Múscul transvers profund del perineu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul transvers profund del perineu
Els músculs del perineu femení. El transvers profund del perineu és visible al centre a la dreta.
Els músculs del perineu masculí. El transvers profund del perineu és visible al centre a la dreta.
Detalls
Llatímusculus transversus perinei profundus
Part deTransverse perineal muscles Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn la branca inferior de l'isqui.[1]
InsercióEn la rafe central del perineu, i en l'esfínter extern de l'anus.[1]
InnervacióNervi púdic intern.[1]
AccionsFixa la rafe central del perineu i contribueix als esforços de defecació.[1]
Identificadors
TAA09.5.03.004M Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 19732 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.429
Termes anatòmics dels músculs

El múscul transvers profund del perineu (musculus transversus perinei profundus) és un múscul parell de la capa profunda del perineu humà, present tant en homes com en dones.

Presenta la mateixa inserció que el múscul transvers superficial del perineu. Té l'origen en l'isqui i discorre en direcció medial -en les dones creua per darrere de la vagina-, fins a instal·lar-se en una rafe tendinosa amb les fibres del múscul del costat oposat. Està separat del transvers superficial per una fulla aponeuròtica superior i separada de l'elevador de l'anus per un fulla aponeuròtica inferior.

És un dels components principals del diafragma urogenital i està innervat per la branca perineal del nervi púdic. La seva funció és assistir a l'esfínter de la uretra a controlar la micció i, potser, té una acció constrictora de la vagina. Actua també com un suport de fixació del nucli –el tendó central– del perineu; també té una funció de suport del sòl pelvià, en l'expulsió del semen en els homes i per eliminar les últimes gotes d'orina en ambdós sexes.[2]

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 15 febrer 2014].
  2. Saladin, Kenneth S. Anatomy and Physiology: The Unity of Form and Function. 3a ed.. Phoenix, Arizona: McGraw-Hill, 2003, p. 354. ISBN 978-0072429039. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]