Interferó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de fàrmacInterferó
Dades clíniques
Grup farmacològiccitocina Modifica el valor a Wikidata
Codi ATCL03AB i S01AD05 Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
Número CAS9008-11-1 Modifica el valor a Wikidata
AEPQ100.029.724

Els interferons (IFN) són proteïnes segregades per determinades cèl·lules dels vertebrats quan són infectades per un virus. S'uneixen a la membrana plasmàtica de les cèl·lules sanes i les immunitzen davant la infecció per al mateix o altres virus. Permeten la comunicació entre les cèl·lules per activar les defenses de protecció del sistema immune per a l'erradicació de patògens o tumors.

Els IFN pertanyen a una gran classe de glicoproteïnes conegudes com a citocines. Els interferons tenen la capacitat de "interferir" amb la replicació viral dins de les cèl·lules hoste. Els IFN tenen altres funcions: activar les cèl·lules immunitàries, com ara cèl·lules assassines naturals i macròfags, que augmenten el reconeixement de la infecció o de cèl·lules tumorals fins a la regulació de la presentació d'antígens als limfòcits T, i que augmenten la capacitat de les cèl·lules hoste no infectades per resistir la nova infecció per virus. Certs símptomes, com dolors musculars i febre, es relacionen amb la producció d'IFN durant la infecció.

Prop de deu IFN diferents han estat identificats en mamífers, set d'ells han estat descrits per als éssers humans. En general es divideixen en tres classes: IFN tipus I, IFN tipus II i IFN tipus III. IFN pertanyents a totes les classes d'IFN són molt importants per a combatre les infeccions virals.

Tipus d'interferó[modifica]

Basat en el tipus de receptor mitjançant el qual és mostra, els interferons humans s'han classificat en tres tipus principals

 • Interferó tipus I: Tots els tipus IFNs del tipus I s'uneixen a un complex de receptor de superfície cel·lular específic conegut com el receptor d'IFN-α (IFNAR) que consta de cadenes IFNAR1 i IFNAR2.[1] Els interferons de tipus I presents en els éssers humans són IFN-α, IFN-β i IFN -ω.[2]
 • Interferó tipus II: S'uneix a IFNGR que consisteix en cadenes IFNGR1 i IFNGR2. En els éssers humans és l'IFN-γ.
 • Interferó tipus III: El senyal a través d'un complex receptor que consisteix en IL10R2 (també anomenat CRF2-4) i IFNLR1 (també anomenat CRF2-12). L'acceptació d'aquesta classificació és menys universal que la de tipus I i tipus II, a diferència dels altres dos, que no està inclòs en el Medical Subject Headings.[3]

Descobriment[modifica]

Interferó

En un principi es va sospitar de l'existència d'aquestes substàncies a partir de l'observació mèdica de què pacients que patien una malaltia vírica no patien, simultàniament, una segona malaltia d'aquest tipus, el que suggeria que la primera infecció vírica interferia en el desenvolupament de la segona. Quan es va descobrir l'interferó en els anys 1950 s'esperava que pogués ser útil per al tractament de malalties víriques, la major part de les quals no eren susceptibles de ser tractades per drogues o antibiòtics.

Entre aquestes malalties s'inclouen el refredat, la poliomielitis, la varicel·la, l'herpes, l'hepatitis vírica i moltes altres. Però el més important és que es creia possible que l'interferó es pogués utilitzar per tractar alguns tipus de càncer que durant molt de temps s'havia sospitat que eren produïts per virus. Però en molts anys l'interferó va continuar sent un enigma a causa que només se'n produïa en petites quantitats en les cèl·lules infectades, el que donava poques esperances de què es pogués aïllar en quantitats suficients per establir la seva estructura i comprovar la seva activitat biològica.

Amb el desenvolupament de mètodes eficaços d'aïllament i d'identificació de traces de proteïnes i dels seus gens, es va veure que els interferons eren glucoproteïnes amb uns 160 aminoàcids.

