Kodi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Crystal Clear app winprops bw.pngKodi
Kodi-top-bottom.svg Modifica el valor a Wikidata
Main Screen Confluence 14.1.jpg Modifica el valor a Wikidata
Tipusreproductor multimèdia Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial2003 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
18.9 (24 octubre 2020) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGNU GPL v2 Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuMicrosoft Windows, Linux, FreeBSD, macOS, Apple TV, iOS i Android Modifica el valor a Wikidata
Plataformax86, x86_64, ARM i PowerPC Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC++, Python i C Modifica el valor a Wikidata
Format d'arxiu de lectura
Format d'arxiu d'escriptura
Més informació
Lloc webWeb oficial (anglès) Modifica el valor a Wikidata
Free Software DirectoryKodi Modifica el valor a Wikidata
Id. Framalibrekodi Modifica el valor a Wikidata

Kodi (anteriorment anomenat Xbox Media Center, simplificat XBMC) és un centre multimèdia d'entreteniment multiplataforma sota la llicència GNU GPL.[1]

Inicialment va ser creat per a la primera generació de la videoconsola Xbox. No obstant això, l'equip de desenvolupament de XBMC ha portat el producte perquè pugui funcionar de manera nativa en Linux, Mac OS X (Leopard, Tiger i Apple TV) i els sistemes operatius de Microsoft Windows. També està disponible un Live CD autoarrancable, anomenat XBMC Live, amb un sistema operatiu embedit basat en Linux, que a més és instal·lable de forma completa en una unitat flash USB o en un disc dur.[2]

XBMC suporta una àmplia gamma de formats multimèdia, i inclou diverses característiques com a llistes de reproducció, visualitzacions d'àudio, presentació de diapositives, informació del clima i ampliació de funcions mitjançant plug-ins. Com a centre multimèdia XBMC pot reproduir la majoria dels formats d'àudio i vídeo (a més de veure subtítols i resincronizar-los, i l'àudio en cas de delay), així com mostrar imatges pràcticament de qualsevol font, inclosos CD, DVD, dispositius d'emmagatzematge massiu, Internet i LAN.[3]

A través del seu sistema de plug-in basat en Python, XBMC és expansible gràcies a afegiments que inclouen característiques com a guies de programes de televisió, YouTube, suport a avançaments en línia de pel·lícules, o SHOUTcast/Podcast. XBMC també funciona com una plataforma de jocs en disposar de mini-jocs basats en Python sobre qualsevol sistema operatiu. A més, la versió Xbox de XBMC té la possibilitat de llançar jocs de la mateixa consola i aplicacions casolanes com a emuladors.

Kodi en el seu conjunt es distribueix sota la llicència GNU General Public License (amb algunes llibreries utilitzades per XBMC sota la llicència LGPL). XBMC és un projecte hobby que només és desenvolupat per voluntaris en el seu temps lliure. No és produït, aprovat, o recolzat per Microsoft o un altre venedor.

Patents[modifica]

Pels códecs de vídeo i àudio més populars, XBMC inclou suport natiu a través de la biblioteca libavcodec del projecte FFmpeg. ja que aquest és de codi obert i llicència lliure, és legalment redistribuible. No obstant això, alguns d'aquests mètodes de compressió, tals com el popular format MP3, estan coberts per patents en molts països. Sense aquestes llicències, seria il·legal redistribuir versions de XBMC incloent el suport per a aquests formats patentats. Això és un problema comú entre molts projectes i/o aplicacions multimèdia de codi obert.

Limitacions de XBMC[modifica]

Limitacions de programari

  • XBMC no reprodueix cap arxiu d'àudio/vídeo xifrat amb DRM, com a música adquirida en iTunes Store, MSN Music o audble.com.
  • El lector de classes de UDF i l'estàndard ISO 9660 en XBMC no llegeix CD/DVD multisesión. XBMC solament llegeix la primera sessió d'un CD/DVD gravat en diverses sessions.

Limitacions per Xbox

Aquestes són les limitacions específiques de sistema operatiu i maquinari de Xbox que no afecten a XBMC per Linux o XBMC per Mac OS X.

Limitació Descripció Solució
Limitació del sistema d'arxius UDF XBMC només suporta UDF versió 1.02 amb una grandària màxima d'arxiu d'1 GB. Si graves un DVD en una versió més recent d'UDF i amb una grandària major a 1 GB XBMC no podrà llegir-ho. Gravar els CD/DVD en format ISO 9660 que és l'estàndard comú per a enregistrament de CD/DVD (lamentablement té una limitació de 2 GB d'espai).
Limitació de la classe de lectura/escriptura de dispositius flash USB XBMC es limita a unitats Flash USB i discos durs compatibles amb USB mass storage device class, amb l'estàndard USB 1.1 en una grandària màxima de 4 GB. Pot llegir/escriure unitats flash en format FATX, però només pot llegir FAT16 i FAT32. No ofereix suport per a unitats amb format NTFS.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Kaushik. «XBMC is the best media center application. Period.». instant fundas, 08-08-2009.
  2. Timmeh. «XboxMediaCenter Review». TVHarmony.com, Inc., 16-09-2004.
  3. Patrick Schmid. «Modding The Xbox Into The Ultimate Multimedia Center». Tom's Hardware, 05-11-2004.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kodi