Jean-Baptiste Bucquet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean-Baptiste-Michel Bucquet
Biografia
Naixement18 febrer 1746 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort24 gener 1780 Modifica el valor a Wikidata (33 anys)
París
Causa de mortCàncer colorectal
Censor reial
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ResidènciaParís
NacionalitatFrança francesa
FormacióUniversitat de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióQuímic
Membre de
ProfessorsPierre Joseph Macquer Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAntoine François de Fourcroy Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralAntoine François de Fourcroy Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJean-Baptiste-Denis Bucquet Modifica el valor a Wikidata

Jean-Baptiste-Michel Bucquet (17 febrer 1746, París - 24 gener 1780, París) fou un metge i químic francès col·laborador d'Antoine Lavoisier.

Bucquet era fill d'Antoine-Joseph Bucquet, advocat al parlament, i de Marthe-Denyse Marotin. Malgrat se sentia atret per les ciències, inicià els estudis de dret pressionat pel seu pare. Després estudià medicina com a medi per descobrir les altres ciències.[1] Seguí els cursos de química de Pierre-Joseph Macquer a la Universitat de París entre el 1765 i el 1768 i els de Guillaume-François Rouelle al Jardin du Roy.

Entre 1775 i 1777 fou professor de farmàcia de la Facultat de Medicina de la Universitat de París i, a la mort d'Augustin Roux en 1776, fou elegit per succeir-lo en la càtedra de la química. Bucquet donà les primeres classes de química el 1777. Seguí amb els cursos de química que havia estat donant en els laboratoris privats, a més dels de la Facultat, fins que la mala salut l'obligà a abandonar aquests cursos privats a la tardor de 1779. Durant la seva carrera també impartí cursos en botànica, fisiologia, anatomia, higiene i medicina.[2] Entre els seus alumnes destaquen Antoine-François Fourcroy i Claude-Louis Berthollet.[3]

En quan als seus treballs d'investigació destaca com a col·laborador de Lavoisier des del 1777. El 1779 introduí en les seves classes la teoria de la combustió de Lavoisier, convertint-se en el primer químic a ensenyar les teories de Lavoisier a França.[4] Analitzà la zeolita; realitzà els primers informes detallats sobre la química de les plantes; mostrà que el diòxid de carboni era una substància àcida; analitzà l'opi; descobrí la morfina; estudià la química del clorur d'amoni i de les sals d'arsènic; analitzà la sang i aïllà la i fibrina.[5] Morí a punt de complir els 34 anys a causa d'un càncer de colon.[4]

Referències[modifica]

  1. «Éloge de M. Bucquet». Histoire de l'Académie Royale des Sciences, 1780, pàg. 60-76.
  2. «Bucquet, Jean-Baptiste Michel» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography. Enciclopedia.com. [Consulta: 14 març 2017].
  3. «Jean-Baptiste Michel Bucquet» (en anglès). Chemistry Tree. [Consulta: 14 març 2017].
  4. 4,0 4,1 Gillispie, Ch.C.. Science and Polity in France: The End of the Old Regime (en anglès). Princeton University Press, 2004, p. 180. ISBN 9780691118499. 
  5. «Bucquet, Jean Baptiste Michel» (en anglès). Chemical Genealogy Database. School of Chemical Sciences. University of Illinois at Urbana-Champaign. [Consulta: 14 març 2017].