Haplogrup I del cromosoma Y humà

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

L'haplogrup I del cromosoma Y humà és un haplogrup format a partir de l'haplotip M170 del cromosoma Y humà. L'haplogrup I és nadiu de l'Orient Mitjà i Europa. Pot ser trobat en la majoria de poblacions europees, sobretot a les d'Escandinàvia i Croàcia. La seva dispersió es creu que està connectada amb les migracions de gent durant l'últim màxim glacial.

Orígens[modifica]

L'haplogrup I és una branca de l'haplogrup F. D'acord amb les teories actuals, l'haplogrup va arribar a Europa al voltant de fa entre 20.000 i 25.000 anys des de l'Orient Mitjà. Es creu que està relacionat amb la cultura gravetense.[1]

La freqüència més alta de l'haplogrup I es dóna entre les poblacions escandinaves i croata. Això dóna suport a la hipòtesi que la regió de l'actual Croàcia va servir de refugi per a les poblacions del nord durant l'últim màxim glacial.

Hi ha indicis de què l'haplogrup està lligat a la cultura celta. La dispersió de l'haplogrup a l'Europa occidental podria ser coherent amb l'expansió cèltica que va ocórrer en la primera meitat del mil·lenni I aC.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Haplogrups del cromosoma Y humà

Adam cromosòmic
|
A BR
B CR
C DE F
D E G H IJ K
I J L M NO P
N O Q R