Braggita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBraggita

Braggita de color coure sobre serpentina Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaPdPt₃S₄
Localitat tipusMokopane, Districte de Waterberg, Compelx Bushveld, Província de Limpopo, Sud-àfrica
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.CC.35a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.CC.35a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/C.25 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.8.5.3
Heys3.12.45
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 6,367Å; c = 6,561Å
Maclesobservades de vegades
Duresa5
Lluïssormetàl·lica
Diafanitatopaca
Densitat10 g/cm³ (mesurada); 9,383 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesanisotròpica
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i mineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1932
SímbolBg Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La braggita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom en honor de Sir William Henry Bragg (Wigton, Cumberland, Anglaterra 2 de juliol de 1862 - Londres, 12 de març de 1942), físic, químic, matemàtic de la Universitat d'Adelaida, de la Universitat de Leeds, de la University College Londres i la Royal Institution, i també del seu fill Sir William Lawrence Bragg (Adelaida, Austràlia 31 de març de 1890 - Waldringfield, Ipswich, Anglaterra 1 de juliol de 1971), físic i cristal·lògraf de raigs X a la Universitat de Manchester i la Universitat de Cambridge. Aquest equip pare-fill va rebre el Premi Nobel de Física el 1915 "pels seus serveis en l'anàlisi de l'estructura cristal·lina per mitjà de raigs x".

Característiques[modifica]

Químicament la braggita és un sulfur, i la seva fórmula química va ser redefinida l'any 2022 a PdPt₃S₄.[2] Cristal·litza en el sistema tetragonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la braggita pertany a «02.C - Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:1 (i similars), amb Ni, Fe, Co, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: achavalita, breithauptita, freboldita, kotulskita, langisita, niquelina, sederholmita, sobolevskita, stumpflita, sudburyita, jaipurita, zlatogorita, pirrotina, smythita, troilita, cherepanovita, modderita, rutenarsenita, westerveldita, mil·lerita, mäkinenita, mackinawita, hexatestibiopanickelita, vavřínita, cooperita i vysotskita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Mokopane, al districte de Waterberg (Província de Limpopo, Sud-àfrica). Tot i no tractar-se d'una espècie gens comuna, ha estat descrita en diferents indrets de tots els continents del planeta.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Braggita
  1. «Braggite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 abril 2019].
  2. 2,0 2,1 Miyawaki, Ritsuro; Hatert, Frédéric; Pasero, Marco; Mills, Stuart J. «Newsletter 69». Mineralogical Magazine, undefined/ed, pàg. 1–5. DOI: https://doi.org/10.1180/mgm.2022.115 [Consulta: 22 octubre 2022].