Llei de privacitat i seguretat de les instal·lacions públiques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentLlei de privacitat i seguretat de les instal·lacions públiques
Tipuslegislació Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióNorth Carolina General Assembly of 2015–16 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Votat perSenat de Carolina del Nord
 32Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra
Cambra de Representants de Carolina del Nord
 82Nombre de vots a favor, 36 Nombre de vots en contra Modifica el valor a Wikidata
Revocat perHouse Bill 142 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
TemaState bans on local anti-discrimination laws in the United States (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióCarolina del Nord Modifica el valor a Wikidata
Signatari
Pat McCrory (23 març 2016) Modifica el valor a Wikidata
ImpulsorDan Bishop
Paul Stam
Julia C. Howard
Bob Steinburg Modifica el valor a Wikidata

Obra completa ancleg.gov… Modifica el valor a Wikidata

La Llei de privacitat i seguretat de les instal·lacions públiques, més coneguda en anglès com a House Bill 2 o HB2, és una llei aprovada a l'estat estatunidenc de Carolina del Nord el març de 2016. Alguns detractors del projecte el van descriure com la legislació més contrària als drets LGBT dels Estats Units.[1][2][3][4] Alguns defensors de la legislació HB2 entenen que és de "sentit comú",[5][6][7] mentre que els defensors de la derogació asseguren que cal substituir-la per una llei antidiscriminació.[8]

Un element polèmic de la llei elimina les proteccions contra la discriminació de persones lesbianes, gais, bisexuals i transgènere, i estableix que en edificis governamentals els individus només poden usar els banys i vestidors que es corresponen amb el gènere dels seus certificats de naixement.[9][10] Això ha estat criticat perquè evita que no puguin usar el bany de la seva identitat de gènere aquelles persones trans que no han modificat, o no poder canviar, els certificats de naixement. A Carolina del Nord, només les persones que se sotmeten a cirurgia de reassignació de sexe poden canviar el gènere dels certificats de naixement.[11] La legislació, a més, canvia la definició del sexe en la llei antidiscriminació estatal per "la condició física de ser home o dona, que apareix en el certificat de naixement d'una persona".[12][13]

La llei també impedeix que els municipis de Carolina del Nord promulguin les seves pròpies polítiques contra la discriminació, que estableixin un salari mínim local, que regulin el treball infantil o que impulsin certes regulacions pels treballadors.[14] La legislació eliminava inicialment el dret estatutari d'acció per imposar lleis antidiscriminatòries estatals en els tribunals estatals,[15] però més tard es va modificar el text per restaurar aquest dret.[16]

El 9 de maig de 2016 el Departament de Justícia dels Estats Units va demandar el governador Pat McCrory, el Departament de Seguretat Pública de Carolina del Nord, i el sistema de la Universitat de Carolina del Nord, afirmant que la llei HB2 violava el títol VII de la Llei de Drets Civils, títol IX de les Esmenes d'Educació de 1972, i la Llei de violència contra les dones. El mateix dia, el governador de Carolina del Nord i els líders legislatius van interposar dues demandes separades contra el Departament de Justícia en defensa de la llei. També s'han presentat dues demandes privades, una en contra i una altra a favor de la llei.

Referències[modifica]

  1. «How North Carolina signed a bill dubbed the most anti-LGBT law in the U.S.». Public Broadcasting Service, 24-03-2016.
  2. ; Scott, Eugene«North Carolina governor signs controversial transgender bill». Cable News Network, 24-03-2016.
  3. ; Price, Mark S.; Peralta, Katie«Understanding HB2: North Carolina's newest law solidifies state's role in defining discrimination». The Charlotte Observer, 26-03-2016.
  4. Tan, Avianne. «North Carolina's Controversial 'Anti-LGBT' Bill Explained». American Broadcasting Company, 24-03-2016.
  5. «The True 'Trauma Trigger' That the North Carolina Bathroom Bill Is Designed to Prevent».
  6. «The Truth About North Carolina's Bathroom Bill».
  7. Stephanie Russell-Kraft, What's Behind the "Common Sense" Rhetoric of Bathroom Bill?, USC Annenberg School for Communication and Journalism, Religion Dispatches, May 12, 2016.
  8. North Carolina Democrats file new bill rewriting non-discrimination law Arxivat 2017-02-02 a Wayback Machine., May 10, 2016, Fox 46 Charlotte
  9. «What Just Happened In North Carolina?». TPM. [Consulta: 27 març 2016].
  10. «North Carolina Bans Local Anti-Discrimination Policies», March 24, 2016. [Consulta: May 10, 2016].
  11. Shoichet, Catherine E. «North Carolina transgender law: Is it discriminatory?». CNN, April 5, 2016. [Consulta: April 25, 2016].
  12. «North Carolina General Assembly - House Bill 2 Information/History (2016 Second Extra Session)». ncleg.net. [Consulta: 27 març 2016].
  13. «5 Things to Know About North Carolina's Radical Anti-LGBT Law Arxivat 2016-05-14 a Wayback Machine.». Human Rights Campaign, May 10, 2016.
  14. «North Carolina LGBT Law: State Blocks Anti-Discrimination Measures». NPR, March 24, 2016. [Consulta: March 27, 2016].
  15. «Employment law advocates in NC hope for HB2 changes». newsobserver. [Consulta: 10 maig 2016].
  16. Campbell, Colin. «Legislature repeals only lawsuit provision of HB2». CharlotteObserver.com/. [Consulta: July 13, 2016].

Enllaços externs[modifica]