Integració per sèries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En càlcul de primitives la integració per sèries és un mètode emprat per trobar un desenvolupament en sèrie de la funció primitiva d'una funció donada. De vegades el mètode és interessant encara que la funció primitiva es pugui calcular emprant les tècniques habituals perquè permet obtenir identitats matemàtiques interessants.

En el cas d'integrals no elementals la integració per sèries, si és factible, permet obtenir una definició de la funció primitiva i una forma de calcular-la.

Definició[modifica]

Si la funció és desenvolupable en sèrie:

I la sèrie és uniformement convergent, llavors la funció primitiva de és desenvolupable en sèrie i el seu desenvolupament en sèrie és:

On és una constant d'integració.

Aplicació al càlcul d'integrals no elementals[modifica]

Una integral no elemental és una integral per a la qual es pot demostrar que no existeix cap fórmula en termes de funcions elementals (és a dir polinomis, funcions trigonomètriques, exponencials, logarítmiques i productes i composicions d'aquestes funcions). Tal és el cas de les quatre integrals estudiades per Joseph Liouville: la integral logaritme li(z), la integral sinus si(x), la integrals cosinus ci(x), i la funció error.

Funció integral logaritme[modifica]

Funció integral sinus[modifica]

Funció integral cosinus[modifica]

Funció error[modifica]

La funció error tret d'un factor constant.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • Enciclopèdia Espasa. Article sobre integració. Capítol I integrals indefinides. Apartat 6 Integració per sèries.