Vés al contingut

Josep de la Trinxeria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaJosep de la Trinxeria

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 juliol 1637 Modifica el valor a Wikidata
Prats de Molló i la Presta (Vallespir) Modifica el valor a Wikidata
Mortmaig 1694 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Governador Camprodon
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarcoronel Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsBlas de la Trinxeria Modifica el valor a Wikidata

Josep de la Trinxeria (Prats de Molló, 1630 - Barcelona, 1690) fou un dirigent pagès que dirigí la revolta dels Angelets de la terra contraris al domini francès sobre la Catalunya del Nord.

Va néixer pagès i es convertí en guerriller a causa de l'abús en l'impost de la sal i perquè era contrari al domini francès sobre el Rosselló, iniciat a partir del Tractat dels Pirineus el 1659, provocat pel final de la Guerra dels Segadors. Dirigí la Revolta dels Angelets[1] i obtingué algunes victòries militars, com les captures de les ciutats d'Arles i Ceret, amb la qual va provocar l'entrada el 1673 d'una columna de l'exèrcit francès, format per 3.000 homes i 1.000 soldats a cavall, fins a l'altra banda de la nova frontera, i cremant la Jonquera com a represàlia. Finalment l'exèrcit francès va acabar amb la rebel·lió derrotant l'ofensiva catalana el 1674 i capturant-ne els líders principals. Josep de la Trinxeria va fugir i s'establí a Olot, tot i que es dona per segur que morí a França, probablement el 1689, durant una nova incursió guerrillera.

Família

[modifica]

Josep de la Trinxeria va tenir tres fills: Ignasi, Josep i Blai. Josep va ser capità d'una unitat de cavallers cuirassats, més tard va ser governador de de Camprodon i el rei Carles II el va fer noble del Principat de Catalunya.

El seu fill, Blai de la Trinxeria nascut a Olot el 1663, va capitanejar esquadres de Miquelets el 1694. Va ser brigadier de l'exèrcit hispànic i va ser enviat a Nàpols amb tropes el 1702.[2] Fidel a Felip V, va ser nomenat governador de Montsó i Tarragona, i més tard comandant general d'Aragó. L’hereu, Ignasi, va quedar de molt jove afectat de paràlisi a causa d’una mala caiguda a cavall, i és l’autor i promotor del famós pessebre monumental de Can Trincheria.

A partir de mitjans del segle XVIII, la família va adoptar el nom castellanitzat de Trincheria en lloc de Trinxeria.

El fill de Blai i net de Josep, Antoni de Trincheria Salla, va ser batlle reial d’Olot entre 1797 i 1798. La casa familiar d'Olot ha estat transformada en museu.[3]

Referències

[modifica]
  1. de la Fàbrega Pallarès, Pau. L'oferiment de retrocessió del Rosselló a Espanya, 1668-1677. Rafael Dalmau, 1962, p. 17. 
  2. Severin baron Taylor, Isidore-Justin. Les Pyrénées (en francès), 1843, p. 211. 
  3. «La nissaga dels Trincheria (arxiu)». Museus d'Olot, 2018. [Consulta: 5 agost 2024].

Vegeu també

[modifica]