo Anime Fair: Award Winners». Anime News Network, 27-03-2006. [Consulta: 8 abril 2008].
 86. «Fullmetal Alchemist (Hagane no Renkin Jutsushi) Original Soundtrack». CDJapan. [Consulta: 6 abril 2008].
 87. «Fullmetal Alchemist (Hagane no Renkin Jutsushi) Original Soundtrack 2». CDJapan. [Consulta: 6 abril 2008].
 88. «Fullmetal Alchemist (Hagane no Renkin Jutsushi) Original Soundtrack 3». CDJapan. [Consulta: 6 abril 2008].
 89. «Fullmetal Alchemist - Complete Best (OST)». CDJapan. [Consulta: 31 agost 2009].
 90. «Fullmetal Alchemist Original Soundtrack 1». CDJapan. [Consulta: 31 agost 2009].
 91. «Fullmetal Alchemist Original Soundtrack 2» (en japonès). Amazon.com. [Consulta: 23 març 2010].
 92. «Fullmetal Alchemist Original Soundtrack 3». CDJapan. [Consulta: 7 juliol 2010].
 93. «Fullmetal Alchemist Final Best». CDJapan. [Consulta: 28 juliol 2010].
 94. «Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos». CDJapan. [Consulta: 29 juny 2011].
 95. «罪を背負いし兄弟の物語がRPGに! PSP「鋼の錬金術師FA 約束の日へ」» (en japonès). ASCII Media Works, 19-03-2010. [Consulta: 19 març 2010].
 96. «Fullmetal Alchemist DS-bound». GameSpot. [Consulta: 5 setembre 2008].
 97. «Fullmetal Alchemist video games» (en japonès). Sony. [Consulta: 5 agost 2006].
 98. «鋼の錬金術師FULLMETAL ALCHEMIST -暁の王子- 特典 原画集付き» (en japonès). Amazon.com. [Consulta: 31 juliol 2009].
 99. Gantayat, Anoop. «Fullmetal Alchemist Continues on Wii». IGN, 14-09-2009. [Consulta: 29 octubre 2008].
 100. «Funimation Announces Series of Fullmetal Alchemist Games». Anime News Network, 16-06-2006. [Consulta: 17 abril 2008].
 101. «Fullmetal Alchemist Video Games coming from Destineer». Anime News Network, 06-06-2006. [Consulta: 5 agost 2006].
 102. 102,0 102,1 «Fullmetal Alchemist: Trading Card Game product page». Gamestop.com. [Consulta: 20 octubre 2007].
 103. Spencer. «Portable Fullmetal Alchemist Fighting Game Teased». Siliconera.com, 17-07-2009. [Consulta: 7 agost 2009].
 104. Spencer. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Game Picked Up For Europe». Siliconera, 04-03-2010. [Consulta: 4 març 2010].
 105. Ishann. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Makes Its Way Into MapleStory». Siliconera, 21-03-2010. [Consulta: 21 març 2010].
 106. Alfonso, Andrew. «E3 2004: Fullmetal Alchemist - Interview» p. 1–3. IGN, 13-05-2004. [Consulta: 27 maig 2008].
 107. Gantayat, Anoop. «TGS 2004: Fullmetal Alchemist Q&A». IGN, 24-09-2004. [Consulta: 28 maig 2008].
 108. «The Art of Fullmetal Alchemist». Viz Media. [Consulta: 19 abril 2008].
 109. «The Art of Fullmetal Alchemist 2». Viz Media. [Consulta: 27 setembre 2011].
 110. «荒川弘イラスト集 FULLMETAL ALCHEMIST 3». Square Enix. [Consulta: 21 setembre 2011].
 111. «The Art of Fullmetal Alchemist: The Anime». Viz Media. [Consulta: 27 setembre 2011].
 112. «Fullmetal Alchemist Official Drawing Collection». Neowing. [Consulta: 21 desembre 2010].
 113. «Fullmetal Alchemist Profiles (manga)». Viz Media. [Consulta: 19 abril 2008].
 114. «Fullmetal Alchemist Anime Profiles». Viz Media. [Consulta: 27 setembre 2011].
