Servei d'allotjament de fitxers

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un servei d'allotjament de fitxers és un servei web d'allotjament de fitxers a Internet. La majoria de serveis ofereixen una versió gratuïta i/o sense registre.

Usos[modifica]

Allotjament de fitxers[modifica]

Hi ha serveis d'allotjament de fitxers que s'encarreguen només de proporcionar les seves prestacions a particulars, oferint una espècie d'"allotjament en xarxa" dirigits a fer còpies de seguretat d'arxius o a l'accés i distribució d'aquests. Els usuaris poden pujar els seus arxius i compartir-los públicament o mantenir-los protegits amb contrasenya.[1]

Altres serveis d'intercanvi d'arxius permeten als usuaris compartir i treballar alhora amb els documents. Originàriament, aquests serveis estaven orientats per treballar amb fitxers PDF, documents de processador de textos i fulls de càlcul.[2] No obstant això, molts serveis d'allotjament d'arxius ara tenen com a objectiu permetre als usuaris compartir i sincronitzar arxius de tota mena de formats a través de diversos dispositius.

Sincronització de fitxers (Cloud)[modifica]

La sincronització de fitxers (també anomenada Cloud) és un servei que ofereixen les empreses d'allotjament d'arxius i que permet als usuaris establir un lloc determinat en cadascun dels seus dispositius on es poden sincronitzar els documents amb l'espai assignat al núvol.[3]

Allotjament en memòria cau[modifica]

Un altre tipus de servei que poden oferir les empreses d'allotjament d'arxius és l'anomenat content caching, que consisteix en l'emmagatzematge temporal de la informació d'una plana web perquè, si el servei (pàgines web personals, d'empreses o de qualsevol tipus) experimenta cap problema de connexió i cau, es pugui recuperar aquesta informació allotjada anteriorment en les carpetes temporals.

Allotjament immediat[modifica]

L'allotjament instantani o allotjament immediat (one-click hosting en anglès, allotjament d'un sol clic literalment) és un servei web que permet a qualsevol internauta pujar fàcilment qualsevol tipus de fitxer des del seu disc dur al servidor d'allotjament.

Infracció dels drets d'autor (copyright)[modifica]

Els serveis d'allotjament d'arxius també es poden utilitzar com a mitjà per distribuir o compartir arxius sense el consentiment del propietari. Quan una persona vol pujar un document a qualsevol servei d'allotjament de fitxers, primer s'ha d'assegurar de què aquest document no infringeix cap norma relacionada amb la llei de copyright.

Exemples de serveis d'allotjament de fitxers[modifica]

Allotjament permanent[modifica]

Allotjament temporal[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Share files and folders - Computer - Drive Help». support.google.com. [Consulta: 5 octubre 2016].
  2. Geel, Matthias «Cloud Storage: File Hosting and Synchronisation 2.0». , 05-08-2014, pàg. 4.
  3. Metz, Rachel. «Dropbox Wants to Delete the Hard Drive». [Consulta: 5 octubre 2016].
  4. «Va». Fundació Puntcat. [Consulta: 23 juny 2018].
  5. «Envia els teus arxius amb va.cat». Fundació Puntcat. [Consulta: 23 juny 2018].