Vés al contingut

Fundació Phonos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFundació Phonos
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusfundació
organització de música electrònica Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
FundadorJosep Maria Mestres Quadreny, Andrés Lewin-Richter i Lluís Callejo i Creus Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
PresidènciaXavier Serra Modifica el valor a Wikidata
Secretari generalAndrés Lewin-Richter Modifica el valor a Wikidata

Lloc webphonos.upf.edu Modifica el valor a Wikidata

La Fundació Phonos, també coneguda simplement com a Phonos, és una institució pionera a Espanya en l'àmbit de la música electroacústca. Neix al 1974 de la mà de Josep Mestres Quadreny, Andrés Lewin-Richter i Lluís Callejo. Gabriel Brncic hi crea la seva escola per la qual passaran la major part dels músics electroacústics del país. Des de l'any 1994 la Fundació està vinculada a la Universitat Pompeu Fabra, des d'on promou la utilització dels nous mitjans tecnològics en la creació i difusió musical.

Activitats

[modifica]

Des dels seus orígens, una de les raons de ser de Phonos era la necessitat de posar en comú els coneixements i recursos que es requerien per dissenyar i construir els instruments electrònics necessaris que constituïssin el seu laboratori per a la investigació i composició de música electroacústica. En aquest aspecte, Lluís Callejo com a enginyer electrònic va tenir un paper fonamental. Per la seva voluntat de promocionar la música electroacústica, Phonos va posar el laboratori i els seus instruments a disposició de compositors, intèrprets, professors i alumnes des del primer moment. Avui en dia l'accés a les tecnologies electròniques necessàries per a la composició i interpretació de música electroacústica és molt més fàcil, per això Phonos no ha de dedicar tants recursos a aquesta activitat. Alguns dels instruments electrònics pioners formen part avui de la col·lecció permanent del Museu de la Música de Barcelona.[1]

Totes les activitats que ofereix Phonos es poden consultar a la seva web i es divideixen en diferents categories.

Concerts de Phonos

[modifica]

Els cicles de concerts de Phonos es divideixen en quatre temàtiques:

  • Interferències sonores és un cicle d'electrònica mixta.
  • Altaveus! és un cicle de música acusmática (octofonia).
  • Barcelona Laptop Orchestra és una orquestra resident que actualment s'ubica a l'ESMUC.
  • Art Music of the world és un cicle de músiques clàssiques no occidentals.

Tallers Sonors

[modifica]

El programa de tallers sonors va néixer al voltant de la plataforma freesound.org del Music Technology Group. Els tallers van dirigits a diferents edats i col·lectius, i els participants aprenen a escoltar, pensar i treballar amb el so del nostres entorn mitjançant exercicis i estratègies creatives. A més es fa èmfasis en la difusió i la col·laboració en xarxa mitjançant l'ús de llicències obertes Creatives Commons. Actualment trobem tres projectes en marxa d'aquest caràcter:

  • Sons de Barcelona, desenvolupat per un equip de professionals vinculats a la pedagogia, la creació artística i la tecnologia. Es realitza en col·laboració amb diferents institucions. L'any 2011 va rebre el Premi del Consell Audiovisual de Catalunya i el 2012 l'EngageU (European Competition for best in University Outreach and Public Engagement) concedit per l'Oxford Internet Institute.
  • Mapes Sonors de la Naturalesa, amb el suport de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FCYT), promou el coneixement i l'interés dels estudiants de secundària i batchillerat pel medi natural i la tecnologia mitjançant el treball del so. Es tracta de tallers d'escolta i gravacions de sons de la naturalesa amb els quals es crea un mapa sonor d'espais naturals.
  • El So de les Cultures, amb el suport d'Obra Social "La Caixa", planteja treballar el so com a mecanisme per conèixer millor i preservar la riquesa cultural de la ciutat. A partir de tallers participatius es traven sons que s'incorporen en una plataforma web interactiva creada per l'artista i compositor Xavier Bonfill on qualsevol persona pot interactuar amb els sons i crear diferents composicions online a temps real.

Ajudes a la creació

[modifica]

El programa d'ajudes a la creació té com a objectiu promoure i estimular la creació d'obres sonores que facin ús dels sistemes informàtics pel control i la creació musical, especialment els projectes que utilitzen tecnologies desenvolupades pel Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra.

Referències

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]