Jean Metzinger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean Metzinger

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 juny 1883 Modifica el valor a Wikidata
Nantes (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 novembre 1956 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura, arts visuals, crítica de l'art i literatura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball París Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, crític d'art, escriptor, teòric de l'art, poeta, il·lustrador, gravador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1903 Modifica el valor a Wikidata –  1953 Modifica el valor a Wikidata
GènereNeoimpressionisme, retrat, art figuratiu, natura morta, animalística, figureta, art de gènere i paisatge Modifica el valor a Wikidata
MovimentSalon Cubism (en) Tradueix i cubisme Modifica el valor a Wikidata
AlumnesClaude Augereau Modifica el valor a Wikidata
Representat perArtists Rights Society Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Jean Metzinger (Nantes, 1883 - París, 1956) va ser un pintor, tèoric i crític d'art francès.

Biografia[modifica]

El 1903 Metzinger va arribar a París per estudiar medicina, però va abandonar la carrera per a convertir-se en pintor. Després d'haver experimentat el neo-impressionisme i el fauvisme, es va dedicar a obres més personals (Retrat de Apollinaire, 1910).

Amic de Max Jacob i d'Apollinaire, es va convertir aviat en un habitual del Bateau Lavoir i es va encaminar cap a un cubisme analític ortodox (Nu, 1910).

Metzinger, gràcies al seu talent com escriptor, va ser un dels primers a realçar les pràctiques dels pintors de Montmartre, absents dels Salons. Així, en el seu article (Nota sobre la pintura, 1910) explica que Braque i Picasso s'havien despullat de la perspectiva tradicional i s'havien pres la llibertat de girar al voltant dels objectes, la qual cosa li permetia parlar, per primera vegada de totalitat.

Acusat de plagi per la crítica, el 1911 va decidir lliurar-se de la influència excessiva dels pioners de l'avantguarda i es va dedicar a pintar obres més originals (El Berenar, 1911).

Posteriorment començaria una frase més analítica, amb un estudi més complex del tema, al que presentava sota diferents angles (La ploma groga, 1912). A partir de 1914, mantindria aquest estil de manera més simplificada (Dona i guitarra). Per la fragmentació dels objectes i la seva voluntat de mostrar-los en diverses cares mitjançant el gir del plànol visual sobre un eix, l'art de Metzinger està clarament emparentat amb el cubisme dels primers temps (1908-1910). Però per la seva preocupació per l'anècdota i pel seu sistema d'il·luminació clàssic, pertany també a l'art tradicional (Les banyistes, 1913). En aquest aspecte, es troba pròxim al seu amic Albert Gleizes, amb el qual va escriure el llibre Sobre el cubisme.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jean Metzinger