Hospital de Tavera

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Hospital de Tavera
Imatge
Vista de l'Hospital de Tavera
Dades
TipusHospital
ArquitecteAlonso de Covarrubias, Bartolomé Bustamante
Construcció1541 - 1603
Característiques
Estil arquitectònicRenaixentista
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaToledo (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióToledo
Map
 39° 51′ 54″ N, 4° 01′ 28″ O / 39.865042°N,4.024421°O / 39.865042; -4.024421
Bé d'interès cultural
Tipusmonument històric
Data1r març 1962
IdentificadorRI-51-0001412
Activitat
FundadorJuan Pardo de Tavera Modifica el valor a Wikidata
Propietat deCasa de Medinaceli Modifica el valor a Wikidata
OcupantMuseo Fundación Lerma (en) Tradueix
Historical Archive of the Nobility (en) Tradueix
Archivo Ducal de Medinaceli (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc webfundacionmedinaceli.org… Modifica el valor a Wikidata

L'Hospital de Tavera, també conegut com a Hospital de Sant Joan Baptista, Hospital de Fora o simplement com a Hospital Tavera, és un important edifici d'estil renaixentista que es troba a la ciutat de Toledo. Va ser construït entre 1541 i 1603 per ordre del cardenal Tavera. Aquest hospital està dedicat a sant Joan Baptista i també va servir com panteó per al seu mecenes, el cardenal Tavera. Inicialment es va començar a construir sota la supervisió d'Alonso de Covarrubias, sent succeït per altres arquitectes i acabant l'obra Bartolomé Bustamante.

La llunyania amb el nucli vell de la ciutat va fer que se li posés el sobrenom de l'«Hospital de Afuera», ja que dins de les muralles ja existia l'Hospital de Santa Creu.

Actualment l'edifici segueix sent propietat de la Casa de Medinaceli i en el seu interior es troba el Museu Fundación Lerma que alberga part de les col·leccions artístiques d'aquest llinatge.

Descripció[modifica]

El conjunt està compost per dos patis columnats, una església i el palau-museu, que inclou part de l'antic hospital.

L'aspecte de l'edifici és el d'un palau florentí renaixentista, exceptuant la portada, que es va construir al segle xviii, entre els anys 1760 i 1762. És un edifici regular amb façana encoixinada a la italiana, amb finestres equidistants i rectangulars en el pis baix i semicirculars en el superior, sent al revés les dels extrems. El conjunt està unit per dos patis bessons amb columnes, de dues altures, separats i units alhora per una doble arcada que els travessa cap a l'església.

La portada de l'església és de marbre genovès. L'interior presenta una sola nau i el creuer cobert per cúpula amb llanterna, sobre petxines i tambor, com la basílica del monestir d'El Escorial. Sota d'ella hi ha el sepulcre del Cardenal Tavera, obra realitzada en marbre blanc per Alonso Berruguete i acompanyat per altres escultures fúnebres. El retaule de l'església va ser projectat per El Greco i dut a terme pel seu fill Jorge Manuel. L'orfebreria del sagrari és obra de Julio Pascual.

El museu[modifica]

Arcada del pati interior de l'Hospital de Tavera

Al museu hi ha un gran arxiu de documents i es conserven nombroses obres artístiques de gran valor: quadres d'El Greco, Ribera, Tintoretto, Luca Giordano, Tiziano, Snyders i Jacopo Bassano entre d'altres. Sobresurten un rar retrat de Zurbarán i una còpia del retrat eqüestre de Carles V a cavall a Mühlberg de Tiziano (Museu del Prado) pintada per Sánchez Coello. Igualment excepcional és l'escultura del Crist Ressuscitat d'El Greco. A més allotja en les seues dependències l'edifici de l'antiga farmàcia de l'hospital i la Secció de la Noblesa de l'Arxiu Històric Nacional.

Altres institucions que alberga l'edifici[modifica]

L'Arxiu: El 1988 l'Estat va signar un conveni amb la Casa Ducal de Medinaceli, propietària de l'edifici, per la qual se cedia una part del mateix per albergar la Secció Noblesa de l'Arxiu Històric Nacional, que es va traslladar a Toledo i va començar a funcionar el 1993 en les seues noves dependències.

Està prevista la seua transformació en un arxiu independent, l'Arxiu General de la Noblesa, que funcionarà amb el mateix règim que altres Arxius generals de l'Estat, com l'Arxiu General d'Índies, o l'Arxiu General de Simancas, per exemple.

El Col·legi: El 1887 van arribar a l'Hospital les Filles de la Caritat per fer-se càrrec de la cura dels malalts, l'assistència a la sagristia de l'església de Sant Joan Baptista i l'ensenyament dels nens pobres. Així van néixer les escoles de Sant Joan Baptista, institució docent que segueix existint en el mateix edifici on es va fundar, al segle xix, adaptada a la vigent Llei d'Educació.

Escenari de cine[modifica]

L'Hospital de Tavera ha estat emprat com a lloc de rodatge de pel·lícules, des de Viridiana i Tristana de Luis Buñuel fins a La conjura del Escorial, passant per la superproducció Els tres mosqueters de Richard Lester.[1] També es van rodar diverses escenes d'Águila roja, sèrie de TVE.

Referències[modifica]

  1. «Hospital de San Juan Bautista en el cine». [Consulta: 28 maig 2008].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hospital de Tavera