Vés al contingut

Futbol base de l'Athletic Club

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFutbol base de l'Athletic Club
Dades
Tipusclub de futbol
equip filial Athletic Club Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata

Lloc webathletic-club.eus… Modifica el valor a Wikidata

El futbol base o planter del club de futbol professional basc Athletic Club és el sistema de formació juvenil de l'organització, que desenvolupa jugadors des de la infància fins a la integració dels millors als equips d'adults.

La categoria final dins l'estructura juvenil és el Juvenil A (basc: Gazteak A) equip sub-18/19 que representa el club a la competició estatal. Els graduats reeixits solen passar a l'equip vinculat del club per a jugadors més joves, el CD Basconia, o ocasionalment directament a l'equip filial, el Bilbao Athletic, tots dos també considerats part del planter pel fet de ser etapes en progressió cap a l'equip sènior. tot i que competint en el sistema de lliga d'adults.

L'acadèmia té la seu al complex d'entrenament del club, Lezama, que sovint és el metònim utilitzat per referir-se al propi sistema.[1][2]

Antecedents i estructura

[modifica]

Els millors clubs de futbol de les lligues espanyoles donen, en general, una gran importància al desenvolupament del seu planter per promocionar els jugadors des de dins o vendre'ls a altres clubs com a font d'ingressos. Com a club que té un petit grup de jugadors per triar a causa de la seva política de fitxar només bascos, aquest enfocament en el talent local és encara més vital per a l'Athletic Club.[3][4][5][6]

Markel Susaeta és un exemple de jugador que es va incorporar al club des de molt jove, es va moure constantment per tots els nivells juvenils i es va consolidar a l'equip sènior.

La majoria dels jugadors de l'equip sènior de les últimes temporades són graduats de l'Acadèmia Juvenil:[7][8] 15 de la plantilla el 2014 (segons l'anàlisi de l'Observatori del Futbol CIES).[9][10] El 2016, el total de 17 "jugadors locals" de l'Athletic (segons les directrius de la UEFA: tres anys d'entrenament entre 15 i 21 anys) encara al seu club formatiu va ser el més alt de les "cinc grans" lligues d'Europa,[3] significativament més que tots els altres clubs d'elit a part dels veïns de la Reial Societat.[7][8][11] Incloent vuit antics entrenadors d'altres clubs elegibles, el total de 25 jugadors de l'Athletic es va classificar com el cinquè més alt del continent, tot i que només el tercer a Espanya per darrere del Reial Madrid i el FC Barcelona, que van conservar només alguns dels molts professionals d'alt nivell que van produir. A més, una anàlisi posterior de final de curs va demostrar que aquests graduats no eren només membres de l'equip filial, sinó elements integrants de l'equip, implicats en el 64% dels minuts de la Lliga 2016-17, on van quedar 7è.[12]

El nucli de nois de la província biscaïna s'introdueix per primera vegada als equips alevins de Lezama cap als 10 anys[6] i avança per una franja d'edat cada temporada a través dels nivells Infantil, Cadet i Juvenil; hi ha acords de col·laboració amb els petits clubs de la província, la plantilla dels quals col·labora amb els scouts de l'Athletic per identificar els talents destacats que sorgeixen en cada etapa.[6] Els jugadors que són retinguts per l'Athletic després de la seva etapa juvenil A (d'uns 18 anys) normalment s'incorporen a l'equip vinculat del club a Basauri, el CD Basconia, jugant al quart nivell regionalitzat del sistema d'adults espanyol. La seva plantilla normalment s'amplia encara més amb nous fitxatges dels clubs juvenils de regions més àmplies,[13] sobretot el Danok Bat[14][15][16] i l'Antiguoko[17] que repten regularment els equips de l'acadèmia professional pel títol a la seva categoria. Del club Txantrea de Pamplona també han sorgit una sèrie de jugadors sèniors[18][19] que tenen un conveni de col·laboració amb l'Athletic[20] (renovat per quatre anys més el 2017).[21]

El traspàs del 2018 del graduat juvenil Aymeric Laporte (esquerra) va suposar uns ingressos de 64 milions d'euros al club

Els jugadors solen passar una o dues temporades al Basconia, alguns sortint cedits a altres clubs locals, abans que els millors ascendeixin al filial Bilbao Athletic i després a l'equip sènior.[3] Hi ha excepcions a aquesta seqüència; En particular, Iker Muniain va mostrar tan prometedor que va ascendir primerencament al Juvenil A amb 15 anys el 2008, va ser seleccionat pel Bilbao Athletic tan bon punt va fer 16 anys el gener de 2009 i va esdevenir un sènior habitual a l'inici de la següent temporada.

