La Passante du Sans-Souci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa Passante du Sans-Souci
Fitxa
DireccióJacques Rouffio Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióArtur Brauner, Raymond Danon i Jean Kerchner Modifica el valor a Wikidata
GuióJacques Rouffio i Jacques Kirsner Modifica el valor a Wikidata
MúsicaGeorges Delerue Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJean Penzer Modifica el valor a Wikidata
VestuariCatherine Leterrier Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParafrance (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança i Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena1982 Modifica el valor a Wikidata
Durada110 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enLa Passante du Sans-Souci (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama i pel·lícula basada en una obra literària Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0084479 Filmaffinity: 441663 Allocine: 33322 Rottentomatoes: m/la_passante_du_sans_souci_1982 Letterboxd: the-passerby Allmovie: v73553 TMDB.org: 5063 Modifica el valor a Wikidata

La Passante du Sans-Souci és una pel·lícula francesa de Jacques Rouffio, estrenada el 1982, adaptada de novel·la del mateix títol de Joseph Kessel publicada el 1936.[1]

Argument[modifica]

Durant una audiència per l'alliberament d'un pres polític suís, Max Baumstein, president d'una organització humanitària, comença a parlar en alemany amb el seu interlocutor, l'ambaixador del Paraguai, Federico Lego,[2] li pregunta si realment és Ruppert von Legaart, li pregunta si se'n recorda d'Elsa i Michel Wiener, després treu una pistola del seu maletí i el mata fredament.

Detingut, explica a la seva dona Lina la seva vida a Alemanya sota el règim nazi, després, durant el seu judici, s'esmenten altres aspectes d'aquest període.

El 1933, la seva família va ser martiritzada pels nazis perquè era jueu. Un dia els SA li van trencar una cama i van assassinar el seu pare davant dels seus ulls. És acollit pels empresaris del seu pare, Michel i Elsa Wiener (de qui Lina és el doble). Davant les amenaces als jueus i als opositors al nazisme, Elsa marxa a París amb Max mentre Michel es queda enrere per liquidar els seus béns. Quan intenta marxar és detingut al tren, però poc abans de la seva detenció ordena a un passatger francès que lliuri un paquet de bitllets a Elsa a París. Aquest passatger, Maurice, representant d'una casa familiar de vins i xampany, compleix aquesta missió, després coneix Max i Elsa. Molt “neutre” al principi, a poc a poc va prenent consciència dels nazis amb qui fa negocis. De fet, va a Berlín per veure l'advocat de Michel. Però el van matar i la seva dona, aterrida, creu que Maurice era un agent provocador de la Gestapo.

L'Elsa s'assabenta que el seu marit ha estat condemnat a cinc anys en un camp de concentració. Per accelerar el seu alliberament, es lliura a un jove diplomàtic alemany, Ruppert von Legaart, que freqüenta habitualment el cabaret on treballa. Michel és de fet alliberat i arriba a París, però quan troba Elsa, tots dos són afusellats en presència de Ruppert von Legaart.

Max rep una condemna de 5 anys de presó suspesa. Mentre l'espera, la Lina és amenaçada a causa del "teu jueu" per dos individus. Mentre Max i Lina prenen cafè, una pancarta superposada indica a l'espectador que seran assassinats sis mesos després.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Guió[modifica]

La Passante du Sans-Souci és l'última pel·lícula de Romy Schneider. És un projecte que va iniciar després de llegir la novel·la La Passante du Sans-Souci de Joseph Kessel. A la vigília del rodatge, que ja s'havia ajornat tres mesos després d'una lesió al peu, l'actriu va ser sotmesa a una greu operació, l'extirpació d'un ronyó: les companyies d'assegurances es van negar a cobrir els riscos de la seva desaparició durant el rodatge.

Als crèdits d'aquesta darrera pel·lícula, una menció la dedica: A David i al seu pare... (el seu fill David i el seu exmarit Harry Meyen, ell mateix un antic jueu alemany deportat, tots dos van morir abans de 1982).

Càsting[modifica]

L'intèrpret del personatge de Max als 12 anys, Wendelin Werner, es va convertir en una gran matemàtica, guanyadora el 2006 de la medalla Fields en matemàtiques, l'equivalent al Premi Nobel.

Jacques Martin va imitar successivament a l'escenari del seu cabaret Léon Blum, Benito Mussolini, Adolf Hitler i Maurice Chevalier, després va presenta Elsa Wiener a l'escenari presentant-la com el "rossinyol vienès".

Jean Reno apareix al final de la pel·lícula quan, després del veredicte a favor de Max Baumstein, Lina és desafiada per dos petits lladregots: un l'escupi a sobre, després l'altre - Jean Reno - li avisa: No t'ho emportaràs al cel!, la seva única línia.

Rodatge[modifica]

El cafè Sans-Souci, situada a Pigalle a la novel·la de Joseph Kessel, es troba a la pel·lícula al 15è districte, prop de l'estació de metro Balard, al sud-oest de París, d'aquí una incoherència quan Elsa, donant la benvinguda al seu marit a l'estació de l'Est, li diu que el cafè "no està lluny".

Algunes escenes es van rodar al restaurant parisenc Bouillon Chartier, altres a Bèusoleu, així com a Berlín.

Reconeixements[modifica]

Referències[modifica]

  1. Annette Insdorf. Indelible Shadows: Film and the Holocaust. Cambridge University Press, 2003. Pàgina 40
  2. «LA PASSANTE DU SANS SOUCI». www.cinema-francais.fr. [Consulta: 30 juliol 2016].
  3. Palmarès del César 1983 a allocine.fr

Enllaços externs[modifica]