Kotulskita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralKotulskita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaPd(Te,Bi)
EpònimVladimir Kotulsky (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusDipòsit de Cu-Ni de Monchegorsk, Tundra Monche, Península de Kola, óblast de Múrmansk, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.CC.05
Nickel-Strunz 9a ed.2.CC.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/C.20 Modifica el valor a Wikidata
Heys3.12.21
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 4,15Å; c = 5,67Å;
Duresa4 a 4,5
Lluïssormetàl·lica
Impureses comunesPt
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1967 s.p. Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1963
SímbolKtu Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La kotulskita és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de la niquelina. Rep el nom en honor de Vladimir Klementevich Kotul'skii (Владимир Климентьевич Котульский) (9 de juliol de 1879 - 24 de febrer de 1951), geòleg de l'Institut de Mineria de Sant Petersburg, Rússia. Va ser un expert en dipòsits de coure i níquel.

Característiques[modifica]

La kotulskita és un sulfur de fórmula química Pd(Te,Bi). Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 4 i 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la kotulskita pertany a «02.C - Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:1 (i similars), amb Ni, Fe, Co, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: achavalita, breithauptita, freboldita, langisita, niquelina, sederholmita, sobolevskita, stumpflita, sudburyita, jaipurita, zlatogorita, pirrotina, smythita, troilita, cherepanovita, modderita, rutenarsenita, westerveldita, mil·lerita, mäkinenita, mackinawita, hexatestibiopanickelita, vavřínita, braggita, cooperita i vysotskita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit de coure i níquel de Monchegorsk, a Tundra Monche, dins l'óblast de Múrmansk (Districte Federal del Nord-oest, Rússia). Tot i no tractar-se d'una espècie gaire habitual ha estat descrita en tots els continents del planeta a excepció de l'Antàrtida i Oceania.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kotulskita
  1. «Kotulskite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 juliol 2019].