Illa de Korzhin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaIlla de Korzhin
(kk-kz) Korzhin Ostrov Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Illa de Korzhin en una imatge de satèl·lit de la NASA
TipusIlla Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaprovíncia d'Almati (Kazakhstan) Modifica el valor a Wikidata
Map
 46° 35′ N, 75° 55′ E / 46.58°N,75.92°E / 46.58; 75.92
Banyat perBalkhaix Modifica el valor a Wikidata
Illes principalsKorzhin, Tasaral, Ortaaral
Dades i xifres
Mida8 (amplada) × 13,5 (longitud) km
TravessaKazakhstan, Imperi Rus i Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata

L'illa de Korzhin (de vegades transliterada com a Kurzhin, Kurdzhyn, Korzhun, Kurzhon, Kurdzhun) és una illa del Kazakhstan situada al centre del llac Balkhaix;[1][2] des del punt de vista administratiu s'inclou a la província d'Almati i, en concret, al districte de Balkhaix.

Geografia[modifica]

En la seva major part plana, l'illa de Korzhin té 13,5 km de llarg i fins a 800 m d'ample.[3] Té un paisatge i una vegetació que es pot considerar un encreuament entre els típics de la sabana estèpica (arbust obert) i el desert àrid (hamada, semidesert i puna desèrtica). Des del punt de vista hidrològic, el llac Korzhin, tot i no posseir rius, forma part de la conca del llac Balkhaix.

Clima[modifica]

L'illa de Korzhin, segons la classificació Troll i Paffen, forma part de la zona de clima semidesèrtic i desert amb hivern fred (que segons aquesta classificació forma part dels climes d'estepa de la zona temperada fresca), i segons la classificació climàtica de Köppen, forma part de la zona de clima fred desèrtic (que segons aquesta classificació forma part dels climes àrids). A més, a l'hivern la pressió atmosfèrica, definida per les isòbares és d'entre 1030 i 1032 hectopascals, mentre que a l'estiu és d'entre 1.004 i 1.008 hectopascals; les radiacions solars són de 120-140 Kcal/cm² anuals, mentre que les precipitacions anuals són inferiors a 250 mm (amb gelades presents a menys de 270 dies); les isotermes diürnes de gener són entre 0 °C i –20 °C, mentre que les de juliol són entre 25 °C i 30 °C. Els vents (gairebé sempre menys ràpids de 9 m/s, per tant definits com a febles) són generalment del massís de l'Altai (hivern) i de lOceà Àrtic (estiu).

Tectònica, sismologia i geologia[modifica]

L'illa de Korzhin es troba en una línia tectònica secundària (o filament) de la placa euroasiàtica i la seva superfície té un risc sísmic elevat, però mai no es van produir terratrèmols. Des d'un punt de vista geològic, l'illa de Korzhin es va originar al Quaternari i presenta mol·lisòls (sòls amb un horitzó suau per efecte de la matèria orgànica).

Referències[modifica]

  1. «Location». Arxivat de l'original el 2008-01-09. [Consulta: 12 setembre 2019].
  2. Ostrov Korzhin
  3. Korzhin Island Geographic data

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]