La Wagneriana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLa Wagneriana

Orquestra "La Wagneriana" d'Alacant. Anys 1923 - 1926
SobrenomOrquesta Española, La Wagneriana
Història
Lloc de constitucióAlacant
Activitat
Activitat1903-1937
MembresDirectors Titulars
Marcos Ortiz Martínez, Juan Latorre Baeza, Vicente Poveda y Vilanova, José Torregrosa Martínez i Miguel Carrillo Soler (sotsdirector)
Membres Fundadors
Fulgencio Romero, Julio Rameta, Francisco Carratala, Juan Guillén, Miguel Carrillo
Altres directors
Ernesto Villar Miralles, Òscar Esplà
Membres d'Honor
Ernesto Villar Miralles, Doctor Josep Maria Esquerdo i Zaragoza, Ruperto Chapí, Tomás Bretón, José Guardiola i Rodolfo Salazar
GènereMúsica clàssica

Lloc webwww.lawagneriana.com

La Wagneriana (OWA) va ser una important i precoç orquestra de plectre fundada a Alacant l'any 1902 i desapareguda el 1937 en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola. Va ser una orquestra de grans mèrits i reconeixements que va deixar la seva empremta inesborrable dins la música alacantina.

La Wagneriana naix el 1903 i es presenta al públic alacantí al Teatre Principal d'Alacant, l'11 maig 1904 sota la direcció del mestre Marcos Ortíz Martínez.[1] Va ser el primer de molts i importants concerts. Ràpidament es converteix en una orquestra exigent i en un referent de la música alacantina sota la direcció del pianista i compositor alacantí Juan Latorre Baeza. És en 1906 quan s'assoleix un reconeixement a nivell nacional, en ser requerida a Madrid per participar en els actes de celebració de les Noces d'Alfons XIII amb Victòria Eugènia de Battenberg.[2] A causa de l'atemptat contra els reis, els festejos al Palau Reial van ser cancel·lats, traslladant el concert al palau de l'alacantinista i llavors president del Congrés dels Diputats, José Canalejas y Méndez.[3]

Per raons que encara avui es desconeixen i malgrat els innombrables concerts i del reconeixement sociomusical que gaudia "La Wagneriana", aquesta va cessar la seva activitat musical l'any 1914. Serà el 21 gener 1923 quan antics i nous músics reorganitzen l'antiga orquestra sota la direcció del mestre Vicente Poveda y Vilanova.[4] En aquesta ocasió "La Wagneriana" manté el seu nom popular però es refunda amb el nom de "Orquestra Espanyola". Finalment, sota la direcció musical del mestre José Torregrosa García, “La Wagneriana” reviurà altra esplendorosa època fins que, el 1937, entrada la Guerra Civil Espanyola desapareixerà definitivament.

Directors[modifica]

Directors titulars de l'orquestra:[5]

Concerts destacats[modifica]

Concerts més destacats de la desapareguda agrupació alacantina:[6]

Enregistraments[modifica]

La Wagneriana va enregistrar la gens menyspreable quantitat de setze discos de pissarra en 1929 amb les empreses discogràfiques Odeón i Regal.[3] Dels títols que es té constància són:

Bibliografia[modifica]

  • Gosàlbez i Lloret, Jaume. La Wagneriana. Excm Ajuntament d'Alacant, Regidoria de Cultura. ISBN 978-84-87367-86-1

Referències[modifica]

  1. Juan de Dios Aguilar, Historia de la Música de la Provincia de Alicante, p.54.
  2. Jaume Gosálbez i Lloret, La Wagneriana, p.7.
  3. 3,0 3,1 «Orquesta La Wagneriana de Alicante». [Consulta: 2 febrer 2014].
  4. Jaume Lloret i Esquerdo, Personatges de l'Escena Alacantina, p.164.
  5. Jaume Gosálbez i Lloret, La Wagneriana, p.12.
  6. Jaume Gosálbez i Lloret, La Wagneriana, p.27.

Enllaços externs[modifica]