Iceberg

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre una gran massa flotant de gel. Si cerqueu la varietat de rosa, vegeu «Iceberg (rosa)».
Iceberg - fotomuntatge de quin pot ser l'aspecte submarí d'un iceberg

Un iceberg és una gran massa de gel que s'ha després de les glaceres (generalment polars) o de plataformes de gel i s'ha endinsat a l'oceà. Els icebergs provinents de les glaceres solen tenir formes irregulars mentre que els que es formen per la desfeta de les plataformes antàrtiques solen ser de forma tabular, és a dir, amb la superfície emergida totalment plana. El volum que mostra per sobre del nivell de l'aigua és només una vuitena part del seu volum total. No s'ha de confondre amb les banquises que són plaques gelades de la superfície del mar que també floten a la deriva, encara que amb una morfologia i perillositat força diferents.

Etimològicament és un anglicisme, el qual prové del neerlandès ijsberg, és a dir "muntanya de gel". En les llengües escandinaves s'escriu isberg i en alemany, Eisberg.

Atès el seu gran volum i duresa, els icebergs són perillosos en la navegació de les zones properes als pols. Com a mostra d'això és important assenyalar que el transatlàntic Titanic es va enfonsar com a conseqüència d'una forta topada amb un iceberg a l'Atlàntic Nord.