Múscul cremàster

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Múscul cremàster
Gray1143.png
El múscul cremàster apareix com una prima capa superficial en la túnica vaginal.
Llatí musculus cremaster
Origen En el marge inferior del múscul oblic intern de l'abdomen.[1]
Inserció En el cordó espermàtic.[1]
Irrigació Artèria cremasteriana.
Innervació Nervi genitofemoral.[1]
Acció Eleva el testicle.[1]

El múscul cremàster (musculus cremaster) és un múscul que es troba en el plec de l'engonal i les bosses testiculars, on forma la túnica eritroide, la túnica muscular de la bossa testicular.[1] El cremàster es desenvolupa en tota la seva extensió només en els homes. En les dones està present en forma de només uns bucles musculars; és més petit i es troba en el lligament rodó. En rates, s'ha demostrat que els músculs cremàster es desenvolupa a partir del bulb del governall del testicle.[2]

En els homes, el múscul cremàster és una capa prima de múscul esquelètic que es troba al canal inguinal i l'escrot entre les capes externes i internes de fàscia espermàtica, i envolta el testicle i el cordó espermàtic. El múscul cremàster és una estructura parella, amb un múscul a cada costat del cos. Anatòmicament, hi ha dos parts: el múscul cremàster lateral s'origina en el múscul oblic intern, just per sobre de la canal inguinal; el múscul cremàster medial s'origina al lligament inguinal. El múscul cremàster medial, que de vegades està absent, s'origina en el tubercle del pubis i de vegades la cresta del pubis lateral. Tant inserir en la túnica vaginal, sota del testicle. Està considerat com una extensió del oblic menor de l'abdomen. S'insereix, per dalt, al lligament de Poupard.

La irrigació va a càrrec de l'artèria cremasteriana o espermàtica externa.[1] Està innervat per la branca genital del nervi genitofemoral. La innervació i el subministrament vascular és clarament diferent de la de l'oblic intern. La funció del múscul cremàster fonamentalment és la de pujar i baixar els testicles amb la finalitat de regular la temperatura escrotal per aconseguir una espermatogènesi òptima.

Imatges[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 7 de febrer de 2014].
  2. PMID 11997885 (11997885 &query_hl=14&itool=pubmed_docsum PubMed)
    La citació es completarà automàticament d'aquí a uns minuts. Passeu al davant o expandiu-la manualment
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]