Lubricant

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Lubricant (dermatologia)».

Un lubricant és una substància oliosa, sovint a base d'oli o greix, que serveix per a lubricar o fer lliscar. En alguns mecanismes i màquines és imprescindible perquè algunes peces puguin lliscar entre elles. Són habituals, per exemple, a algunes bisagres i a tots els automòbils. La seva missió és reduir la fricció i el desgast entre dues superfícies, a més de refrigerar, ja que aquestes s'escalfen molt per la fricció. L'índex de viscositat d'un lubrificant expressa la viscositat d'aquest segons la temperatura, per a poder escollir el més adient a cada cas específic.[1]

La majoria de lubrificants s'obtenen al refinatge o destil·lació del petroli, concretament a la fracció que destil·la per sobre dels 360°C de temperatura a la pressió atmosfèrica; però també s'obtenen del medi animal (greixos), vegetal (olis), d'altres minerals (talc, grafit), o fins i tot es pot fer servir aire o aigua.

El lubrificant que s'obté a partir de la destil·lació del petroli i al qual se li afegeixen simplement alguns additius és un tipus de lubricant mineral, perquè la seva matèria primera principal, el petroli, és un mineral. Aquest producte es pot millorar per tal d'obtenir major qualitat i prestacions, a més de per la simple introducció de substàncies, per processos fisicoquímics, i en aquest cas hom diu que el lubrificant és sintètic.[2]

Tipus[modifica | modifica el codi]

Hi pot haver lubricants sòlids (grafit, talc, etc.), líquids (aigua, olis, derivats del petroli, etc.) o gasosos (aire, etc.)

 • En el cas de lubricants gasosos, es pot considerar un corrent d'aire a pressió que separa les dues peces en moviment.
 • Entre els lubricants líquids més coneguts hi ha els olis lubricants que s'empren, per exemple en els motors.
 • Entre els lubricants sòlids tenim per exemple el disulfur de molibdè (MoS2), el talc i el grafit.

Existeixen diferents substàncies lubricants depenent de la seva composició i presentació, com per exemple, oli, oli hidràulic, oli de greixatge general, greix, gel, hidrosoluble, industrial, lubricant sec, pur o sòlid, etc.

Lubricants sintètics[modifica | modifica el codi]

Estan formulats amb fluids sintetitzats, per les seves excel·lents característiques d'estabilitat tèrmica i resistència a l'oxidació, elevat índex de viscositat natural i fluïdesa a temperatures extremadament baixes.

Els additius que intervenen en la seva formulació els donen resistència contra la formació d'escuma, característiques d'extrema pressió, protecció contra el desgast, elevada estabilitat a l'oxidació i protecció contra el rovell i la corrosió. Aquests lubricants tenen un coeficient de tracció molt baix amb la qual cosa s'obté una bona reducció en el consum d'energia.

Qualitats[modifica | modifica el codi]

 • Fórmula optimitzada amb additius antifricció d'alta qualitat contribuint a l'estalvi de combustible al mateix temps que proporciona la protecció anti-desgast adequada per a motors d'altes prestacions.
 • Baix consum de lubricant per la seva tecnologia sintètica i estudiada viscositat.
 • Producte de llarga durada, que pot prolongar notablement els intervals de canvi d'oli sense sacrificar la neteja del motor.
 • Excel·lent comportament viscosimètric en fred, facilitat de bombament del lubricant durant l'arrencada, disminuint el temps necessari de formació de pel·lícula i per tant reduint el desgast.
 • El seu reduït contingut en cendres, els fa imprescindibles per a la durabilitat de les noves tecnologies de disminució d'emissions com a filtre de partícules dièsel (DPF), contribuint per tant en major mesura a la conservació de l'ambient que els lubricants convencionals.

Lubricants minerals[modifica | modifica el codi]

Lubricants minerals obtinguts per destil·lació del petroli són especialment seleccionats per a poder:

 1. . suportar condicions de treball molt diverses
 2. . ser un excel·lent lubricant a altes temperatures
 3. . romandre estables en un ampli rang de temperatura
 4. . Tenir la capacitat de barrejar-se adequadament amb els refrigerants (miscibilitat)
 5. . tenir un índex de viscositat alt, sense que al baixar la temperatura als evaporador augmenti la seva viscositat.
 6. . tenir higroscopicitat, és a dir, capacitat de retenir la humitat mitjançant la interacció de forces d'atracció molecular d'una substància amb l'aigua.

Olis hidràulics[modifica | modifica el codi]

L'oli hidràulic ha de convertir la força rotativa del motor en força d'empenta multiplicant la força aplicada per realitzar el treball. Les forces desenvolupades poden sobrepassar els 5,000 psi (345 bars). Cada sistema està dissenyat per a operar amb un oli que protegeixi a lubricació estàtica quan les pressions a les vàlvules sobrepassen el punt de lubricació hidrodinàmica (creada per la pròpia pressió de l'oli).

Gammes[modifica | modifica el codi]

 • Gamma de fluids hidràulics HLP de base mineral, microfiltres, amb característiques antirovell, antioxidant i antidesgast.
 • Gamma de fluids hidràulics HV de base parafínica, microfiltres, amb característiques antirovell, antioxidant i antidesgast.
 • Fluids hidràulics microfiltrat d'alta qualitat, especialment formulats per treballar en sistemes que operin a elevades pressions.

Lubricants amb base de silicona[modifica | modifica el codi]

Els lubricants amb base de silicona estan desenvolupats per ajudar a millorar la fiabilitat dels equips, reduir els temps morts i augmentar la productivitat, per protegir parts metàl·liques de la corrosió, aferrament i desgast. Formulats per a ambients severs, com a altes temperatures, càrregues pesades, vibracions, proporcionant unes altes prestacions. Es dissenyen doncs per donar un alt rendiment a altes temperatures, en temps sever, i davant d'agents químics. Aquesta varietat de lubricants s'utilitza en una àmplia gamma d'aplicacions en molts diferents camps, com les màquines industrials, a l'automoció, en medicina, en aplicacions corporals terapèutiques o en condons.

Curiositats[modifica | modifica el codi]

A Homenatge a Catalunya de George Orwell l'autor explica que quan va estar a les trinxeres a la guerra civil espanyola, ell i els seus companys lubricaven els seus fusells i pistoles amb el que podien, que sovint era oli d'oliva i de vegades greix de pernil salat.

Temes relacionats[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Lubrificant Enciclopèdia Catalana (català)
 2. Lubrificants Repsol (català)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lubricant Modifica l'enllaç a Wikidata