Juan de Valdés

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaJuan de Valdés
Valdes.jpg
Dades biogràfiques
Naixement 1505 (Gregorià)
Conca
Mort 1541 (Gregorià) o juliol 1541 (Gregorià) (35/36 anys)
Nàpols
Activitat professional
Ocupació Teòleg
Dades familiars
Germans
Modifica dades a Wikidata
Diálogo de la Doctrina christiana, 1529.

Juan de Valdés va néixer a Conca l'any 1509 i va morir a Nàpols l'any 1541. Va ser un humanista, erasmista i escriptor espanyol.

Biografia[modifica]

Són poques i vagues les notícies que es tenen dels seus primers anys. Va estudiar a Alcalà d'Henares i a principis de 1528 va començar la seva correspondència amb Erasme de Rotterdam. Va entrar al servei del marquès de Villena, període decisiu en la seva formació religiosa.

En aparèixer el seu primer llibre, Diàleg de doctrina cristiana (Alcalà d'Henares, 1529), se li va denunciar davant la Inquisició, per la qual cosa decideix traslladar-se a Itàlia, on va residir fins a la fi dels seus dies, havent estat gentil home de capa i espasa a la Cort de Climent VII.

En 1534 marxa a Roma i un any després a Nàpols, en ambdós llocs com a agent polític de l'emperador, tot i que va haver de ser-ho per poc temps, ja que va ser víctima de la reacció antierasmista de la Inquisició espanyola; a Nàpols va tractar a Garcilaso de la Vega, membre de l'Acadèmia Pontaniana; en els anys que van seguir fins a la seva mort va escriure copiosament consideracions pietoses, treballs exegeta, traduccions parcials de la Bíblia i alguns diàlegs destinats a aclarir conceptes i ampliar les converses que tenia amb els adeptes a les seves doctrines religioses en la tertúlia que va mantenir a casa seva, un veritable cercle de reformistes i religiosos enllumenats. Tots aquests treballs manuscrits van ser conservats i transmesos per la més famosa dels seus deixebles, Giulia Gonzaga.

A casa seva va rebre, entre altres, l'arquebisbe d'Òtranto Pietro Antonio di Capua, Galeazzo Caracciolo, Caterina Cybo, el vicari general de l'orde caputxí Bernardino Ochino, el bisbe de Bèrgam Vittore Soranzo, Bartolomeo Spadafora, el bisbe de Cheronissa Giovanni Francesco Verdura, Pietro Mártires Vermigli.

Segons testimoni retut el 7 de març de 1564 per Francesco Alois,' condemnat com luterà, entre els simpatitzants de Juan de Valdès cabia incloure també a Nicola Maria Caracciolo (1512-1568), bisbe de Catània, que en el text de la seva sínode diocesà, escrit en llengua vulgar, demostra una espiritualitat propera a la dels enllumenats. Però els més destacats van ser Pietro Carnesecchi, Marcantonio Flaminio, Mario Galeote, amic de Garcilaso, i la ja esmentada Giulia Gonzaga.

Amb ser Nàpols, en aquella època, una ciutat espanyola, faltaven llibres per aprendre el castellà, i sembla que en escriure la seva Diàleg de la llengua, Valdès va tractar de complaure a un grup d'amics que desitjaven perfeccionar el coneixement del castellà; aquesta és la seva obra mestra, composta cap a 1535 i que no va arribar a ser impresa sinó ja en ple segle XVIII, quan l'il·lustrat Gregorio Mayans i Siscar ho va editar com a apèndix en els seus orígens de la llengua espanyola, 1737, encara que amb el títol de Diàleg de les llengües. Conté tota mena de judicis sobre qüestions normatives de la llengua castellana més pura, estimant com a tal la dels refranys i mostrant molt oposat a Antonio de Nebrija, a qui considerava massa afectat d'andalusos. Em fa al millor estil, es mostra plenament renaixentista en escriure: El que tinc m'és natural i sense afectació cap. Escric com parlo; només tinc en compte d'utilitzar de mots que signifiquin bé el que vull dir, i dígolo com més planera em és possible, perquè, al meu parer, en cap llengua està bé l'afectació.

El seu nom, juntament amb el del seu germà Alfons, s'ha parlat com un dels possibles autors del Lazarillo de Tormes, però la idea sembla descartada pels estudis actuals. Pel que toca a les seves inquietuds religioses, que van ser les que més van ocupar els seus escrits, es troben a mig camí entre el catolicisme i la reforma luterana i van arribar a tenir gran ressonància a Europa, de manera que fins i tot s'atribueix a Valdès i en especial als seus deixebles, els anomenats valdesianos, l'entrada del protestantisme a Itàlia.

Enllaços externs[modifica]