Teràpia amb interferó[modifica]

Malalties[modifica]

Tres vials plens amb interferó de leucòcits humans

L'interferó beta-1a i interferó beta-1b s'utilitzen per tractar i controlar l'esclerosi múltiple, una malaltia auto-immune. Aquest tractament és eficaç per frenar la progressió i l'activitat de la malaltia en l'esclerosi múltiple remitent-recurrent i la reducció dels atacs en l'esclerosi múltiple secundària progressiva.[4]

L'interferó alfa està indicat en el tractament de l'hepatitis C i de la leucèmia mielógena crònica. [5]

Quan s'utilitza en el tractament sistèmic, els IFNs s'administren principalment amb una injecció intramuscular. La injecció dels IFNs en el múscul, en la vena o sota la pell és generalment ben tolerat. Els efectes adversos més freqüents són símptomes similars a la grip: l'augment de la temperatura corporal, sensació de malestar, fatiga, mal de cap, dolor muscular, convulsions, marejos, pèrdua de cabell, i la depressió. L'eritema, dolor i induració en el lloc d'injecció també s'observen amb freqüència. La teràpia amb IFN causa immunosupressió, en particular mitjançant la neutropènia i pot donar lloc a algunes infeccions que es manifesten de maneres inusuals.[6]

Formulacions de fàrmacs[modifica]

Les formes farmacèutiques dels interferons
Nom genèric Nom comercial
Interferó alfa 2a Roferon A
Interferó alfa 2b Intron A/Reliferon/Uniferon
Human leukocyte Interferon-alpha (HuIFN-alpha-Le) Multiferon
Interferó beta 1a, liquid form Rebif
Interferó beta 1a, lyophilized Avonex
Interferó beta 1a, biogeneric (Iran) Cinnovex
Interferó beta 1b Betaseron/ Betaferon
Interferó gamma 1b Actimmune
Peginterferó alfa 2a Pegasys
Peginterferó alfa 2a (Egipte) Reiferon Retard
Peginterferó alfa 2b PegIntron
Peginterferó alfa 2b i ribavirina (Canada) Pegetron

Diversos tipus diferents d'interferó van ser aprovats pel seu ús en éssers humans. El 10 març 2009, Multiferon - una marca coneguda genèricament interferó alfa leucocitari humà com (HuIFN-alfa-Li) - s'està utilitzant en 14 països europeus. Aquest medicament va ser aprovat per al tractament de pacients amb alt risc (fase IIb-III) de melanoma cutani, després de dos cicles de tractament amb dacarbazina, arran d'un assaig clínic realitzat a Alemanya.[7][8]

Classificació[modifica]

Cada espècie de vertebrat pot produir almenys tres tipus diferents d'interferons al llarg de la infecció vírica: en els fibroblasts del teixit connectiu, en els leucòcits i en els limfòcits T.

Mètode d'actuació[modifica]

La unió dels interferons a la membrana de les cèl·lules sanes indueix la formació d'enzims específics que poden destruir els mRNA vírics i inactivar un factor d'iniciació per la síntesi de la proteïna ribosomal, el que impedeix l'expressió dels gens virals en la cèl·lula hoste. El 1980, el gen de l'interferó dels leucòcits humans va ser aïllat i recombinat en un plasmidi de E.coli per grups d'investigadors de Suïssa i Estats Units. Els esforços radiquen en produir interferons humans a gran escala a partir d'aquests gens per tal de fer front a determinats càncers i comprendre millor les malalties víriques humanes.

Referències[modifica]

 1. de Weerd NA, Samarajiwa SA, Hertzog PJ «Type I interferon receptors: biochemistry and biological functions». J Biol Chem, 282, 28, 2007, pàg. 20053–20057. DOI: 10.1074/jbc.R700006200. PMID: 17502368.
 2. Liu YJ «IPC: professional type 1 interferon-producing cells and plasmacytoid dendritic cell precursors». Annu Rev Immunol, 23, 2005, pàg. 275–306. DOI: 10.1146/annurev.immunol.23.021704.115633. PMID: 15771572.
 3. Vilcek, Novel interferons
 4. Paolicelli D., Direnzo V., Trojano M. «Review of interferon beta-1b in the treatment of early and relapsing multiple sclerosis». Biologics, Vol. 3, 2009, pàg. 369-76. DOI: http://dx.doi.org/10.2147/BTT.S4038. PMC: 2726074. PMID: 19707422.
 5. «interferon alfa-2a» (en castellà). Cerner Multum, Inc.. Arxivat de l'original el 20 de desembre 2013. [Consulta: 21 desembre 2013].
 6. Bhatti Z, Berenson CS «Adult systemic cat scratch disease associated with therapy for hepatitis C». BMC Infect Dis, 7, 2007, pàg. 8. DOI: 10.1186/1471-2334-7-8. PMC: 1810538. PMID: 17319959.
 7. Läkemedelsverkerhttp 3 milj IE solu f inj pre-filled syringe ENG Arxivat 2013-12-20 a Wayback Machine.
 8. Stadler, R., et al. "Long-term survival benefit after adjuvant treatment of cutaneous melanoma with dacarbazine and low dose natural interferon alpha: A controlled, randomised multicentre trial". Acta Oncologica, Volume 45, Issue 4 June 2006, pages 389–399.