Múscul extensor radial llarg del carp

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul extensor radial llarg del carp
Múscul primer radial extern
Músculs superficials de l'avantbraç. El múscul extensor radial llarg del carp és visible en blau.
Secció transversal a nivell del canell i els dits. El múscul extensor radial llarg del carp apareix al centre, a l'esquerra.
Detalls
Llatímusculus extensor carpi radialis longus
Part desuperficial muscle of posterior compartment of forearm (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn el marge extern de l'húmer.[1]
InsercióEn la base del segon metacarpià.[1]
IrrigacióArtèria radial.
InnervacióNervi radial.[1]
AccionsEstén i abdueix la mà.[1]
AntagonistaMúscul cubital anterior.
Identificadors
TAA04.6.02.040 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 38494 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.452
Termes anatòmics dels músculs

El múscul extensor radial llarg del carp o primer radial extern (musculus extensor carpi radialis longus)[nota 1] és un múscul de la regió lateral o externa de l'avantbraç. S'origina en l'extremitat inferior de l'húmer i s'insereix en la base del segon metacarpià. La seva acció és l'extensió de canell.

És extensor del canell dirigint-lo lleugerament cap a l'abducció per l'obliqüitat del tendó.

Origen, recorregut i inserció[modifica]

S'origina en el terç inferior de la vora lateral de l'húmer i en el septe intermuscular lateral del braç per sota del múscul supinador llarg amb el que, en aquesta alçada, està en contacte íntim. El cos del múscul es troba en la meitat superior de l'avantbraç acompanyat pel múscul supinador llarg pel davant i el segon radial extern pel darrere. Al costat intern té el radi i per fora és subcutani. A la meitat del recorregut es converteix en tendó, passa per darrere l'apòfisi estiloide, per la tabaquera anatòmica i acaba per inserir-se en la cara dorsal de la base del segon metacarpià.

Irrigació i innervació[modifica]

L'irriga una arteriola que prové de l'artèria recurrent radial anterior. Està innervat pel nervi radial.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareix la denominació de múscul radial extern (i entre parèntesis, "primer"). En canvi, el Termcat considera un terme que s'ajusta més a la denominació de la Terminologia Anatomica (extensor carpi radialis longus); a més, el Termcat considera que el múscul primer radial extern és una sinonímia complementària de la denominació principal, que és la de múscul extensor radial llarg del carp. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 27 març 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]