Institut de Ciències Fotòniques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitut de Ciències Fotòniques
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtICFO Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstitut de recerca Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballfotònica, grafè, mecànica quàntica, nano-òptica i biofotònica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2002
Governança corporativa
Seu
Gerent/directorLluís Torner i Sabata (2002–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats400 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Part deCentres de Recerca de Catalunya (CERCA)
Associació Catalana d'Entitats de Recerca
Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+34-935-53-40-02 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webicfo.eu Modifica el valor a Wikidata
Facebook: ICFOnians Twitter (X): ICFOnians Instagram: icfonians LinkedIn: icfo Youtube: UCC9ZLOMVejdaDMoXA1YIdRg Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) és un centre de recerca especialitzat en fotònica, la ciència que estudia la llum. Va ser creat a Barcelona el març del 2002 pel Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i per la Universitat Politècnica de Catalunya.[1][2]

L'ICFO forma part de CERCA, la xarxa de Centres de Recerca de Catalunya impulsada per la Generalitat de Catalunya.[3]

L'ICFO es va traslladar el 2005 al Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels, a l'àrea metropolitana de Barcelona, en un edifici de 14.000 metres quadrats.[4] Compta actualment amb uns 60 laboratoris i 400 treballadors.

El 2015 passa a ser part del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), creat el mateix any per agrupar centres d'excel·lència en recerca de diferents camps.

Recerca[modifica]

L'Institut té com a objectiu la recerca, la docència i l'impuls del sector industrial en l'àmbit de les ciències de la llum i de totes les disciplines en què la fotònica tingui incidència, com ara les nanotecnologies òptiques, les tecnologies de la informació, la biotecnologia, les ciències de la salut i de la vida, les tecnologies de la informació quàntica i els sistemes làser. Duu a terme recerca puntera en aquests camps i forma científics i tecnòlegs especialitzats en aquests camps científics. Col·labora amb centres de recerca líders, universitats, hospitals i un seguit d'empreses privades d'àmbit local i d'arreu del món. Acull vint-i-cinc grups de recerca que treballen en més de cinquanta laboratoris. Compta, entre d'altres, amb un laboratori de fabricació nanofotònica, un laboratori de microscòpia i nanoscòpia de llum d'alta resolució i un laboratori d'enginyeria avançada.

Des del 2002 la seva direcció recau en el físic Lluís Torner.[5]

La recerca a l'ICFO està organitzada en sis àrees: materials avançats i quàntics, fotònica mèdica i bionano, energia i medi ambient, llum i matèria, ciència i tecnologies quàntiques, i ciència ultraràpida.

Així doncs, l'ICFO realitza recerca en diferents camps de les ciències fotòniques, incloent-hi la informació quàntica, dispositius nanofotònics, detecció remota, comunicacions òptiques, optoelectrònica, biofotònica i òptica biomèdica.

Col·laboracions industrials i empreses derivades[modifica]

L'ICFO manté una gamma de col·laboracions industrials i fins avui ha ajudat a generar onze empreses derivades: Radiantis (2005), Cosingo- Imagine Optics Spain S.L. (2008), Signadyne (ara part de Keysight Technologies (2011), ProCareLight (2013), HemoPhotonics (2013), QuSide[6] (2017), Droplite (2018) ,Qurv (2020), Sixsenso (2020), LuxQuanta[7] (2021) and Vitsolc (2022).

Premis[modifica]

L'any 2020 l'ICFO va ser distingit amb la placa Narcís Monturiol per part de la Generalitat de Catalunya.[8]

Al 2021 l'associació Optica va premiar l'ICFO amb el guardó 'Diversity and Inclusion Advocacy Recognition' per la seva tasca en fomentar la diversitat, equitat i la inclusió dins de la institució.[9]

L'any 2023 l'ICFO rep el Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica.[10] El premi atorgat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) és un reconeixement a l’ICFO per la creació de la spin-off tecnològica LuxQuanta.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]