Lluís III Gonzaga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lluís III de Màntua)
Infotaula de personaLluís III

Imatge de Lluís III Gonzaga,
obra d'Andrea Mantegna (1474).
Nom original(it) Luigi III Gonzaga Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 juny 1412 Modifica el valor a Wikidata
Màntua (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 juny 1478 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Goito (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPesta Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Mantua Modifica el valor a Wikidata
  marquès de Màntua
1444 – 1478
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócondottiero, comissionat Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsVittorino da Feltre Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarcapità Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaGonzaga
CònjugeBàrbara de Brandenburg (1433 (Gregorià)–1478) Modifica el valor a Wikidata
FillsFrederic I Gonzaga, Ludovico Gonzaga, Rodolfo Gonzaga, Paola Gonzaga, Caterina Secco Gonzaga, Gabriella Gonzaga, Susanna Gonzaga, Barbara Gonzaga, Francesco Gonzaga, Gianfrancesco Gonzaga, Dorotea Gonzaga, Cecília Gonzaga Modifica el valor a Wikidata
ParesJoan Francesc I Gonzaga Modifica el valor a Wikidata  i Paola Malatesta Modifica el valor a Wikidata
GermansCarlo Gonzaga, Ludovico Gonzaga, Cecilia Gonzaga i Margherita Gonzaga Modifica el valor a Wikidata
ParentsGaleàs Maria Sforza (gendre)
Joan de Brandenburg-Kulmbach (sogre)
Guidobald I Montefeltro (nét polític)
Isabel d'Este (nét polític)
Eleonora Gonzaga (besneta) Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Lluís III Gonzaga o Lluís III de Màntua (en italià: Ludovico III Gonzaga) (Màntua, Senyoriu de Màntua, 5 de juny de 1412 - Goito, Marquesat de Màntua, 12 de juny de 1478) fou un condottiero que va esdevenir 2n marquès de Màntua des de 1444 fins al 1478.

Orígens familiars[modifica]

Va néixer el 5 de juny de 1412 a la ciutat de Màntua sent el fill primogènit de Joan Francesc I Gonzaga i Paola Malatesta. Fou net per línia paterna de Francesc I Gonzaga i Margarida Malatesta, i per línia materna de Malatesta Malatesta.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà el 12 de novembre de 1437 a la catedral de Màntua amb Bàrbara de Brandenburg-Kulmbach (1422-1481) filla de Joan de Brandenburg-Kulmbach (membre de la Dinastia reial de Hohenzollern) i Bàrbara de Saxònia-Wittenberg, i neboda de Segimon I del Sacre Imperi Romanogermànic. D'aquesta unió nasqueren:

Ascens al poder[modifica]

A la mort del seu pare, ocorreguda el setembre de 1444, fou nomenat marquès de Màntua. Continuà la tradició familiar, servint com a condottiero pels Visconti de Milà l'any 1446, si bé l'any següent es posà al servei de la República de Venècia i la República de Florència contra Milà.

El 1450 fou nomenat cap d'un exèrcit d'Alfons el Magnànim a la Llombardia amb el propòsit principal de conquerir territoris per a si mateix, però Francesc I Sforza el va convèncer novament amb la promesa de les possessions de Lonato, Peschiera i Assola, antics territoris de Màntua que en aquells moments estaven sota control venecià. Venècia ràpidament saquejà Castiglione delle Stiviere i feu posà el germà de Lluís, Carles Gonzaga, en contra d'ell.

El 14 de juny de 1453 Lluís III vencé a les tropes de Carles a Goito, però les tropes venecianes sota la guia de Niccolò Piccinino van impedir qualsevol intent de reconquistar Assola. El Tractat de Lodi de 1454 va obligar a Lluís a restituir tots els territoris conquistats i a renunciar definitivament a les tres ciutats, revent a canvi les terres del seu germà a la mort d'aquest sense fills legítims el 1478.

El moment de màxim prestigi de Màntua va ser durant la realització del Concili de Màntua, celebrat a la ciutat des del 27 de maig de 1459 fins al 19 de gener de 1460, convocat pel papa Pius II per a llançar una croada contra els otomans, que havien conquistat Constantinoble uns anys abans. El 1460 Lluís va nomenar Andrea Mantegna artista de la cort i va cridar a Màntua a arquitectes del calibre de Lucca Fancelli i Leon Battista Alberti.

A partir de 1466 va estar més o menys de manera constant al servei dels Sforza de Milà.

Lluís III va morir a Goito el 12 de juny de 1478, durant una epidèmia de pesta, i fou sepultat posteriorment a la Catedral de Màntua.

Enllaços externs[modifica]