Múscul espleni del cap

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaEspleni del cap
Els músculs que connecten l'extremitat superior a la columna vertebral (els esplenis s'assenyalen a la part superior dreta).
Secció del coll a nivell de C VI. Es mostra la disposició de la fàscia cervical profunda. L'espleni del cap s'assenyala a la part inferior dreta.
Detalls
LlatíMusculus splenius capitis
OrigenEn les apòfisis espinoses de les vèrtebres dorsals superiors i la setena cervical.[1]
InsercióEn l'apòfisi mastoide, en la línia occipital superior.[1]
IrrigacióBranques musculars de l'aorta.
InnervacióBranques dorsals dels nervis cervicals C2-C8.[1]
AccionsEstén i rota el cap.[1]
Identificadors
TAA04.3.02.103 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 22653 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.397
Termes anatòmics dels músculs

El múscul espleni del cap (musculus splenius capitis) (del grec spléníon, que significa " embenat "; i del llatí caput, en català "cap")[2][3] és un dels dos músculs esplenis. És ampli, en forma de corretja i està situat a la part posterior del coll. Connecta la base del crani, les vèrtebres del coll i part superior del tòrax. Està implicat en moviments simples del cap, com el de sacsejar-lo.

S'origina en la meitat inferior del lligament nucal, en l'apòfisi espinosa de la setena vèrtebra cervical, i en les apòfisis espinoses de la part superior de les tres o quatre vèrtebres toràciques superiors. Les fibres del múscul es dirigeixen cap amunt i lateralment i s'insereixen, a l'empara de l'esternoclidomastoidal, en l'apófisis mastoide de l'os temporal, i en la superfície de l'os occipital just per sota del terç lateral de la línia nucal superior.

És innervat per la branca posterior dels nervis cervicals C3 i C4. És un dels músculs que forma el sòl del triangle posterior del coll.

El múscul espleni del cap és important per a l'extensió del cap. També pot permetre la flexió lateral i rotació del coll i del cap.

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 4 febrer 2014].
  2. Dr. M. A. (Toby) Arnold; Deborah Bryce. Arnold's Glossary of Anatomy. The University of Sydney. Vegeu l'enllaç Arxivat 2020-03-07 a Wayback Machine..
  3. «Splenius capitis muscle - definition of Splenius capitis muscle in the Medical dictionary». Medical-dictionary.thefreedictionary.com. [Consulta: 18 agost 2011].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul espleni del cap