Múscul transvers superficial del perineu

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula taxonòmicaMúscul transvers superficial del perineu
Gray403.png
Secció sagital mitjana de la pelvis masculina. El transvers superficial del perineu és visible a la part inferior dreta.
Gray542.png
Les branques superficials de l'artèria púdica interna de la pelvis masculina. El transvers superficial del perineui està etiquetat (centre a l'esquerra).
Detalls
Llatí musculus transversus perinei superficialis
Origen En la branca de l'isqui prop de la tuberositat.[1]
Inserció En la rafe central del perineu.[1]
Irrigació Artèria púdica interna.
Innervació Nervi púdic intern.[1]
Accions Tensa la rafe perineal, contribueix a la micció i l'ejaculació.[1]
Identificadors
TA A09.5.02.003
FMA 19731 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.427
Termes anatòmics dels músculs
Modifica les dades a Wikidata

El múscul transvers superficial del perineu (musculus transversus perinei superficialis), és un múscul parell i estret que, com el seu nom indica, està en la capa superficial i de manera transversal al perineu; passa per davant de l'anus.

El transvers superficial del perineu neix de fibres que s'estenen en la porció interna i anterior de la tuberositat isquiàtica; des d'allí es dirigeixen cap a dins. Acaba en el nucli fibrós del perineu, unint-se en aquest punt amb el múscul del costat oposat. En aquest punt també es troba, per darrere, amb l'esfínter extern de l'anus i amb el múscul bulbocavernós del mateix costat.

La seva funció probablement és la de contribuir en la fixació del nucli fibrós, del tendó central del perineu, i com a suport del sòl pèlvic.[2] Potser també tingui un paper en la defecació –en comprimir el conducte anal–, i en l'ejaculació. És un múscul innervat pel nervi púdic.

Existeixen nombroses variacions anatòmiques segons l'individu. Poden estar absent en uns individus o presentar un nombre doble en uns altres. En alguns casos l'esfínter extern de l'anus s'entrecreua davant de l'anus i continua després unit al transvers superficial del perineu.

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 15 febrer 2014].
  2. Saladin, Kenneth S. «Muscles of the Pelvic Floor». A: Anatomy and Physiology : The Unity of Form and Function. 5a. Phoenix, Arizona: McGraw-Hill, 2009, p. 354. ISBN 0077397118. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]