Més per Menorca

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióMÉS PER MENORCA
MÉS per Menorca logo.svg
Dades
Nom curtMxMe i MpM Modifica el valor a Wikidata
Tipuscoalició electoral (2014–2018)
partit polític espanyol (2018–) Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaMenorquinisme, Europeisme, Sobiranisme, Feminisme, Esquerra, Republicanisme i Ecologisme
Història
Creació2014
Governança corporativa
Coordinador GeneralDamià Moll Cardona
Secretari d'OrganitzacióEduard Riudavets Florit
Format per
Diputats al
Parlament
2 / 59
Consellers al
Consell Insular de Menorca
3 / 13
Regidors
20 / 114
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmespermenorca.cat

Més per Menorca (MxMe / MpM) és un partit polític de l'àmbit menorquí d'ideologia menorquinista, sobiranista, ecologista, feminista i d'esquerres. El projecte MÉS per Menorca es donà a conèixer el juliol de 2014 amb el manifest "Un futur millor és a les nostres mans".[1] Actualment compta amb més de 670 adherits i amb el suport de quatre partits polítics: Partit Socialista de Menorca, Esquerra Republicana de Menorca, IniciativaVerds Menorca i Equo i està obert a noves incorporacions.

MÉS per Menorca s'ha presentat a les eleccions al Consell Insular de Menorca i al Parlament de les Illes Balears dels anys 2015 i 2019 per la circumscripció de Menorca.

Primeres assemblees[modifica]

Les primeres assemblees[2] de Més per Menorca serviren per posar les bases de l'organització: es va debatre l'ideari polític i ètic de la formació, les bases de funcionament i el calendari i reglament per al procés de primàries. A més, es va elegir un grup coordinador o motor encarregat de l'elaboració de diferents documents i de coordinar les primàries. S'acordà que Més per Menorca es presentàs a les eleccions com una coalició de partits, la fórmula jurídica que més s'ajusta a la formació. Tot i això, Més per Menorca no està format tan sols per partits polítics sinó també per persones independents.

A la quarta assemblea es presentà el primer esborrany del Document de Compromís Ètic, un codi ètic perparat per l'equip motor. La versió definitiva d'aquest codi fou aprovada més endavant per l'assemblea. D'aquesta Assemblea sorgí també un equip encarregat de donar forma de programa a totes les propostes programàtiques que els adherits havien fet arribar per internet.

A la cinquena assemblea[3] es ratificà el procés de primàries i es donaren a conèixer els candidats i lemes de campanya: "Ja és ben hora!" i "Menorca MÉS que mai".

El primer esborrany de programa electoral fou presentat a la sisena assemblea. Altres punts secundaris d'aquesta assemblea foren l'aprovació definitiva del pressupost de la campanya o del Document de Compromís Ètic.

Primàries[modifica]

El procés de primàries de MÉS PER MENORCA per elegir els candidats per a les eleccions autonòmiques de 2015 es dividí en dues fases tal com estipulava el reglament i el calendari aprovat a la segona assemblea.

La primera fase tingué per objecte l'elecció de les persones que encapcelaren les llistes. Es presentà un únic candidat a cada llista: Joan Manel Martí i Llufriu pel Parlament i Maite Salord i Ripoll pel Consell.[4][5] El procés fou obert a la ciutadania. L'elecció dels candidats tingué lloc del dos al quatre de gener telemàticament i dia quatre presencialment.[6]

La segona fase de primàries [7][8] serví per confeccionar els llocs restants de les llistes electorals. El termini per presentar candidatures s'obrí el 19 de gener i es tancà el 4 de març i en total es presentaren 13 persones (sis dones i set homes) per a formar la llista presentada al Consell i 14 (sis dones i vuit homes) al Parlament. Per a ambdues llistes eren necessaris 12 candidats (a més del cap de llista) i un mínim de 3 suplents, per la qual cosa el nombre de candidats presentats són suficients per omplir fins i tot, els primers llocs de suplents. A més, les llistes s'elaboraren assegurant la paritat de gènere tal com estableix la legislació electoral de les Balears.

