Juan Manuel de Aréjula y Pruzet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Manuel de Aréjula y Pruzet
Biografia
Naixement(es) Juan Manuel de Aréjula Modifica el valor a Wikidata
1755 Modifica el valor a Wikidata
Lucena (Província de Còrdova) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 novembre 1830 Modifica el valor a Wikidata (74/75 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióquímic, metge Modifica el valor a Wikidata

Juan Manuel de Aréjula y Pruzet, nascut a Lucena, Còrdova, el 1755 i traspassat a Londres el 16 de novembre de 1830, fou un químic i metge espanyol, que introduí la nova química de Lavoisier a Espanya juntament amb el seu mestre Pedro Gutiérrez Bueno.[1]

Biografia[modifica]

Estudià al Colegio de Cirugía de Cádiz. Quan acabà la carrera entrà a servir a l'armada com a cirurgià fins a l'any 1784. En aquest any es traslladà a París per ampliar estudis, amb l'ajut d'una beca de la marina. Hi va treballar amb el prestigiós químic Antoine François de Fourcroy, un dels primers que seguiren les idees de Lavoisier.[2]

Entre els anys 1789 i 1791 viatjà per Anglaterra i Escòcia per a adquirir instrumental científic per instal·lar un laboratori de química a Cadis i per a estudiar química industrial. Una vegada completada la seva formació a l'estranger retornà a Cadis i s'encarregà de la càtedra de química del Colegio de Cirugía. Dificultats pressupostàries li impediren crear el laboratori i hagué d'impartir classes de medicina i de botànica.

Les seves idees progressistes el conduïren a enfrontaments amb els poders polítics, especialment a partir de 1805. Durant el Trienni Liberal (1820-1823) fou membre de la Dirección General de Estudios. Però l'any 1823 amb el canvi de govern s'exilià a Londres on residí fins a la seva mort l'any 1830. Fou enterrat a l'església londinenca de Saint Pancras.[3]

Obra[modifica]

Durant la seva vida va publicar diferents treballs relacionats amb la química i la medicina. Destaca la seva obra Reflexiones sobre la nueva nomenclatura química (1788) i en va realitzar una traducció al francès per incloure-la en la revista francesa Observations sur la physique. En aquesta obra discrepa en quatre punts de les idees de Lavoisier sobre la naturalesa dels àcids, que resultaren correctes:

Proposà també un nom diferent del d'oxigen per a aquest element químic perquè considerava que era més important la seva capacitat per cremar que no la de formar àcids. El nom que proposà fou arxicayo o principi de cremar. Introduí la denominació de nitrogen en lloc del francès azote i la de wolframi en lloc de la francesa tungstè, ja que els seus descobridors els germans espanyols Fausto i Juan José de Elhúyar així ho havien fet.

Referències[modifica]

  1. Bertomeu, Jose.R. «Aréjula, J.M.» (en castellà). Revolución química: Personajes. Universitat de València. [Consulta: 16 novembre 2022].
  2. «Juan Manuel de Aréjula y Pruzet» (en castellà). Real Academia de la Historia. [Consulta: 16 novembre 2022].
  3. Portela Marco, Eugenio. «Aréjula, Juan Manuel de (1755-1830). » MCNBiografias.com» (en castellà). [Consulta: 16 novembre 2022].

Bibliografia[modifica]

  • Garcia, A.; Bertomeu, J.R. «Viajes de cultivadores de la química españoles a Francia (1770-1830)». Asclepio, 53, 2001, pàg. 95-139.
  • Pellón González, Inés. Un químico ilustrado : Lavoisier. Madrid: Nivola Libros y Ediciones, 2002. ISBN 84-95599-45-7.