Múscul flexor curt del menovell

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaMúscul flexor curt del menovell
Múscul flexor superficial dels dits de la mà
Musculusflexordigitiminimibrevismanus.png
Músculs de la mà esquerra. Superfície palmar.
Detalls
Llatímusculus flexor digiti minimi brevis manus
OrigenEn el ganxut, lligament anular.[1]
InsercióEn la falange proximal.[1]
IrrigacióArtèria cubital.
InnervacióNervi cubital.[1]
AccionsFlexiona el menovell.[1]
AntagonistaMúscul extensor propi del menovell.
Identificadors
TAA04.6.02.063
FMAmodifica 37383 modifica : multiaxial – modifica jeràrquic
Recursos externs
Grayp.464
Termes anatòmics dels músculs

El múscul flexor curt del menovell[1] o múscul flexor curt del dit auricular (musculus flexor digiti minimi brevis manus),[nota 1] és un múscul de la mà que permet flexionar el dit petit. Es troba en el mateix pla que l'abductor, en el seu costat radial.

Sorgeix de la superfície convexa de l'hamulus (apòfisi unciforme) de l'os ganxut, i la superfície palmar del retinacle flexor de la mà, i s'insereix en el costat cubital de la base de la primera falange del dit petit.

Està separada de l'abductor, en el seu origen, per les branques profundes de l'artèria cubital i el nervi cubital. Aquest múscul de vegades no està present, en aquests casos, l'abductor sol ser més gran del normal. És un múscul hipotènar.

El múscul flexor curt del menovell, igual que altres músculs hipotènars, està innervat per la branca profunda del nervi cubital.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareix la denominació múscul flexor curt del menovell. Al Termcat usen la denominació múscul flexor curt del dit auricular. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 26 març 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]