John Curtis (entomòleg)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Curtis

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 setembre 1791 Modifica el valor a Wikidata
Norwich (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 octubre 1862 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEntomologia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Londres Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióentomòleg, il·lustrador, il·lustrador científic Modifica el valor a Wikidata
Obra
Abrev. zoologiaCurtis Modifica el valor a Wikidata
Família
PareCharles Morgan Curtis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

John Curtis (3 de setembre de 1791 – 6 d'octubre de 1862) va ser un entomòleg i il·lustrador de llibres anglès.

Biografia[modifica]

Curtis nasqué a Norwich i va aprendre de fer gravats del seu pare, Charles Morgan Curtis. Charles Curtis morí jove i la seva vídua, Frances, va passar a ser cultivadora de flors. Ella va encoratjar el seu fill perquè estudiés història natural amb el naturalista Richard Walker (1791–1870). A partir del 16 anysw Curtis es dedicà a estudiar els insectes i també a vendre els que recollia. A Costessey va fer els estudis formals d'entomologia i també va aprendre a fer gravats. Les seves primeres il·lustracions aparegueren a An Introduction to Entomology (1815–1826).

Entre 1817 i 1819 Curtis es traslladà a Londres on es va trobar amb Sir Joseph Banks, president de la Royal Society. Banks li presentà a William Elford Leach un conservador del Museu Britànic. Estudià conquiliologia amb Leach. També treballà a París amb Pierre André Latreille.

l'any 1824 inicià la seva gran obra, British Entomology - being illustrations and descriptions of the genera of insects found in Great Britain and Ireland, pulicada per subscripcions mensuals entre 1824 i 1839. Finalment van ser 16 volums amb 770 espècies d'insectes.Georges Cuvier (1769–1832) va descriure British Entomology com "el perfecte exemple de la perfecció".

una planxa de British Entomology

Cap a 1840 Curtis va patir problemes de visió i més tard problemes financers solucinats parcialment per la pulicació de molts articles d'entomologia a Gardener's Chronicle, amb el pseudònim de "Ruricola", i al Journal of the Royal Agricultural Society. Això va portar a publicar l'obra mplt útil de Farm Insects: being the natural history and economy of the insects injurious to the field crops of Great Britain and Ireland (18609.

Cap a 1856 Curtis va restar totalment cec i va rebre una pensió civil. Les il·lustracions originals de British Entomology actualment estan al Natural History Museum.

Va ser un membre (Fellow) de la Linnean Society entre 1822 i 1833. Va ser president de la Royal Entomological Society of London entre 1855 i 1857. També va ser membre honorari de la Société Entomologique de France.


Euclemensia woodiella, l'extinta Manchester Tinea (1830)

Obres selectes[modifica]

Col·leccions[modifica]

la col·lecció d'insectes de John Curtis està dividida entre el Natural History Museum,Dublin (via Trinity College,7.656 espècimens van ser comprats per Thomas Coulter) i el Victoria Museum de Melbourne, Austràlia, (originàriament en la col·lecció d'Alexander Macleay).

Referències[modifica]

  • Ordish, G. (1974) John Curtis and the Pioneering of Pest Control. Reading: Osprey.
  • Hooper,J (2004) Curtis, John (1791–1862) in Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press.
  • Gage,A and Stearn, W. (2008) A bicentenary history of the Linnean Society of London. London : Published for the Linnean Society of London by Academic Press.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Curtis