Jeremiah Johnson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaJeremiah Johnson
Fitxa
DireccióSydney Pollack
Protagonistes
Robert Redford, Will Geer
Director artísticRaymond Molyneaux, Ted Haworth
ProduccióJoe Wizan
Dissenyador de produccióTed Haworth Modifica el valor a Wikidata
GuióJohn Milius i Edward Anhalt a partir de les novel·les de Vardis Fisher "The Montain Man" i de Raymond V. Throp "The Crow Killer".
MúsicaJohn Rubinstein i Tim McIntire
Dissenyador de soCharles Wilborn
FotografiaDuke Callaghan
MuntatgeThomas Standford
ProductoraWarner Bros. Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros.
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1972
Durada108 min
Idioma originalanglès
crow
salish-spokane-kalispel Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeUtah Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost3.100.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació44.693.786 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enMountain Man (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GènereDrama
Qualificació MPAAGP Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióColorado Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0068762 Filmaffinity: 720038 Allocine: 217 Rottentomatoes: m/jeremiah_johnson Letterboxd: jeremiah-johnson Mojo: jeremiahjohnson Allmovie: v26037 TCM: 23020 Metacritic: movie/jeremiah-johnson TV.com: movies/jeremiah-johnson AFI: 54383 TMDB.org: 11943 Modifica el valor a Wikidata

Jeremiah Johnson és una pel·lícula estatunidenca de 1972 inspirada en la vida de John Johnson i dirigida per Sydney Pollack. Ha estat doblada al català com a Jeremiah Johnson per TV3 i com a Jeremies Johnson per IB3.[1][2]

Argument[modifica]

En els anys 1850, Jeremiah Johnson, vell militar, decideix fugir de la violència dels homes i la civilització per guanyar les alçades salvatges de les muntanyes Rocoses.

Mal preparat per aquesta vida, té uns començaments difícils; fins al dia en què coneix «Urpes d'Ós», un vell caçador de Grizzlis que li ensenya el dur d'ofici de posar trampesi els costums dels indis.

Un dia, Jeremiah descobreix una cabana els primers ocupants de la qual han estat massacrats pels indis, recull després un noi supervivent d'aquesta matança, com li demana la seva mare que s'ha tornat boja a conseqüència d'aquest fet.

Poc després, els dos personatges coneixen Del Gue, un caçador cínic i deshonest, atracat i enterrat viu pels indis peus negres. Aquest últim recupera els seus efectes amb l'ajuda de Jeremiah i arrenca el cuir cabellut de tres indis de la tribu a tall de venjança.

L'endemà, troben tots tres una tribu enemiga, els Caps plans. El cap de la tribu decideix oferir la seva filla, Swan, a Jeremiah a canvi dels cuirs cabelluts de Del Gue.

Després de la celebració del casament, Del Gue deixa els seus companys desitjant-los una bona lluna de mel.

Després d'haver errat molt de temps, Jeremiah troba finalment un indret ideal per construir un habitatge i fundar una família feliç amb Swan i Caleb.

Però un dia, els militars demanen l'ajuda de Jeremiah per tal de guiar-los cap a una comitiva de colons bloquejada per la neu. De camí, per tal de guanyar temps, profanen un cementiri Crows travessant-lo. A la seva tornada Jeremiah descobreix amb estupor Swan i Caleb morts pels Crows. S'enfonsa llavors en la violència i massacra tots els indis d'aquesta tribu que troba per tal de sadollar la seva pena causada per la pèrdua d'éssers estimats. Marxarà finalment cap al Canadà, creuant-se una última vegada amb Del Gue que s'ha humanitzat i el seu amic «urpes d'os», qui renuncia té a la caça de l'os gris.

La pel·lícula s'acaba amb la trobada amb «camisa vermella», un indi Crow, enemic de Jeremiah. L'indi aixeca el seu braç en un gest de pau que Jeremiah li torna.[3]

Repartiment[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. esadir.cat. Jeremiah Johnson. esadir.cat. 
  2. ib3.org. Jeremiah Johnson. ib3.org. 
  3. «Jeremiah Johnson». The New York Times.