Jacques Lecoq

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJacques Lecoq
Biografia
Naixement15 desembre 1921 Modifica el valor a Wikidata
17è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 gener 1999 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Boulogne-Billancourt (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterpretació, coreografia i direcció teatral Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióprofessor de teatre, actor, mim, coreògraf, mànager de teatre Modifica el valor a Wikidata
Activitat1945 Modifica el valor a Wikidata –  1999 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Pàdua Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsJean Dasté Modifica el valor a Wikidata
AlumnesGeoffrey Rush, Isla Fisher, Julie Taymor, Yasmina Reza, Steven Berkoff, Simon McBurney, Philippe Gaulier, Richard Pochinko i Bari Rolfe (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1660542 Modifica el valor a Wikidata

Jacques Lecoq (París, 1921 – 1999) va ser un actor i pedagog d'interpretació, conegut especialment pel seu treball de desenvolupament de metodologia de teatre físic, basada en les accions físiques i el moviment. L'any 1956 va fundar a París una escola pròpia, L'École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq, on va ensenyar fins a la seva mort. El 1977 va posar en marxa el Laboratoire d'Étude du Mouvement, al qual posava èmfasi en la investigació de l'espai arquitectònic, escenografia, vestuari i attrezzo; lligats a l'actuació.[1]

Va començar ensenyant educació física i esports, entre ells la gimnàstica esportiva. La cerca d'exercicis i coreografies li van despertar l'interès entre l'activitat física corporal i les arts escèniques, especialment el teatre. Va formar-se com a actor amb Marie-Hélène Copeau, filla de Jacques Copeau,[2] i posteriorment va formar-se també, i treballar d'actor, de Commedia dell'arte, d'on va extreure la importància de la plasticitat i fisicalitat de les actuacions, el mim i l'ús de màscares. De fet el seu mètode es basa en l'ús de màscares, començant per la màscara neutra, larvària, mitja màscara, etc. fins a acabar en el nas vermell de pallasso i finalment sense res. La seva idea és que cada alumne investigui i trobi el seu estil propi.

Entre els seus alumnes hi ha, per exemple, l'actor Geoffrey Rush, l'escriptora Yasmina Reza i nombrosos directors de teatre, com Ariane Mnouchkine. A la seva escola parisenca també s'han format, entre d'altres, Berty Tovías i Toni Albà.

Obra[modifica]

Director[modifica]

  • 1961: L'Aboyeuse et l'automate de Gabriel Cousin, Théâtre Quotidien de Marseille
  • 1963: L'Aboyeuse et l'automate de Gabriel Cousin, Théâtre de l'Athénée-Louis-Jouvet

Publicacions[modifica]

  • 1997: Le Corps poétique, sobre creació teatral, en col·laboració amb Jean-Gabriel Carasso i Jean-Claude Lallias, col·lecció « Cahiers Théâtre/Éducation », Anrat (Association Nationale de Recherche et d'Action Théâtrale), Actes Sud - Papiers.
  • 1987: Le Théâtre du geste, mimes et acteurs, de diversos autors i sota la direcció de Jacques Lecoq, Bordas, París

Referències[modifica]

  1. «What is LEM?». Arxivat de l'original el 2008-12-07. [Consulta: 30 desembre 2008].
  2. Callery, Dympha. Through the Body: A practical guide to physical theatre. London: Nick Hern Books, 2001. ISBN 1-85459-630-6.