 115. «TV ANIMATION 鋼の錬金術師 FULLMETAL ALCHEMIST OFFICIAL GUIDEBOOK» (en japonès). Square Enix. [Consulta: 23 octubre 2009].
 116. «TV ANIMATION 鋼の錬金術師 FULLMETAL ALCHEMIST OFFICIAL GUIDEBOOK 4». Neowing. [Consulta: 21 desembre 2010].
 117. «Fullmetal Alchemist Chronicle» (en japonès). Square Enix. [Consulta: 9 agost 2011].
 118. «Mediacom Fullmetal Alchemist Figures Available from Southern Island This Month». Anime News Network, 06-01-2007. [Consulta: 13 abril 2008].
 119. «Anime Collectible Maker Southern Island Goes Bankrupt». Anime News Network, 28-11-2007. [Consulta: 13 abril 2008].
 120. «Fullmetal Alchemist TCG Announced». Anime News Network, 15-03-2005. [Consulta: 16 abril 2008].
 121. «R.I.P. 'FMA TCG'». ICv2, 31-07-2007. [Consulta: 16 abril 2008].
 122. 122,0 122,1 Crocker, Jeremy. «Fullmetal Alchemist Episodes 1–30». Anime News Network, 11-05-2004. [Consulta: 17 abril 2008].
 123. «Fullmetal Alchemist Manga: Over 50 Million Served». Anime News Network, 25-10-2010. [Consulta: 14 novembre 2010].
 124. «Japanese Comic Ranking, December 28-January 10». Anime News Network, 13-01-2010. [Consulta: 15 gener 2010].
 125. «Businesess». Square Enix, 13-01-2010. [Consulta: 31 maig 2012].
 126. «小学館漫画賞:歴代受賞者» (en japonès). Shogakukan. [Consulta: 19 agost 2007].
 127. «日本SFファングループ連合会議: 星雲賞リスト» (en japonès). [Consulta: 20 octubre 2012].
 128. «2008's Top-Selling Manga in Japan, #1-25». Anime News Network, 19-12-2008. [Consulta: 19 desembre 2008].
 129. «Top-Selling Manga in Japan by Series: 1st Half of 2009». Anime News Network, 15-06-2009. [Consulta: 15 juny 2009].
 130. «Top-Selling Manga in Japan by Volume: 1st Half of 2009 (Updated)». Anime News Network, 15-06-2009. [Consulta: 15 juny 2009].
 131. «Producer: No Square-Enix Anime Lost Money in 8 Years». Anime News Network, 09-10-2009. [Consulta: 9 octubre 2009].
 132. «BookScan's Top 20 Graphic Novels for March». ICv2, 02-04-2008. [Consulta: 8 abril 2008].
 133. «Manga Back on Booklist». Anime News Network, 04-11-2006. [Consulta: 5 abril 2008].
 134. «September 3 Booklist». Anime News Network, 13-09-2006. [Consulta: 5 abril 2008].
 135. «Top 100 Graphic Novels Actual--December 2007». ICv2, 21-01-2008. [Consulta: 3 agost 2009].
 136. «New York Times Manga Best Seller List, July 19–25». Anime News Network, 01-08-2009. [Consulta: 3 agost 2009].
 137. «ICv2 2005 Manga Awards--Part 1». ICv2, 22-03-2008. [Consulta: 3 gener 2006].
 138. «Survey: Slam Dunk Manga is #1 Choice for Live-Action (Updated)». Anime News Network, 03-05-2009. [Consulta: 12 juny 2009].
 139. Pink, Daniel. «Japan, Ink: Inside the Manga Industrial Complex». Wired, 22-10-2007. [Consulta: 10 setembre 2013].
 140. Kemps, Heidi; Lamb, Lynzee. «Interview: BONES Studio President Masahiko Minami». Anime News Network, 25-10-2013. [Consulta: 25 octubre 2013].
 141. Harper, Melissa. «Anime News Network - Fullmetal Alchemist G. Novel 1-3». Anime News Network, 11-11-2006. [Consulta: 6 abril 2008].
