Kelme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Kelme (equip ciclista).
Infotaula d'organitzacióKelme
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusnegoci
empresa Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria tèxtil Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaempresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1977
Activitat
Produeixindumentària esportiva Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webkelme.com Modifica el valor a Wikidata

Kelme és una marca valenciana de roba i equipaments esportius amb seu central a Elx (Baix Vinalopó). Va néixer el 1977 de la mà dels germans Diego Quiles i José Quiles.[1][2] El seu logotip està representat per una grapa.

Des de l'any 2002, quan la Generalitat Valenciana governada pel Partit Popular li va lliurar un crèdit de nou milions d'euros per evitar la seva fallida, Kelme està vinculada a aquesta institució. Té una forta projecció internacional, comptant amb oficines i magatzems a Europa (Alemanya, Benelux, Itàlia, Xipre i Espanya); a Amèrica (Estats Units d'Amèrica, Panamà, Xile, Argentina i Brasil), i en altres estats com la República de Moldàvia, el Japó, Rússia i Belarús.

Patrocinis esportius[modifica]

El 1980 es va crear l'equip ciclista Kelme, que va estar dirigit per José Quiles fins al 2004, quan es va fer càrrec del mateix el Consell de la Generalitat Valenciana. Va arribar a convertir-se en el conjunt degà del pilot internacional i els seus èxits esportius van ser nombrosos.

Els Jocs Olímpics d'Estiu de 1992 van suposar un gran aparador per a la marca, ja que durant aquest esdeveniment va ser proveïdor oficial de l'Equip Olímpic Espanyol.

Futbol[modifica]

Equips de futbol que ha proveït Kelme en les seves equipacions:

Durant la seva història ha patrocinat jugadors com a Iván Luis Zamorano, Javier Moreno Varela, Víctor Sánchez del Amo i Raúl Bravo Sanfélix o Oleguer Presas i Renom. En relació amb aquest últim, el 8 de febrer de 2007, l'empresa va anunciar el trencament del contracte que els unia[3] a causa d'unes declaracions[4] seves en què qüestionava la independència judicial i l'Estat de Dret espanyol referint-se a la situació del pres etarra Iñaki de Juana Chaos, autor de 25 assassinats. Aquest fet va propiciar tant un boicot contra la marca per part d'alguns sectors catalans i bascs,[5] com mostres de suport[6] a l'empresa per part d'altres sectors de la societat espanyola.

Així mateix, Kelme dona suport a altres esports, com el futbol sala, l'atletisme o el piragüisme.

Seccions esportives[modifica]

Kelme allotja o ha allotjat diversos clubs esportius, com el Kelme Club de Futbol, l'equip professional de ciclisme Kelme o el Kelme Club de Tennis.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kelme