Vés al contingut

Incident de Fashoda

Plantilla:Infotaula esdevenimentIncident de Fashoda
Imatge
Mapa de l'incident Modifica el valor a Wikidata
Map
 9° 53′ 15″ N, 32° 06′ 37″ E / 9.8875°N,32.1103°E / 9.8875; 32.1103
Tipuscrisi diplomàtica
incident de frontera Modifica el valor a Wikidata
EpònimKodok Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps18 setembre - 3 novembre 1898 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióKodok (Sudan del Sud) Modifica el valor a Wikidata
EstatSudan del Sud Modifica el valor a Wikidata
Participant
Causamission Marchand (fr) Tradueix
French trans-African policy (en) Tradueix
Cape to Cairo Policy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

L'Incident de Fashoda o Crisi de Fashoda foren els episodis que van tenir lloc entre 1898 i 1899, quan França i Regne Unit decideixen construir sengles línies de ferrocarril destinades a connectar les seves respectives colònies africanes. La petita ciutat de Fashoda, al Sudan, situada en la intersecció de les dues línies, es convertiren en l'escenari de la confrontació.

Antecedents

[modifica]

Els britànics planejaven estendre la seva dominació del Caire al Cap de Bona Esperança i els Francesos de l'oceà Atlàntic a la mar Roja per tot el Sàhara i el Sahel africà i per l'Àfrica equatorial de Brazzaville a Djibouti. Les dues potències van xocar a Fashoda.

L'incident de Fashoda

[modifica]

Una expedició militar francesa fou enviada des de Brazzaville i va arribar al lloc (Fashoda, 1898) on esperava una altra columna que venia de Djibouti. Poc després dels francesos, va arribar una columna britànica des d'Egipte amb una flotilla que baixava pel Nil. Finalment després de mesos de tensió i negociacions els francesos es van retirar (la seva inferioritat i la manca de suport naval feien impossible mantenir-se).

Conseqüències

[modifica]

L'incident fou rebut a les metròpolis com una prova de l'expansionisme de l'altra i es van produir manifestacions patriòtiques en els dos bàndols provocant certa tensió internacional. Per l'Entente Cordiale de 1904 finalment, França va reconèixer el domini britànic a Egipte (la conca del Nil) i un condomini anglo-egipci sobre el Sudan a canvi del dret a actuar lliurement al Marroc,[1] que després de la Crisi d'Agadir de 1911 es va convertir en un protectorat francès pel tractat de Fes.[2]

Referències

[modifica]
  1. Burke (III), Edmund. The Ethnographic State France and the Invention of Moroccan Islam (en anglès). University of California Press, p. 76. ISBN 9780520273818. 
  2. «TRAITÉ conclu entre la France et le Maroc le 30 mars 1912, pour l'Organisation du Protectorat Français dans l'Empire Chérifien» (en francès). Bulletin officiel de l'Empire chérifien [Rabat], 1, 1, pàg. 1-2. Arxivat de l'original el 2 d’abril 2015 [Consulta: 20 març 2015].