Laboratori de Llengües i Civilitzacions de Tradició Oral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLangues et Civilisations à Tradition Orale
Dades
Nom curtLACITO Modifica el valor a Wikidata
Tipusunitat mixta de recerca
laboratori Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballLingüística, antropologia
Història
Creació1976
FundadorAndré-Georges Haudricourt i Jacqueline M.C. Thomas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
Executiu en capLameen Souag (en) Tradueix (2024–) Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuCNRS

Lloc webhttp://lacito.cnrs.fr
Twitter (X): LaCiToCNRS Modifica el valor a Wikidata

El Laboratori de Llengües i Civilitzacions de Tradició Oral (LACITO) és una unitat mixta de recerca (UMR 7107) en col·laboració entre el Centre Nacional de la Recerca Científica, la universitat de París-III i la universitat de París-IV. Està situat al Centre André-Georges Haudricourt del campus del CNRS de Villejuif, i hi treballen unes 50 persones.

Presentació[modifica]

La seva missió principal és investigar i donar a conèixer llengües i cultures de tradició oral d'arreu del món. En termes més generals, el LACITO participa en la investigació internacional en lingüística, la combinació de lingüística descriptiva, tipologia lingüística, lingüística històrica i reflexions teòriques sobre el llenguatge. També compta amb investigadors d'etnologia, antropologia i literatura oral.

Les recerques del LACITO es basen en estudis de camp efectuats en diverses regions lingüístiques i culturals: lengües del Pacífic, tibetano-birmanes, dravidiana camito-semita, bantu, swahili, balcànica... Els materials són descrits (gramàtica, diccionaris ...) i s'analitzen en llurs components lingüístics (fonologia, morfologia, sintaxi, semàntica) o antropològics (interacció comunicativa, relació amb la natura o la cultura, simbolisme). Aquestes treballs se situen en el marc dels problemes actuals (tipologia, cognitiva, pragmàtica, lingüística històrica i areal ...).

A través del seu programa d'arxivatge Pangloss Arxivat 2015-09-19 a Wayback Machine., el Lacito desenvolupa eines de programari informàtic per respondre a la preocupació de conservar les dades en les llengües poc documentades, i que siguin accessibles als investigadors i a les comunitats.

Enllaços externs[modifica]