Funció zeta de Dedekind

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En matemàtica, la funció zeta de Dedekind és una sèrie de Dirichlet definida per a tot cos K de nombres algebraics, expressada com \zeta_K (s) on s és una variable complexa. És la suma infinita:

 \sum (NI)^{-s}

realitzada en tots els I ideals de l'anell dels enters O_K de K , amb I \neq \{0 \}. On NI és la norma de I (al camp racional Q ): és igual a la cardinalitat de O K / I , en altres paraules, el nombre de classes de residu mòdul I . En el cas en què K = Q aquesta definició es redueix a la funció zeta de Riemann.

Propietats[modifica | modifica el codi]

Les propietats de \zeta_K (s) com una funció meromórfica resulten d'un considerable significat en la teoria de nombres algebraics. Té un producte d'Euler, amb un factor per a un donat nombre primer p al producte sobre tots els ideals primers P de O_K dividint p de

 \left (1 - (NP)^{-s}\right)^{-1}

Aquesta és l'expressió en termes analítics de la unicitat de la factorització prima dels ideals I .

Se sap (demostrat en forma general primer per Erich Hecke) que \zeta_K (s) té una continuació analítica cap a tot el pla complex com una funció meromorfa, tenint un pol simple només en s = 1. El residu en aquest pol és una quantitat important, que involucra invariants del grup unitari i del grup de classe de K , els detalls es troben a la fórmula de nombre de classe. Hi ha una equació funcional per a la funció zeta de Dedekind, que relaciona els seus valors en s i 1 - s .

Per al cas en què K és una extensió abeliana de Q , la seva funció zeta de Dedekind pot ser escrita com un producte de funcions L de Dirichlet. Per exemple, quan K és un cos quadràtic això mostra que la relació

 \frac{\zeta_K (s)}{\zeta_{\mathbb{Q}}(s)}

és una funció L , L ( s , χ); on \chi és un símbol de Jacobi com caràcter de Dirichlet. Que la funció zeta d'un cos quadràtic sigui un producte de la funció zeta de Riemann i una certa funció L de Dirichlet és una formulació analítica de la llei de Gauss de reciprocitat quadràtica.

En general si K és una extensió de Galois de Q amb grup de Galois G , la seva funció zeta de Dedekind té una factorització comparable en termes de funcions L de Artin. Aquestes estan associades a representacions lineals de G .

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]