Es va poder votar de forma presencial el dia 15 de març i via correu electrònic des dos dies abans. Dia 16 de març es feren públics els resultats provisionals. Després de diferents canvis provocats per problemes tècnics i les incorporacions dels darrers suplents, les llistes quedaren de la següent manera:

Consell insular de Menorca Parlament de les Illes Balears
1 Maite Salord 1 Joan Manel Martí
2 Miquel Maria 2 Patricia Font
3 Maria Sellarès 3 Josep Castells
4 Miquel Preto 4 Raquel Marquès
5 Margarida Vinent 5 Josep Foguet
6 Manuel Lora 6 Laia Obrador
7 Clàudia Pons 7 Antoni Moll
8 Damià Moll 8 Sandra Galmés
9 Magdalena Cardona 9 Oscar Garcia
10 Francesc Pons 10 Leonor Berja
11 Maite Pons 11 Carlos Nicobara
12 Ramon Rosselló 12 Mariona Riera
13 Carme Rocamora 13 Pedro Medina
S1 Simó Ferrando S1 Judith Aisa
S2 Begoña Oquiñena S2 Nicolau Palliser
S3 Sergi Marí S3 Maria Pilar Vinent

Territori MÉS que mai i Cultura MÉS que mai[modifica]

Els candidats al Consell i Parlament de MÉS PER MENORCA iniciaren aquestes dues campanyes amb l'objectiu de reafirmar el compromís amb el territori (Territori MÉS que mai) i la cultura (Cultura MÉS que mai, que s'allargà fins dia 12 d'abril) de MÉS PER MENORCA mitjançant fotografies amb la naturalesa i motius culturals respectivament. Es convidà qualsevol persona a participar en les campanyes.

Eleccions autonòmiques i municipals 24 de maig de 2015[modifica]

Les eleccions autonòmiques de 2015, que donaren lloc a l'inici de la IX legislatura del Parlament de les Illes Balears, es van celebrar el 24 de maig de 2015, en el marc de les Eleccions autonòmiques d'Espanya de 2015. Els comicis donaren els següents resultats:[9]

Eleccions al Parlament de les Illes Balears 24 de maig de 2015
Parlament de les Illes Balears
Partit Vots % Escons Dif.
Partit Popular (PP) 121.981 28,50 20 -15
Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB-PSOE) 81.073 18,94 14 -4
Podem (PODEM) 62.868 14,69 10 +10
MÉS per Mallorca (MÉS) 59.069 13,80 6 +2
Proposta per les Illes (El PI) 34.060 7,96 3 +3
Més per Menorca (MpM) 6.568 1,53 3 +2
Ciudadanos (C's) 25.317 5,92 2 +2
Gent per Formentera + PSIB (GxF + PSIB) 2.005 0,47 1
Altres candidatures 27.002 6,31

I al Consell Insular de Menorca:[10]

Partit Vots % Escons Dif.
Partit Popular (PP) 11.780 31,78 5 -3
Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB-PSOE) 8.340 22,50 3 -1
MÉS Per Menorca (MpM) 6.993 18,86 3 +2 abans Partit Socialista de Menorca (PSM-EN)
Podemos (PODEM) 4.680 12,46 2 +2
Ciutadans de Menorca - Unió des Poble de Ciutadella (C.ME –U.P.C.M) 1.861 12,46
Esquerra de Menorca-Esquerra Unida (EM-EU) 1.520 4,10
Proposta per les Illes (EL PI) 1.103 2,98 abans Unió Menorquina (UMe)

Així doncs, MÉS per Menorca obtingué 6.993 per al Consell Insular de Menorca i 6.568 per al Parlament, fet que li permeté obtenir 3 representants a cada institució. Aquests resultats són millors que els que havien obtingut en eleccions anteriors els partits que formen MÉS per Menorca. A més, aquests resultats permeten a MÉS per Menorca constituir el primer grup parlamentari exclusivament menorquí de la història al Parlament de les Illes Balears.