El club va rebre el seu primer gran benefici de traspàs per a un jugador que s'havia graduat del sistema juvenil amb l'acord per 12 milions d'euros de l'estiu del 2005 que va portar Asier del Horno al Chelsea FC[22] [a] el gener del 2018, quan Aymeric Laporte (un dels pocs jugadors francesos que ha jugat al club a qualsevol nivell) es va traslladar al Manchester City per una quota d'uns 64 milions d'euros, l'import de la seva clàusula de rescissió contractual.[23] Aquell acord es va eclipsar set mesos després quan el porter Kepa Arrizabalaga, jugador de l'Athletic des dels 9 anys, va ser adquirit pel Chelsea per la seva clàusula de rescissió de 80 milions d'euros, convertint-lo en el porter més car del món.[24][25]

  1. Javi Martínez i Ander Herrera es van vendre per grans quantitats però no eren jugadors juvenils a l'Athletic; Fernando Llorente va marxar a canvi de res a l'empara de la llibertat de contracte

Competicions estatals

[modifica]

L'equip Juvenil A juga al Grup II de la Divisió d'Honor Juvenil de Futbol com a competició anual habitual. Els seus principals rivals al grup lliga són la Reial Societat i l'Osasuna. L'equip sub-17, Juvenil B, juga a la Liga Nacional Juvenil que és la divisió inferior de la mateixa estructura.

L'equip també participa habitualment a la Copa de Campions Juvenil i a la Copa del Rei Juvenil, la classificació per a la qual depèn de la posició final del grup de lliga. En aquestes competicions d'àmbit estatal l'oposició inclou els equips dels planters de Barcelona, Atlètic de Madrid, Sevilla i Reial Madrid.

Tornejos internacionals

[modifica]

Durant molts anys l'Athletic ha estat actiu en la incorporació del seu equip juvenil a tornejos internacionals per adquirir experiència, i en els darrers temps aquests esdeveniments han guanyat protagonisme en el calendari futbolístic. L'any 2012 l'equip Juvenil (amb Aymeric Laporte i Iñaki Williams) va aparèixer a la sèrie NextGen per invitació, però posteriorment es va suspendre.

La temporada 2013-14 l'equip sènior de l'Athletic es va classificar per a la fase de grups de la Lliga de Campions, la qual cosa significa que la plantilla Juvenil podria jugar la versió 2014-15 de la UEFA Youth League. En els anys següents no hi va haver més possibilitats de participar en aquella competició perquè l'equip sènior no es va classificar. La via alternativa a la Lliga Juvenil seria guanyar la Copa de Campions de la temporada anterior, però l'Athletic Juvenil no ha pogut aconseguir-ho fins ara: van ser-ne finalistes el 2022.[26]

Un grup d'edat més jove (l'equip Cadet B) també competeix a la Manchester United Premier Cup anualment. El 1998 l'Athletic, entrenat pel futur entrenador de l'equip sènior Ernesto Valverde, va guanyar el torneig, tot i que cap dels jugadors implicats, ni tan sols el millor jugador del torneig Jonan García, va poder convertir-se en habitual de l'equip sènior. Casualment aquella temporada també va ser molt reeixida per a altres seccions del club: el sènior va acabar 2n de la lliga i es va classificar per a la Champions, mentre que el Bilbao Athletic va acabar 2n del seu grup Segona B i el Basconia va guanyar la seva secció de Tercera, tot i que cap filial va ascendir. .

El 2006 (amb Erik Morán a la plantilla) i el 2012 (amb Asier Villalibre ) els cadets de l'Athletic també van competir a la final mundial de la Premier Cup del Manchester United com a representant de la lliga espanyola després de guanyar la classificació estatal.

Entrenadors en cap

[modifica]

Els entrenadors són sovint antics jugadors de l'Athletic que ells mateixos han sorgit de Lezama.[3] Els directors de l'acadèmia, Rafael Alkorta i Andoni Ayarza,[27][28] també són exjugadors, igual que el seu predecessor José María Amorrortu, i el president sota el qual treballava, Josu Urrutia.[29][30]

A desembre 2018[6][31]
Equip Edat Entrenador Nivell Lliga
Juvenil A 16-18 Andoni Galiano

Joxean Álvarez
1 Divisió d'Honor (Gr. II)
Juvenil B 16-17 Ander Breda

Jon Ciaurri
2 Lliga Nacional (Gr. IV)
Cadet A 15-16 Jon Solaun

Txema Añibarro
1 Cadet Lliga Basca
Cadet B 14-15 Ander Alaña

Luis Prieto
2 Cadet Divisió d'Honor

Jugadors destacats

[modifica]