 142. Goldstein, Hilary. «Fullmetal Alchemist Vol. 1 Review». IGN, 05-03-2005. [Consulta: 23 març 2008].
 143. Ellingwood, Holly. «Fullmetal Alchemist (Vol. 11)». activeAnime, 04-03-2007. [Consulta: 14 març 2011]. Plantilla:Query web archive
 144. Pine, Jarred. «Mania Entertainment: Fullmetal Alchemist (VOL. 1)». Mania Entertainment, 08-06-2005. [Consulta: 4 agost 2009].
 145. Pine, Jarred. «Fullmetal Alchemist Vol. #6». Mania Entertainment, 25-07-2007. [Consulta: 13 juliol 2009].
 146. Eries, Sakura. «Mania Entertainment: Fullmetal Alchemist (VOL. 14)». Mania Entertainment, 06-03-2008. [Consulta: 4 agost 2009].
 147. «TV Asahi Top 100 Anime». Anime News Network, 23-09-2005. [Consulta: 29 juny 2007].
 148. «TV Asahi Top 100 Anime, Part 2». Anime News Network, 23-09-2005. [Consulta: 12 abril 2008].
 149. «American Anime Award Winners». ICv2, 26-02-2007. [Consulta: 13 febrer 2008].
 150. «Animage Awards». Anime News Network, 12-05-2004. [Consulta: 8 abril 2008].
 151. Luther, Katherine. «Best Animation». About.com. [Consulta: 2 juliol 2009].
 152. Luther, Katherine. «Best New Anime Series». About.com. [Consulta: 2 juliol 2009].
 153. «Burbank International Film Festival, Sept 15-18». Burbank International Film Festival. [Consulta: 05Dec 2011].
 154. «95, Fullmetal Alchemist». IGN, 23-01-2009. [Consulta: 23 gener 2009].
 155. «10 Cartoon Adaptations We'd Like to See». IGN, 07-08-2009. [Consulta: 29 octubre 2009].
 156. 157,0 157,1 «AnimeonDVD: Fullmetal Alchemist Set 1 (of 4)». Mania Entertainment. [Consulta: 23 març 2008].
 157. «T.H.E.M. Anime Reviews: FullMetal Alchemist Review». T.H.E.M. Anime Reviews. [Consulta: 23 març 2008].
 158. Lin, Maria. «Animefringe.com: Anime Debunked: Fullmetal Hype». Animefringe. [Consulta: 10 abril 2008].
 159. «Fullmetal Alchemist Original Soundtrack 1 Review». DVDvisionjapan. [Consulta: 29 abril 2008].
 160. «TV Asahi Top 100 Anime». Anime News Network, 14-08-2009. [Consulta: 15 agost 2009].
 161. Beveridge, Chris. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Episode #17». Mania Entertainment, 30-07-2009. [Consulta: 15 agost 2009].
 162. Beveridge, Chris. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Episode #19». Mania Entertainment, 14-08-2009. [Consulta: 15 agost 2009].
 163. Zimmerman, Chris. «Fullmetal Alchemist Brotherhood Part 1 & 2 Blu-ray». Comic Book Bin, 30-11-2010. [Consulta: 5 desembre 2010].
 164. Thomas, Mark. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Part 5 Anime DVD Review». The Fandom Post, 31-08-2011. [Consulta: 25 setembre 2011].
 165. Hanley, Andy. «Anime Review: Fullmetal Alchemist: Brotherhood - Part 5». The Fandom Post, 05-09-2011. [Consulta: 25 setembre 2011].
 166. (en japonès) Animage. Tokuma Shoten, April 2010.
 167. Pine, Jarred. «Fullmetal Alchemist (novels) Vol.#01». Mania Entertainment, 26-09-2005. [Consulta: 15 agost 2008].
 168. «Novel Preview:Fullmetal Alchemist: The Land of Sand Volume 1 By Makoto Inoue». Ain't It Cool News, 20-08-2005. [Consulta: 15 agost 2008].
 169. Solomon, Charles. «For manga, a novel approach». Los Angeles Times, 29-04-2007.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]