Jean-François Niceron

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean-François Niceron

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 juliol 1613 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort22 setembre 1646 Modifica el valor a Wikidata (33 anys)
Ais de Provença Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, físic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde dels Mínims Modifica el valor a Wikidata

Jean-François Niceron (París, 5 de juliol de 1613Ais de Provença, 22 de setembre de 1646) va ser un físic i matemàtic francès, conegut per les seves contribucions en el camp de l'òptica.

Des de molt primerenca edat, Niceron va mostrar un gran interès per les matemàtiques. A l'edat de 19 anys, Niceron ingressà a l'Orde dels Mínims. Niceron també va ser un artista, amb un interès particular en l'ús de l'anamorfosi en l'art religiós. Ell va tenir ocasió de conèixer als als principals científics de França, Itàlia i Alemanya com Pierre de Fermat, René Descartes, Bonaventura Cavalieri i Athanasius Kircher, i gràcies a això, es va mantenir actualitzat dels últims desenvolupaments teòrics. Amb la intenció de trobar una solució científica als problemes presentats per la perspectiva, Niceron va desenvolupar els algorismes geomètrics per produir art anamòrfic i el 1638, a l'edat de 25 anys, va publicar un tractat titulat La curiosa perspectiva, o la màgia artificial d'efectes meravellosos ((francès): La perspective curieuse, ou magie artificielle des effets merveilleux).

A mesura que diverses societats científiques es van formar a principis de la dècada del 1630, Niceron es va convertir en un membre del cercle de Mersenne, anomenat així pel nom del seu mentor, Marin Mersenne.

Niceron va morir a l'edat de 33 anys a Ais de Provença, el 22 de setembre de 1646.[1]

Referències[modifica]

  1. «Curious Perspectives». BibliOdyssey. [Consulta: 17 maig 2020].