Múscul iliococcigeal

De Viquipèdia
Infotaula anatomiaMúscul iliococcigeal
Gray404.png
Músculs de la part baixa de l'abdomen.
Detalls
Llatímusculus iliococcygeus
Part demúscul elevador de l'anus Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn la cara pelviana de l'espina ciàtica i l'aponeurosi pelviana[1]
InsercióEn les vèrtebres sacres S3-S4 i en el perineu.[1]
InnervacióNervis sacres S3-S4.[1]
AccionsSuport de les vísceres pelvianes, elevació i constricció de l'anus.[1]
Identificadors
TAA04.5.04.008 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 19092 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.424
Termes anatòmics dels músculs

El múscul iliococcigeal (musculus iliococcygeus) està situat en el sòl de la pelvis on forma juntament amb els feixos pubococcigeal i puborectal el múscul elevador de l'anus. L'elevador de l'anus es divideix en diverses parts, però principalment està constituït per tres músculs: iliococcigeal, pubococcigeal i puborectal.[nota 1][1][2]

S'origina en el costat interior de l'isqui i en la part posterior de l'arc tendinós de la fàscia de l'obturador. Està unit al còccix i la rafe anococcigeal. És generalment un múscul prim, i pot no ser-hi present, o ser substituït en gran part per teixit fibrós.

Notes[modifica]

  1. El Diccionari enciclopèdic de medicina contempla un sol múscul (elevador de l'anus) amb tres parts: pubococcigeal, puborectal i iliococcigeal. No dona el grau de múscul independent al múscul pubococcigeal. No obstant això, els tres tenen una clara denominació de músculs a la Terminologia Anatomica: musculus iliococcygeus, musculus pubococcygeus i musculus puborectalis.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 16 febrer 2014].
  2. Williams&Warwick (eds.). Gray. Anatomía (en castellà). 36ª. Edimburg: Churchill Livingstone, Volum I 1992, p. 618-619. ISBN 84-205-2299-6. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]