Múscul elevador de l'escàpula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaElevador de l'escàpula
Angular de l'omòplat
Músculs que uneixen l'extremitat superior a la columna vertebral. L'elevador de l'escàpula és visible en la part superior dreta, en el coll.
Músculs del coll. L'elevador de l'escàpula és visible al centre, a l'esquerre.
Detalls
LlatíMusculus levator scapulae
OrigenEn les apòfisis transverses de les quatre primeres vèrtebres cervicals.[1]
InsercióEn el marge intern de l'omòplat.[1]
InnervacióEl nervi de l'angular, branca del plexe braquial.[1]
AccionsEleva l'omòplat.[1]
Identificadors
TAA04.3.01.009 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 32519 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.435
EB Onlinescience/levator-scapulae-muscle i science/levator-muscle Modifica el valor a Wikidata
Termes anatòmics dels músculs

El múscul elevador de l'escàpula (musculus levator scapulae) o múscul angular de l'omòplat,[nota 1] és un múscul que es troba a la part inferior del clatell; és parell i té forma triangular. En el seu origen, se situa a més profunditat que l'esternoclidomastoidal; en la seva part mitjana, se situa més al fons o al costat de l'espleni del cap, i en la seva part inferior se situa en un nivell més profund que el trapezi.

S'origina en els tubercles dorsals de les apòfisis transverses de les quatre (o cinc) primeres vèrtebres cervicals (C1-C4). El múscul s'insereix en l'angle superior i la vora medial adjacent de l'escàpula.[2] El trajecte de les seves fibres és oblic, cap avall i cap a fora. La part superior de l'angular de l'omòplat està coberta per una part de l'esternoclidomastoidal i la part inferior, pel trapezi.[3] Està limitada pel davant, per l'escalè mitjà i, per darrere, per l'espleni del coll. El nervi accessori espinal travessa lateralment la part mitjana del múscul i el nervi escapular dorsal pot passar a més profunditat, o passa al seu través.[4]

La innervació de l'angular de l'omòplat està donada per una branca col·lateral del plexe braquial i una de les branques profundes del plexe cervical.

És elevador i adductor de l'omòplat, i inclina la columna vertebral. L'amplitud del moviment d'elevació de l'omòplat és de 10 cm i aquest múscul és el responsable d'elevar-lo uns 5 cm. Quan es fixa la columna, l'angular de l'omòplat eleva l'omòplat i gira l'angle inferior medial.[2] Quan l'espatlla està fixa, gira i flexiona la columna cervical lateralment.[5]

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina no apareix la denominació múscul elevador de l'escàpula, que és la traducció que s'ajusta a la denominació de la Terminologia Anatomica i que recull el TERMCAT que, a més, considera que el múscul angular de l'omòplat és tan sols una sinonímia complementària. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 16 febrer 2014].
  2. 2,0 2,1 Platzer, Werner. Color Atlas of Human Anatomy, Vol. 1: Locomotor System. 5a. Thieme Medical Publishers, 2004, p. 144. ISBN 3-13-533305-1. 
  3. "levator scapulae (anatomy)" a GPnotebook. Arxivat 2015-09-24 a Wayback Machine. Consultat el 17-02-2014.
  4. Rockwood, Charles A.; Matsen, Frederick A.; Lippitt, Steven B.; Wirth, Michael A. The shoulder, Volume 1. Elsevier, 2009. ISBN 978-1-4160-3427-8. 
  5. "Levator Scapulae" a ExRx.Net. Consultat el 17-02-2014.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul elevador de l'escàpula