Els jugadors que van passar pel sistema juvenil en el camí d'establir-se amb l'equip sènior de l'Athletic i/o altres clubs (des de l'obertura del Lezama el 1971) inclouen:

A juliol de 2024

Els jugadors actualment a l'Athletic en negreta, l'any de 'graduació' entre parèntesis:

 

Referències

[modifica]
  1. Tribute to Lezama, Athletic Club, 27 gener 2021
  2. Athletic Club: a way of life, Athletic Club, 27 gener 2021
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Athletic Club's methods provide lessons for Premier League clubs». Sky Sports, 18-05-2017. [Consulta: 26 desembre 2017].
  4. Tariq Panja. «Athletic Club Is Flush With Cash and Facing Relegation». The New York Times, 09-01-2019. [Consulta: 9 gener 2019].
  5. «Virtues and consequences of being a club fielding only homegrown talent». Athletic Club, 28-06-2018. [Consulta: 31 gener 2019].
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Alex Clapham. «How does Athletic Club's academy manage to produce 85% of their team?». Caño Football, 30-10-2018. [Consulta: 24 febrer 2019].
  7. 7,0 7,1 Lowe, Sid. «Athletic Club, Real Sociedad ready to renew a special Basque derby rivalry». ESPN, 15-12-2017. [Consulta: 9 novembre 2018].
  8. 8,0 8,1 Athletic Club v Real Sociedad: How La Real's trust in youth is paying off, Alex Bysouth, BBC Sport, 29 desembre 2020
  9. «Big-5 Weekly Post (Training clubs of big-5 league players)». www.football-observatory.com. CIES Football Observatory, 28-10-2014. [Consulta: 21 juliol 2017].
  10. «Barcelona top homegrown talent table, according to CIES research». ESPN, 28-10-2014. [Consulta: 23 juliol 2017].
  11. «Revealed! Which clubs produce the most of Europe's top players?». FourFourTwo, 01-11-2016. [Consulta: 5 novembre 2016].
  12. «Rankings: Club-trained players». www.football-observatory.com. CIES Football Observatory, 01-06-2017. Arxivat de l'original el 2017-07-18. [Consulta: 21 juliol 2017].
  13. (en castellà) , 25-06-2017.
  14. «Danok Bat: L'esencia del fútbol base de Bizkaia» (en castellà). La Cantera de Lezama, 23-11-2015. [Consulta: 16 juliol 2017].
  15. «Cinco jugadores del Danok en el primer equipo del Athletic» (en castellà). Official Website. Danok Bat CF, 16-09-2016. Arxivat de l'original el 12 febrer 2017. [Consulta: 16 juliol 2017].
  16. Javier Ortiz de Lazcano. «El Danok Bat, el gran formador, cumple 50 años» (en castellà). El Correo, 04-12-2022. [Consulta: 2 maig 2024].
  17. «Athletic y Antiguoko: una relación positiva a pesar de la dificultad del territorio» (en castellà). La cantera de Lezama, 23-07-2015. [Consulta: 16 juliol 2017].
  18. (en castellà) , 10-02-2011.
  19. «Lezama y Navarra y viceversa» (en castellà). Futbol 948, 24-11-2017. Arxivat de l'original el 2 febrer 2019. [Consulta: 12 agost 2018].
  20. (en castellà) , 08-02-2010.
  21. (en castellà) , 13-04-2017.
  22. «Del Horno cooking at Chelsea». UEFA, 24-06-2005. [Consulta: 13 març 2019].
  23. «Aymeric Laporte: Manchester City sign French defender for club-record £57m». BBC Sport, 30-01-2018. [Consulta: 30 gener 2018].
  24. «Kepa pays termination clause». Athletic Club, 08-08-2018. [Consulta: 9 agost 2018].
  25. «Kepa arrives at Chelsea». Chelsea FC, 08-08-2018. [Consulta: 9 agost 2018].
  26. «2-0: El Barça conquista la Copa y sella el doblete» (en castellà). Mundo Deportivo, 04-06-2022.
  27. «Alkorta y Ayarza serían director deportivo y secretario técnico del Athletic con Elizegi» (en castellà). , 24-12-2018.
  28. «Llevo preparando esto desde hace mucho tiempo» (en castellà). , 30-12-2018.
  29. «Amorrortu, a life in red and white». Athletic Club, 02-01-2019. [Consulta: 10 gener 2019].
  30. «Amorrortu llega a un acuerdo "amistoso" para salir del Athletic» (en castellà). , 03-01-2019.
  31. «Lezama technical chart». official website. Athletic Club, 08-06-2017.

Enllaços externs

[modifica]