Gerard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Guerau)
Infotaula de nomGerard
Tipusprenom masculí Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès, català, neerlandès i polonès Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua originalGerard i Gerard Modifica el valor a Wikidata
Variants / En altres llengüesGérard, Gerald, Gérald, Gerhard, Giraldo, Gerrit, Gerardo, Gert, Gerardus, Gellért, Girard, Geert, Gerallt, Gjert, Gerold, Gearóid (en) Tradueix, Garard (en) Tradueix i Gerhardus Modifica el valor a Wikidata
Cognom idènticGerard Modifica el valor a Wikidata
Més informació
DMNESGerard Modifica el valor a Wikidata
Pàgines que comencen per «Gerard»
Persones amb aquest nom (Wikidata)

Gerard és un nom propi d'home d'origen germànic,[1] que es pot trobar a tot el domini lingüístic del català. Té les variants Guerau, Garau, Grau i també Giralt, poc usades actualment, si bé s'han conservat com a cognoms, i Gerald. El femení de Gerard és Gisela.

Etimologia[modifica]

Segons el Diccionari Català-Valencià-Balear prové del germànic i té dos components: geir, que vol dir llança; i hard, que vol dir fort o valent. Així doncs, tenim que Gerard vol dir "llancer fort" o "llancer valent". Altres etimologistes diuen que la primera part ve de wair, que vol dir guerrer, amb la qual cosa també pot significar "guerrer valent" o "guardià valent".

Segons "El gran llibre dels cognoms catalans" el mot Guerau ve del germànic "gairoald" que vol dir "govern de la llança", mentre que Alcover i Moll diuen en el seu Diccionari Català-Valencià-Balear que Guerau també pot venir del llatí "grau" que seria port. Tradueixen el mot al castellà per Geraldo. Josep Albaigés, en el Gran llibre del cognoms catalans, pensa que també podria derivar de "gradus", que és esglaó. El seu femení es Gisela.

Onomàstica[modifica]

En altres llengües[modifica]

Personatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Origins of our names». Liverpool Echo, 28-11-2009 [Consulta: 11 setembre 2013].

Enllaços externs[modifica]