Múscul oblic inferior del cap

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaOblic inferior del cap
Oblic major del cap
Músculs profunds de l'esquena. L'oblic inferior està etiquetat a la part superior esquerra.
Detalls
Llatímusculus obliquus capitis inferior
OrigenEn l'apòfisi espinosa de l'axis.[1]
InsercióEn les apòfisis transverses de l'atles.[1]
InnervacióNervi suboccipital.
AccionsRota el cap.[1]
Identificadors
TAA04.2.02.007 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 32528 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.402
Termes anatòmics dels músculs

El múscul oblic inferior del cap (musculus oblic capitis inferior) o múscul oblic major del cap,[1][nota 1] és un múscul que forma part del triangle suboccipital del coll i està envoltat pel nervi occipital major. S'origina en l'apòfisi espinosa de l'axis i s'insereix en la superfície posteroinferior de l'apòfisi transversa de l'atles. És un dels músculs profunds del coll. El seu nom pot generar confusió, ja que és l'únic múscul anomenat capitis (traduït literalment com a cap) que no està fix en el crani sinó en el coll.

Aquest múscul és responsable de la rotació del cap; actua en relació a l'atles i l'axis (articulació atlantoaxial). Es troba per sota del múscul semiespinós del cap i el trapezi que està en el límit inferior del triangle suboccipital del coll.

Notes[modifica]

  1. El múscul oblic major del cap és una sinonímia complementària. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 29 gener 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul oblic inferior del cap