Malesherbes (possessió)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Malesherbes
Imatge
Les cases de Malesherbes
Dades
TipusPossessió Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsBo
Superfície57 quarterades Modifica el valor a Wikidata
Altitud141 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAlgaida (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 34′ N, 2° 58′ E / 39.56°N,2.96°E / 39.56; 2.96
Activitat
ActivitatConreus de secà i ramaderia

Malesherbes és una possessió del terme municipal d'Algaida a Mallorca

Geografia[modifica]

Malesherbes es troba just al costat de la carretera de Manacor (antic camí reial de Ciutat a Manacor), a l'est del terme d'Algaida i molt a prop de la fita amb Montuïri. Actualment presenta una superfície aproximada de 57 quarterades, dividides entre 27 quarterades (amb les cases) al nord de la carretera i 30 al sud. Al nord confronta amb antics establits de la possessió, com s'hort des Notari, i Son Mallol; a l'est i al sud amb terres desmembrades de Son Trobat i de Son Coll Vell; i per l'oest amb un establit segregat de la finca per una legítima el 1957.

Un caminoi de tes peus, o de beaces, travessava les terres de Malesherbes des de la vora de les cases fins al camí de Son Mallol i era utilitzat pels propietaris dels antics establits de la possessió.

Les terres de Malesherbes són totes de conradís, fins i tot el primitiu corral de figueres de moro, vora la carretera, que foren arrabassades fa algunes dècades. Existeix un petit ametlerar a l'altre costat de la carretera, i destaca el figueral a tramuntana de les cases, antigament servia per a engreixar porcs. Els terrenys són dominats per l'argila del subsòl anomenada vulgarment blanquer que és molt poc permeable i fa que la terra molt sovint quedi embassada.[1]

Al sud de la carretera trobam el sementer de devora la carretera i el sementer de can Vadell. Al nord, com ja s'ha dit, el figueral Gran i el figueral Petit. També en aquesta zona, al costat de l'hort des Notari, es troba la font de Malesherbes. Posteriorment aboca les aigües a les síquies del torrent de Pina.

Història[modifica]

La referència més antiga que es considera lligada a la possessió és el testament de Joan de Malesherbes davant el notari Castellet en el qual fa una deixa al bisbe de Mallorca i una altra a la seva parròquia de Santa Maria de Castellitx. El cadastre de 1603 consigna que Malesherbes i la veïna Son Marimon eren propietat d'Alfons Dusay amb una valoració de 5.500 lliures. Posteriorment sembla que ho heretà el seu fill Antoni Dusay i el 1626 presentava una renda anual de 66 lliures. Per aquest document s'intueix una divisió amb la presència d'una porció a nom Francesc Garau de Malesherbes amb una renda 50 lliures. L'erudit Jeroni de Berard en la seva obra Viaje a las villas de Mallorca determina que el 1789 produïa sobretot blat i caps de bestiar i n'era el senyor Borràs Gallén, de Palma.

A la darreria del segle xix, la possessió era en mans de la família Zayas. Bartomeu de Zayas, marquès de Zayas eb va ser el senyor fins a la seva mort el 1922. En aquest moment passà a la seva filla María Josefina de Zayas i de Bobadilla, casada a Saragossa, i germana del primer cap de la Falange a Mallorca, Alfonso de Zayas y Bobadilla. El 1979, quan morí la senyora, Malesherbes quedà dividia entre tres fills, dels quatre que tenia, de la manera següent: 4 novenes parts a José María, 4 novenes parts a Bartolomé i 1 novena part a Antonio Ardid y de Zayas. El 1984 la comprà Bernat Marimon Pizà i encara resta la propietat en aquesta família.[1]

Construccions[modifica]

Les cases, situades al costat de la carretera de Manacor, han estat reformades en els darrers temps. La part antiga que més es conserva són dos cups per fer vi i un celler soterrani de grans dimensions que recorda la importància de la producció de vi abans de la fil·loxera. També destaca el portal forà de la façana que ha sobreviscut a les remodelacions.

Altres dependències són les solls i els estables situats davant les cases, i també els sestadors i les vaqueries. Els pous localitzats al voltant de les cases tenen una certa importància i també una sínia que regava un hort.

En el moment que es construí la línia de ferrocarril entre Palma i Felanitx (1897), el marquès de Zayas manà construir un pont per a sobre per a comunicar Malesherbes amb Son Company (Montuïri), també de la seva propietat. Avui només queda la barana del pont, perquè el tall de les vies s'ha reomplert de terra.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Males Herbes». Web de l'Agrupació Fotogràfica d'Algaida. [Consulta: 11 gener 2012].