Consell Insular[modifica]

Una volta celebrades les eleccions, les tres formacions progressistes que obtingueren representació a la màxima institució menorquina (PSIB-PSOE, MÉS per Menorca i PODEMos Menorca), iniciaren unes negociacions per tal de poder formar un govern tripartit. El principal escull del procés de negociació fou la presidència del Consell. La candidata del PSOE, Susana Mora reclamà la presidència argumentant que era la candidata de la llista més votada de les tres.[11][12] Tot i això, Podem es negà a entrar a un govern presidit pel PSOE, i es mostrà partidari de la presidència de la candidata de MÉS per Menorca, Maite Salord.[13] Des de MÉS per Menorca es defensà la formació d'un govern integrat per les tres formacions (8 consellers electes) i presidit per una persona de consens,[14] de tal manera que la persona que presidís el govern no fos un obstacle per a la seva formació.

Finalment s'optà per una fórmula que va satisfer mínimament a totes formacions: un govern integrat pels vuit consellers de les tres formacions i amb presidència compartida, és a dir, presidit per l'ecosobiranista Maite Salord des de 2015 a 2017 i per Susana Mora de 2017 a 2019.[15]

Així, Maite Salord esdevingué presidenta del Consell Insular de Menorca, prenent possessió del càrrec el dia 4 de juliol de 2015.[16] Salord adoptà les responsabilitats, a més, del departament de carreteres. Per altra banda, els altres dos consellers electes de MÉS per Menorca també adquiriren responsabilitats: Miquel À. Maria esdevingué Conseller de Cultura i Educació i Maria Sellarès Consellera de Promoció Turística, Artesania i Transports.

Govern de les Illes Balears[modifica]

Arran també de les eleccions del 24 de maig, s'inicià també un procés de negociacions entre PSIB-PSOE, Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera per tal de constituir un govern progressista per a les Illes Balears.[17][18]

Finalment, Podem optà per no entrar en el nou executiu, liderat per la candidata del PSIB-PSOE, Francina Armengol.[19] Per la seva banda, MÉS per Menorca proposà a l'escriptora i periodista Esperança Camps Barber com a Consellera de Participació, Transparència i Cultura,[20][21] que fou nomenada el 2 de juliol de 2015. Així doncs, el nou govern quedà format per PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca i rebé, a més, el suport parlamentari de Podem i Gent per Formentera.

Referències[modifica]

 1. «Naixement de MÉS per Menorca».
 2. «MÉS se constituye».
 3. «MÉS per Menorca cinquena assemblea».
 4. «Maite Salord i Nel Martí aspiran en solitario a repetir candidatura».
 5. «MÉS per Menorca proclama a sus candidatos».
 6. «La mitad de los votantes ratifican Nel Martí y Maite Salord».
 7. «MÉS per Menorca encara unas primarias con cerca de 500 inscritos».
 8. «MÉS per Menorcsa presenta sus listas para las primarias».
 9. [enllaç sense format] http://www.resultatseleccions2015.caib.es/04pdf/C04-TOTALYCIRCUNS_L1.pdf Arxivat 2015-06-22 a Wayback Machine.
 10. [enllaç sense format] http://www.resultatseleccions2015.caib.es/04pdf/C04-CIRCCI_L1.pdf Arxivat 2015-06-22 a Wayback Machine.
 11. «El PSOE queda fuera del gobierno si Mora no es presidenta», 25-06-2015.
 12. «El PSOE quedará en la oposición después que no pueda obtener la presidencia», 27-06-2015.
 13. «Les bases de PODEMOS prefereixen un govern tripartit amb la presidència per Salord».
 14. «MÉS y PODEMOS acuerdan formar gobierno y piden al PSOE que se sume», 26-06-2015.
 15. «Salord serà presidenta dos anys i Susana Mora (PSIB) els dos darrers».
 16. «Maite Salord, nova presidenta del Consell».
 17. «PSIB, PODEMOS y MÉS acuerdan quitar aforamientos y eliminar el "Nivel 33"», 04-06-2015.
 18. «PSIB, PODEMOS y MÉS esperan poder cerrar acuerdo definitivo», 09-06-2015.
 19. «Negociacions Govern Illes Balears», 11-06-2015.
 20. «Esperança Camps propuesta por MÉS».
 21. «Dos menorquines formaran parte del nuevo Govern», 30-06-2015.

Enllaços externs[modifica]