John Chadwick

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Chadwick
Biografia
Naixement21 maig 1920 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort24 novembre 1998 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Hertfordshire (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióCorpus Christi College, Cambridge
St. Paul's School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballLingüística, micenologia i filologia clàssica Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Cambridge Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómicenòleg, professor d'universitat, filòleg clàssic, erudit clàssic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Cambridge Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Interessat enLingüística Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralRichard Janko Modifica el valor a Wikidata
Premis

John Chadwick (21 de maig de 1920 - 24 de novembre de 1998) va ser un lingüista i professor de llengües clàssiques anglès. La seva fama li ve donada per la seva actuació en el desxiframent de l'Escriptura Lineal B, juntament amb Michael Ventris.

Nascut a Londres i educat en l'escola de St Paul i el col·legi del Corpus Christi, va ser oficial de la Marina Britànica durant la Segona Guerra Mundial.

Després de la guerra es va casar i va passar a formar part dels empleats de l'Oxford Classical Dictionary abans de començar les seves classes de llengües clàssiques a Cambridge el 1952. Aquest mateix any va començar a treballar amb Ventris en el desxifrat progressiu del Lineal B. Tots dos van escriure l'article Documents in Mycenean Greek (Documents en grec micènic) a 1956 després d'una controvertida primera publicació tres anys abans. Els coneixements filològics de Chadwick es van aplicar a la teoria inicial de Ventris que el Lineal B era una forma de grec antic, en comptes d'una altra llengua mediterrània.

Després de la mort de Ventris el 1956, Chadwick va esdevenir la primera autoritat en el lineal B, i va escriure un llibre de divulgació popular sobre el tema: The Decipherment of Linear B ( El desxiframent del lineal B) el 1958 i revisà Documents in Mycenean Greek el 1978.

Es va retirar el 1984, quan ja s'havia convertit en Perceval Maitland Laurence Reader en llengües clàssiques a Cambridge. Va continuar els seus estudis fins a la seva mort, i fou membre actiu de diverses prestigioses societats internacionals, a més d'escriure nombrosos articles populars i acadèmics.

Publicacions[modifica]

Vegeu també[modifica]