Múscul iliococcigeal

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula taxonòmicaMúscul iliococcigeal
Gray404.png
Músculs de la part baixa de l'abdomen.
Detalls
Llatí musculus iliococcygeus
Origen En la cara pelviana de l'espina ciàtica i l'aponeurosi pelviana[1]
Inserció En les vèrtebres sacres S3-S4 i en el perineu.[1]
Innervació Nervis sacres S3-S4.[1]
Accions Suport de les vísceres pelvianes, elevació i constricció de l'anus.[1]
Identificadors
TA A04.5.04.008
FMA 19092 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.424
Termes anatòmics dels músculs
Modifica les dades a Wikidata

El múscul iliococcigeal (musculus iliococcygeus) està situat en el sòl de la pelvis on forma juntament amb els feixos pubococcigeal i puborectal el múscul elevador de l'anus. L'elevador de l'anus es divideix en diverses parts, però principalment està constituït per tres músculs: iliococcigeal, pubococcigeal i puborectal.[nota 1][1][2]

S'origina en el costat interior de l'isqui i en la part posterior de l'arc tendinós de la fàscia de l'obturador. Està unit al còccix i la rafe anococcigeal. És generalment un múscul prim, i pot no ser-hi present, o ser substituït en gran part per teixit fibrós.

Notes[modifica]

  1. El Diccionari enciclopèdic de medicina contempla un sol múscul (elevador de l'anus) amb tres parts: pubococcigeal, puborectal i iliococcigeal. No dóna el grau de múscul independent al múscul pubococcigeal. No obstant això, els tres tenen una clara denominació de músculs a la Terminologia Anatomica: musculus iliococcygeus, musculus pubococcygeus i musculus puborectalis.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 16 febrer 2014].
  2. Williams&Warwick (eds.). Gray. Anatomía (en castellà). 36ª. Edimburg: Churchill Livingstone, Volum I 1992, p. 618-619. ISBN 84-205-2299-6. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]