Helluland

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Projecció Mercator de l'Illa Baffin
Mapa hipotètic de Vinland, Markland i Helluland (Nordisk Familjebok. 1921)

Helluland és el nom donat a un dels tres territoris descoberts per Leif Eriksson a Amèrica del Nord cap a l'any 1000.[1]

Helluland està caracteritzat en les sagues (Eiríks saga rauða i Grœnlendinga saga) com una terra de pedres planes o de roques planes. Per tant Helluland significaria País pedregós o País rocós. Els historiadors generalment estan d'acord amb considerar que l'Illa de Baffin de Nunavut, Canadà, com a el que es coneixia com Helluland.[2] També podria ser que Helluland fos la costa de Labrador, la distància entre l'Illa de Baffin i la costa de Labrador és de només 300 km.

Probablement els víkings van establir contacte amb la cultura Dorset nativa de la regió, les sagues anomenen a aquest pobles skrælings (homes lletjos). Sembla que aquests contactes no van tenir conseqüències cultural per cap de les dues bandes.

Helluland va ser el primer dels tres territoris nord-americans visitats per Eriksson. Com que la zona té un clima àrtic la va trobar poc adequada per establir-s'hi i continuà cap al sud fins Markland (probablement el Labrador) i Vinland (Illa de Terranova o altres zones del sud[3]).

El setembre de 2008 el periòdic local Nunatsiaq News informà d'un treball arqueològic fet a l'Illa de Baffin on van trobar diversos artefactes d'origen europeu d'abans de l'any 1000 i per tant d'abans de l'arribada dels víkings.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]