Mancuixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarMancuixa
Característiques
País d'origenLíban Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuspa pla i plat Modifica el valor a Wikidata
Cocció d'una man'ouché.
Dona preparant pa marquq sobre una tava.

Les mancuixes (de l'àrab: منقوشة, manqūxa, pl. مناقيش, manāqīx) són unes galetes de la cuina llevantina (libanesa, siriana…) compostes d'una base semblant al pa àrab, embegudes d'oli d'oliva, salpebrades tradicionalment de zatar i cuites al forn o sobre la tava.

Denominació[modifica]

El nom mancuixa és la transcripció de la pronúncia estàndard de la paraula àrab, que tanmateix dialectament pot sonar manúixe. Literalment, la paraula significa ‘gravada’, ‘esculpida’, ‘burinada’, ‘cisellada’, ‘inscrita’, ‘pintada’, ‘acolorida’, i és un participi passiu del verb نقش, naqaxa, ‘gravar’, ‘esculpir’, ‘burinar’, ‘cisellar’, ‘inscriure’, ‘acolorir’, ‘pintar de diferents colors'.[1]

Origen[modifica]

Aquest plat originari del Llevant s'ha difós més àmpliament a l'orient mitjà.[2]

És tradicionalment preparat el matí per l'esmorzar, al mateix temps que el pa de la jornada.[2]

Consum[modifica]

Es menja sobretot per esmorzar.[2]

Similar a la pizza, es pot plegar en dues parts, embolicar-la com un entrepà o tallar-la a porcions.

Guarnicions clàssiques[modifica]

  • Zatar (àrab: زعتر, zatar). La manqúixa de zatar o, dialectalment, man'ouché za'tar, és la forma més popular: la galeta és untada amb una barreja de zatar i oli d'oliva abans de ser posada al forn. Es menja sobretot per esmorzar amb te o després del sopar amb begudes gasoses. Sovint, el comprador pot aportar la seva pròpia preparació de zatar, perquè cadascun té la seva pròpia recepta, com el curri indi.
  • Formatge (àrab: جبنة, jabna). La manqúixa de formatge o, dialectalment, man'ouché jebne, és consumida com l'anterior, però generalment és més cara. El zatar és reemplaçat per mató libanès, akkawi i llavors de sèsam.
  • Carn de bou. El laham ba'ajiyn («pasta a la carn») és guarnit amb una barreja de bou picat barrejat amb tomàquets i oli vegetal. Es serveix sobretot per dinar, rarament per esmorzar.
  • Kechek. La manqúixa amb kechek o, dialectalment, man'ouché kechek, és originària de la regió de la Bekaa. S'hi posa kechek (iogurt fermentat amb blat esmicolat), que es barreja amb tomàquet i ceba sobre el pa abans d'escalfar-ho.

Referències[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "نقش". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Amy Riolo. Arabian Delights: Recipes & Princely Entertaining Ideas from the Arabian Peninsula (en anglès). Capital Books, 2007.